Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Пояснювальна записка. Згідно програми нормативної навчальної дисципліни «Хімія», яка складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки молодшого спеціаліста



Згідно програми нормативної навчальної дисципліни «Хімія», яка складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки молодшого спеціаліста спеціальностей «Обслуговування і ремонт електроустаткування автомобілів і тракторів», «Економіка підприємства», «Конструювання, виробництво та технічне обслуговування радіотехнічних пристроїв», «Обслуговування та ремонт автомобілів і двигунів», «Обслуговування комп’ютерних систем і мереж», передбачені п’ять практичних робіт, на які відводиться 10 аудиторних годин.

Основними завданнями практичних занять з хімії є формування у студентів ґрунтовних знань про хімічний склад компонентів живої та неживої природи, їх властивості і можливості застосування у виробничих процесах, а також повсякденному житті; вивчення взаємозв’язків між неорганічними та органічними сполуками, що сприяє формуванню наукового світогляду, екологічної культури та навичок безпечного поводження з хімічними речовинами.

Практичні роботи призначені для формування вміння студентів встановлювати причинно-наслідкові зв’язки між будовою, властивостями і застосуванням речовин, складати рівняння реакцій, що характеризують властивості вивчених речовин, їх взаємозв'язок; розпізнавати органічні та неорганічні речовини за характерними ознаками; виконувати розрахунки всіх типів за хімічними формулами і рівняннями реакцій:

· обчислювати масу,

· об’єм,

· кількість речовини за відомими даними про вихідні речовини, одна з яких узята з надлишком,

· вихід продукту реакції від теоретично можливого,

· розрахунки з використанням понять масова частка домішок,

· масова частка розчиненої речовини в розчині,

· густина та об’єм розчину.

Задачі і вправи, що охоплюють всі розділи неорганічної та органічної хімії, підібрані за принципом зростання рівня складності.

Успішне розв’язання задач та виконання вправ практичних робіт потребує від студентів роботи з підручниками, повторення раніше вивченого теоретичного матеріалу, освоєння алгоритмів складання рівнянь реакцій йонного обміну та окислювально-відновних реакцій, а також алгоритмів розв’язування типових розрахункових задач.

Важлива умова успішного виконання практичних робіт – ознайомлення студентів з метою проведення, формою відображення результатів і способами перевірки (взаємоперевірка, самоперевірка). Більш високому рівню самостійності в пізнавальній діяльності сприяє використання карток-завдань, викладач при цьому надає диференційну допомогу студентам.

Для проведення практичних робіт використовуються: періодична система хімічних елементів Д.І. Менделєєва, таблиця розчинності кислот, основ та солей у воді, електрохімічний ряд напруги металів, таблиці відносних молекулярних мас органічних та неорганічних речовин, опис якісних реакцій на катіони, аніони та органічні сполуки, що створює зручності при розв’язуванні задач.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 304 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...