Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВИСНОВКИ. Збільшення об'єму виробництва нафтопродуктів, розширення їх асортименту і покращення якості – основні задачі



Збільшення об'єму виробництва нафтопродуктів, розширення їх асортименту і покращення якості – основні задачі, поставлені перед нафтопереробною промисловістю у даний час. Рішення цих задач в умовах, коли безперервно зростає частка переробки сірчистих і високосірчистих, а за останні роки і високопарафінистих нафт, викликало зміну технології переробки нафти. Велике значення придбали вторинні і, особливо, каталітичні процеси.

Каталітичний крекінг є провідним процесом нафтопереробки. Завдяки йому глибина кваліфікованого використання нафти сягає 85 % у країнах Західної Європи і становить 95 % у США, у Росії–71,5 %, в Україні–63 %.

В Україні установки каталітичного крекінгу використовуються на Лисичанському та Кременчуцькому НПЗ, планується введення даної установки на Херсонському НПЗ.

Основне призначення каталітичного крекінгу – одержання базових високооктанових компонентів бензину з важких дистилятів, що виробляються за атмосферної і вакуумної перегонки нафти.

Суть процесу каталітичного крекінгу заснована на розщеплюванні високомолекулярних вуглеводневих сполук на дрібніші молекули з перерозподіленням водню, що звільняється, розриву зв'язку по місцю "вуглець-вуглець" у присутності мікросферичного цеолітвмісного каталізатора.

У кваліфікаційній бакалаврській роботі був проведений аналіз існуючих методів виробництва базових бензинів. Розглянуто сировину і продукти каталітичного крекінгу, наведена і описана технологічна схема, реактор і регенератор виробництва бензину каталітичним крекінгом.

Розрахований матеріальний і тепловий баланси реактора каталітичного крекінгу з киплячим шаром каталізатора. На основі цих розрахунків обчислені витратні коефіцієнти з сировини, каталізатора, теплоти. Визначені геометричні розміри реактора установки каталітичного крекінгу з киплячим шаром каталізатора. Обгрунтоване і вибране допоміжне обладнання – циклони для вловлювання пилу каталізатора.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 219 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...