Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Інформаційні системи підтримки виробництва



Сьогодні особливо важливий пошук підходів до забезпечення конкурентоспроможності. Нові рішення багато в чому зосереджені в області інформаційних технологій. Важливими факторами, що змушують підприємства серйозно задуматися про впровадження інформаційних систем нового покоління, є зростаючі багаторівнева інтеграція й розширення партнерства, а також складність, динамізм і змінюваність бізнесу. Наслідком є створення принципове нових інформаційних систем, здатних працювати в умовах постійно мінливих і заплутаних виробничо-логістичних ланцюжків.

Забезпечення координації закупівель, виробництва, збуту й транспортування сутність інформаційних систем підтримки виробництва (ІСПВ, системи керування виробничими й логістичними ланцюжками (СКВЛЦ). Структура системи (рис.3) орієнтована на потреби бізнесу, досягнення конкурентних переваг, збільшення прибутки підприємства, скорочення витрат виробництва й ріст ефективності використання основних засобів.

Рис.3 Структура ІСПВ.

Впровадження ІСПВ створює інформаційне простір, у якому працюють співробітники всіх підрозділів, що становлять виробничо-логістичний ланцюжок. Першими кроками по його використанню є моделювання існуючої інфраструктури й планування оптимального розташування підприємств, складів і магазинів. Реалізується функція динамічного вибору найкращого місця й часу виробництва в умовах обмежених ресурсів. Система стає джерелом інформації про попит на продукцію, ході виконання замовлень, потребах виробництва на сировину й матеріали, найбільш ефективних варіантах здійснення закупівель і перевезень. Це дозволяє інформувати постачальників, субпідрядників і замовників про хід виробництва, його потребах і можливості приймання нових замовлень. Ще одним аспектом координації діяльності є синхронізація замовлень і виробництва в цілому, яка досягається в рамках створюваної в системі моделі шляхом наскрізного планування й прогнозування всіх видів діяльності компанії. ІСПВ вже сьогодні часто є складовою частиною сільскогосподарського виробництва.

Підвищення якості обслуговування клієнтів і стабільне виконання зобов'язань. ІСПВ має у своєму составі компоненти, що забезпечують відкритість і прозорість підприємства для клієнтів, що й надають їм можливість одержання інформації в режимі реального часу, ведення переговорів, підготовки контрактів і угод, розміщення й коректування замовлень, відстеження ходу їх виконання. Здійснюване в системі планування дає можливість на ранньому етапі ідентифікувати потенційні проблеми, зокрема виявити замовлення, які не будуть виконані вчасно через виробничі обмеження. Це дозволяє не просто завчасно сповістити замовника про зрив строків поставки, але й дає час знайти шляхи виходу з ситуації й реалізувати їх на практиці.

Розробка й підтримка маркетингової стратегії. Функціональність ІСПВ забезпечує аналіз і вибір оптимальних ринків збуту; оптимізацію асортиментів продукції з урахуванням прибутковості, ємності й кон'юнктури ринку, формування найбільш прибуткового портфеля замовлень; якісне просування товарів на ринок. В остаточному підсумку це дає підприємству можливість доступу до найбільш прибуткових видів послуг, підвищує конкурентоспроможність компанії, забезпечує розвиток і захист її торговельної марки.

Прискорення виробничого циклу. Для цілей планування застосовуються оптимізаційні алгоритми, засновані на теорії обмежень, що й дозволяють провести всебічний аналіз ситуації. Результатом цього є ріст продуктивності праці, скорочення часу прийняття й виконання замовлень, синхронність виконання виробничих операцій, оптимальне використання виробничого встаткування, прискорення доставки готової продукції.

Оптимізація "вузьких" місць виробництва. Стратегія планування в ІСПВ будується таким чином, що в першу чергу розподіляються потужності перевантаженого встаткування, а потім - інші виробничі потужності. Це дозволяє планувати виробництво на проблемних ділянках в умовах мінімального набору обмежень, що створює можливості для оптимізації завантаження встаткування. Система дозволяє планувати виробничі кампанії й використовувати їх як додаткове обмеження при розподілі виробничих замовлень по одиницях устаткування.

Реальна оцінка можливостей виробництва. Система забезпечує генерацію реалістичного виробничого плану з урахуванням обмежень по вихідних матеріалах, виробничих потужностях і технологіям. При цьому дається об'єктивна оцінка виробничих потужностей, виробництво планується не по обсягах, а по конкретних збутових замовленнях. Це дозволяє формувати здійсненний пакет замовлень без зайвого резервування виробничих потужностей, а також з високою вірогідністю визначати планову дату виконання нових замовлень.

Глобальна оптимізація виробництва. Створювана модель виробництва відбиває повні ланцюжки технологічних процесів (включаючи встаткування й специфікації виробів), що дозволяє здійснювати планування з урахуванням набору обмежень по сировині й матеріалам, виробничим потужностям і зобов'язанням перед замовниками. Результатом цього є перехід від локальної оптимізації в рамках кожного з підрозділів до глобальної оптимізації, що дозволяє піднятися на більш високий аналітичний рівень і оцінити ефект від прийнятих планувальниками рішень для підприємства в цілому.

Збільшення обрію планування. Функціональність ІСПВ, як правило, дає можливість сполучити в рамках одного плану високу ступінь деталізації на найближчий період, з поступовим зменшенням її в довгостроковій перспективі.

Можливість проведення ситуаційного аналізу. ІСПВ дозволяють створити кілька різних моделей, враховуючи не тільки пакет планованих замовлень, але й попередню інформацію з рамкових контрактів. При цьому можна проробляти питання ефективності технологічних інвестицій, аналізувати можливості підприємства відповідати мінливій кон'юнктурі ринку, визначати планові дати виконання очікуваних замовлень.

Оптимізація запасів сировини, обсягів незавершеного виробництва й готової продукції. Система дозволяє координувати виробництво окремих позицій замовлень для завершення їх з мінімальною різницею в часі. У результаті продукція відвантажується без затримок, пов'язаних з очікуванням незначної кількості позицій, що залишилися. Оскільки аналогічна координація виробництва є на рівні конкретних виробничих операцій, вона позитивно впливає й на обсяги незавершеного виробництва. Разом з тим досягається реалістичність оцінки потреб у сировину й матеріалах, а функціональність дозволяє передати постачальникові функції розміщення замовлень на закупівлю й підтримки необхідного страхового запасу.

Ефективне управління закупівлями й складськими запасами. Результатами впровадження ІСПВ є можливість визначення стратегічних контрагентів, оптимальний вибір закуповуваних виробів і їх постачальників, підтримка взаємодії з ними в режимі реального часу. Ці зручності здобувають особливу важливість в умовах створення нових продуктів, коли необхідна швидкість прийняття й реалізації рішень, а устояні канали закупівель можуть виявитися недостатньо ефективними.

Збір і аналіз реальної виробничої інформації. Система дозволяє контролювати хід технологічних процесів, вчасно попереджати користувачів про збої на виробництві й підтримувати прийняття рішень про вихід з нестандартних ситуацій, здійснювати збір інформації про продуктивність, утвір внутрішньозаводських відходів і прямих змінних витратах. Це дає можливість зібрати облікову й статистичну інформацію для перепланування виробництва, поліпшити керування всіма видами ресурсів, налагодити контроль над точним виконанням технологічних процесів і якістю продукції.

Ефективне використання сировини й енергоресурсів. Впровадження автоматизованих систем керування технологічними процесами (АСУ ТП) є перспективним напрямком енергозбереження. До об'єктів автоматизації ставляться системи опалення, водопостачання, вентиляції, а також різноманітне технологічне встаткування. Економічний ефект досягається не тільки за рахунок точного регулювання параметрів технологічного процесу, але також у результаті обліку витрати енергоресурсів, моніторингу стану технологічного встаткування й зменшення часу реакції персоналу на аварійні й перед аварійні події.

Оптимізація відвантаження й транспортування. ІСПВ забезпечують визначення оптимальних маршрутів доставки, а також планування й перепланування транспортної мережі. У рамках тактичного планування з'являються можливості прискорення доставки й зниження транспортних витрат. Вони реалізуються через реалістичне планування перевезень із обліком усіх існуючих обмежень, оптимальний вибір транспортних засобів і маршрутів транспортування, а також оптимізацію завантаження транспортних засобів з урахуванням складної форми продукції й вагових обмежень, об'єднання вантажів у ході перевезення й інші заходи.

Рішення наведених вище завдань приносить реальний економічний ефект, який можна оцінити. Згідно із загальноприйнятим у світовій практиці підходом при вимірі використовуються ключові показники ефективності, набір яких також може суттєво мінятися залежно від специфіки підприємства й комплексу розв'язуваних завдань.

Компоненти ІСПВ орієнтовані на розв'язок завдань, характерних для підприємств, що займаються не тільки виробництвом, але й збутом виробленої іншими компаніями продукції. З технологічної точки зору ІСПВ є системами підтримки прийняття рішень, тому очікувати від них повної автоматизації й виключення людського фактора було б неправомірним. У той же час ІСПВ звільняють користувача від рутинних операцій і надають йому структуровану й коректну інформацію.

Впровадження ІСПВ припускає не тільки роботу із програмним забезпеченням, але й реорганізацію керування виробництвом з орієнтацією на досягнення конкретних результатів виробничого й економічного характеру.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 366 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...