Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Право соціального забезпечення



Предметом навчальної дисципліни є система знань про право соціального забезпечення України, як самостійної галузі національного права за допомогою якого забезпечується здійснення конституційного права громадян на соціальний захист.

Право соціального забезпечення є однією з провідних галузей національної системи права. Воно охоплює надзвичайно важливу сферу суспільних відносин. Це передусім відносини щодо формування фондів, надання пенсій та різного виду допомог, відносини з приводу надання соціальних пільг чи соціального обслуговування.

Останніми роками право соціального забезпечення динамічно розвивається на основі нових концепцій і програм, затверджених Верховною Радою України, Президентом України та Кабінетом Міністрів України.

Норми права про соціальне забезпечення є реальним індикатором соціальної політики в державі. Турбота про старше покоління стала не тільки моральною нормою, а й нормою права. Чим вища морально-правова атмосфера в суспільстві, тим ефективніша допомога тим, хто відійшов від активної трудової діяльності і перебуває на заслуженому відпочинку. Саме з урахуванням цього система соціального забезпечення є важливим орієнтиром у проведенні соціальної державної політики.

Курс «Право соціального забезпечення» передбачає вивчення студентами всіх основних інститутів права соціального забезпечення, спираючись на знання конституційного, адміністративного, трудового, сімейного, цивільного, фінансового та процесуальних галузей права.

Мета дисципліни: є поглиблене опанування знаннями в галузі, яка є складовою єдиного національного права і регулює суспільні відносини в сфері матеріального забезпечення та соціального обслуговування непрацездатних громадян; розкриття ролі права соціального забезпечення у вирішенні завдань соціального і економічного розвитку на сучасному етапі, коли відбувається реформування всієї системи соціального забезпечення в України.

З метою реалізації зазначеного, студенти повинні:

Мати чітке уявлення про:

- значення, місце і роль права соціального забезпечення в регулюванні суспільних відносин;

- головну мету законодавства про соціальне забезпечення.

Знати:

- основні принципові положення, які виступають орієнтиром у правовому регулюванні суспільних відносин у сфері соціального забезпечення фізичних осіб та визначають суть, зміст і механізм функціонування даної галузі;

- коло суспільних відносин, що входять до сфери регулювання права соціального забезпечення в Україні;

- основні проблеми законопроектної роботи з питань реформування права соціального забезпечення;

- джерела права соціального забезпечення.

уміти:

- аналізувати діюче законодавство;

- правильно тлумачити і застосовувати норми необхідних нормативно-правових актів на практиці при вирішенні казусних конкретних життєвих ситуацій;

- давати необхідні роз`яснення з питань соціального забезпечення;

- готувати позови, відзиви і обґрунтування та інші процесуальні документи, необхідні для судового розгляду з питань соціального захисту громадянина.

В процесі самостійного вивчення даних тем і підготовки до заняття студенти повинні ретельно ознайомитися із Законами України «Про прожитковий мінімум» від 15.07.1999 року, «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» від 05.10.2000 року, «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.1991 року, «Про загальнообов’язкове пенсійне страхування» від 09.07.2003 року, «Про недержавне пенсійне забезпечення» від 09.07.2003 року, «Про державну допомогу сім’ям із дітьми» від 22.03.2001 року та інші.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 175 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...