Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Способи розмноження винограду



Виноград розмножують насінням і вегетативно. Насінням розмножують у селекції для виведення нових сортів і для розмноження диких форм, які використовують як підщепи.

Вегетативно розмножують чубуками, відсадками і щепленням. Розмноження винограду чубуками найпоширеніше у виробничій практиці для вирощування кореневласних саджанців. При цьому використовують зелені та здерев'янілі пагони. Для укорінення відбирають чубуки, які мають від одного і чотирьох і більше вузлів різної довжини (одновічкові - 2-4см, 4-6 - вічкові -40-70см). При спеціальній підготовці та високому рівні агротехніки приживлюваність чубуків становить 80-85%.

Розмноження відсадками засновано на здатності окремої лози або частки виноградного куща до окорінення без їх відділення від материнської рослини.

Розмноження винограду щепленням – є з'єднання двох або декількох чубуків-прищепи і прищепи. Підщепа і прищепа зростаються в результаті утворення раневої тканини - калюсу, який виникає в місцях з'єднання компонентів. Розмноження щепленням застосовують у випадках, коли виноград вирощують на філоксеростійких, морозостійких та самостійних підщепах.

3.2 Розмноження насінням

Ознайомитись із способами розмноження винограду насінням. Виноград розмножують насінням у селекції для виведення нових сортів, а іноді для розмноження гомозиготних диких форм різних видів та сортів Вітіс, Берландієрі, Вітіс амурензіс, які використовуються як підщепи.

Насіння заготовляють після того, як грона винограду після збирання деякий час зберігаються в марлевих мішечках у сухому прохолодному місці. Відокремленні від ягід насінини дуже ретельно промивають, потім занурюють у воду і перемішують. Насіння, яке осіло на дно посудини, залишають для висіву.

Для поліпшення проростання насіння застосовують такі методи:

Намочування насіння у воді. Насіння до висіву 5-6 днів витримують у посудині з водою при температурі 15-18°С. Воду необхідно змінювати один-два рази на добу для кращого доступу кисню до насіння.

Попереднє пророщування насіння проводять за місяць до висіву. Насіння змішують з річковим піском у співвідношенні 1:2. Суміш насипають в ящики шаром 5-7см. Ящики ставлять у теплому, затемненому приміщенні. Суміш щоденно поливають. Після того як через 20-25 діб насіння наклюнеться, його висівають у відкритий ґрунт або у торфо - перегнійні горщечки, які розміщують у парниках або теплицях. Коли з’являються 3-5 справжніх листочків, рослини висаджують на постійне місце.

Стратифікація насіння з попереднім вимочуванням його у воді проводиться за 35-40 днів до висіву. Протягом перших 5-7 діб насіння намочують у воді кімнатної температури. Потім його перемішують із структурною землею та піском у співвідношенні 1:1:1, зволожують суміш до такого стану, щоб при стисканні суміші утворювався клубок і розміщують шаром 5-7 см в ящики. Не допускаючи підсушування, ящики витримують при температурі 25°С. Якщо через 5-6 днів наклюнулися дзьобики, подальшу стратифікацію (20-25 діб) проводять при температурі 3-5°С. За 3-4 доби до висіву ящики з насінням витримують в умовах різкого коливання температури (від 35°С удень до 3-4°С уночі). Перед висівом насіння відмивають і трохи підсушують.

3.3 Розмноження відсадками

Розмноження відсадками засновано на здатності окремої лози або частки виноградного куща до окорінення без їх відділення від материнської рослини.

У сучасному виноградарстві застосовують слідуючи види відсадок: вистиглим однорічним пагонам (лозою), зеленим пагонам, горизонтальної (відсадкою, кущем).

1. Вистиглим однорічним пагоном: в основі материнського куща роблять канаву глибиною 45-50см до місця, де повинні бути новий кущ. Відібрано для укладання лозу пригинають до дна канавки і виводять на поверхню в необхідному місці. Над поверхнею залишають 2-3 вічка, після цього канавку засипають. Всі вічки від основи і до Уг глибини канавки ошмигують на початку їх розпускання. Кращім строком для виконання цієї операції є осінь, після листопада. Нову рослину виділяють від материнської ні зразу, а поступово, краще на третій рік.

2. Відсадку зеленим пагоном застосовують тоді, коли хочуть отримати нову рослину на рік раніше, тобто не чекають, доки лоза задеревеніє. Цю роботу виконують в липні такій же послідовності, як і вистиглой лозой. При прикопуванні всі листя, пасинки, пагони і суцвіття на лозі, яка буде знаходитись під землею видаляють.

3. При розмноженні винограду китайськими відсадками пагін здерев'янілий або зелений, укладають горизонтально в землю на глибині 10-15 см (без виведення верхівки його на поверхню) з метою укорінення і розвитку надземної частини. Восени відсадки розділяють на окремі укоріненні саджанці. Відсадки застосовують для ремонту виноградників, вирощування обмеженої кількості садивного матеріалу особливо для видів, які важко укоріняються.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1461 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...