Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація екскурсій



Класифікація екскурсій - це розподіл екскурсій на групи та види, виділення в кожній з них основних рис, які визначають характер її проведення.

Це питання привертало увагу вчених-екскурсіоністів ще в період становлення екскурсійної теорії.

В 20-х роках ХХст., в перші роки радянської влади, коли екскурсії ставали потужним просвітницьким і пропагандистським засобом, актуальною була розробка багатьох аспектів ексурсійної методики, в тому числі і класифікація екскурсій.

Райков Б.Є. зробив найбільш детальну класифікацію екскурсій. В основу її він він заклав шість основних ознак, залежно від фактичного матеріалу та тогочасної методики:

- за змістом: а) природно-географічні; б) гуманітарні; в) виробничі

- за обсягом матеріалу: а) на одну тему; б) на кілька близьких за змістом тем; в)комплексні.

- за завданням:

а)дослідницького типу;

б)ілюстративного типу.

-за логічною побудовою чи структурою:

а) аналітичні;

б) синтетичні.

- за тривалістю:

а) одноденні;

б) одноденні з ночівлею;

в) багатоденні.

- за складом учасників:

а)шкільні;

б)дошкільні;

в)позашкільні.

Подальший розвиток екскурсійної справи та туризму в цілому призвело до значних змін і в класифікації екскурсій.

Існували й інші класифікації екскурсій, особливо зверталась увага на склад учасників. Наприклад, в одній з них було п'ять основних напрямів:

1) масові культурно-просвітницькі екскурсії для різних категорій трудящих, переважно для місцевого населення; 2) навчально-програмні екскурсії з педагогічною метою; 3) культурно-освітні (позапрограмні) екскурсії для учнів; 4) екскурсії з радянськими туристами; 5) екскурсії з іноземними туристами.

У системі профспілкового туризму в 1980-90-і pp. склалася система класифікації, яка використовується і донині. Екскурсії характеризують за шістьма основними ознаками:

- за змістом;

- за складом учасників;

- за місцем проведення;

- за способом пересування;

- за формою проведення;

- за циклічністю проведення

Кожна з зазначених груп має свої специфічні властивості та ознаки.

За змістом. До цієї групи належать два види екскурсій - оглядові багатопланові та тематичні.

Оглядові екскурсії, як правило, багатотемні, тому і багатопланові.

В них використовують історичний та сучасний матеріал. Побудована вона на показі
різманітних об'єктів: пам'яток історії та культури, будинків та
споруд, об'єктів природи, місць визначних подій, промислових,
сільськогосподарських підприємств, культурно-освітніх

закладіва тощо. Події подаються більш узагальнено, щоб відтворити "портрет", "біографію", „характер” міста, області, району. Оглядові екскурсії побудовані за хронологічним принципом.

Тематичні екскурсії розкривають одну тему. Для них характерна чіткість у визначенні теми, вірно окреслені хронологічні рамки і згідно цього проведений добір фактів.

Тематичні екскурсії можна поділити на вісім основних груп:

історичні, воєнно-історичні, історико-релігієзнавчі, мистецтвознавчі, літературні, архітектурні, природознавчі, виробничі. Кожну з них у свою чергу можна розділити на підгрупи за основними історичними періодами та змістом.

В історичних екскурсіях виділяються За змістом: історико-краєзнавчі, археологічні, етнографічні.

До підгрупи історико-краєзнавчих можна віднести екскурсію „По давній столиці Київської Русі".

Історичні екскурсії можна класифікувати залежно від періоду, до якого відносяться події, "Середньовічний Львів".

Археологічні екскурсії у Севастополі у давній Херсонес Таврійський, заснований у V ст. до н. е.

Етнографічні екскурсії знайомлять з побутом та культурою народів - Музей народної архітектури та побуту України у Києві.

Воєнно-історичні:

- по пам'ятних місцях військової слави;

- по військово-інженерних спорудах;

- по пам'ятних місцях, пов'язаних з виготовленням зброї

- по пам'ятних місцях, пов'язаних з життям та діяльністю героїв;

- присвячені історії війни чи військової кампанії

- конкретній історичній події чи подвигу (битва, бойова операція, оборона міста, штурм фортеці, звільнення міста), бойовим діям військової частини, загонам партизанському рейду тощо.

У релігієзнавчих екскурсіях виділяються три основні підгрупи: історико-релігієзнавчі, атеїстичні, релігійні (богословські) паломницький відділ Києво-Печерської Лаври. Найбільш поширені серед них історико-релігієзнавчі. „ Конфесії Запоріжжя”; по церковних пам'ятках - архітектура, розписи, релігійні обряди, що відбуваються у церкві.

Історико-релігієзнавчі (світські) та богослош (релігійні) екскурсії - це протилежні, хоча й зв'язані єдиним предметом проявлення та відображення типів світогляду і світосприйняття різних систем духовних цінностей.

Мистецтвознавчі екскурсії: театральні, музичні, історичні, художні, показ монументалної скульптури, екскурсії в музеї, картинні галереї, майстерні художників та скульпторів, до виставкових залів, по народних художніх промислах, по місцях життя та діяльності артистів художників.

„Театральний Київ", "Театрально-музичний Кіровоград", "Врубель
Києві", "До опошнянських майстрів" (Полтава), "Петриківські
розписи".

Літературні екскурсії можна згрупувати таким чином: "

- історико-літературні ("Літератори XIX ст. в Києві").

літературно-біографічні, монографічні екскурсії "Т. Г. Шевченко в Києві", літературно-художні або поетико-текстові, "Улюблені герої дитинства" - за творами В. Катаева (Одеса), "Крим у казках та легендах".

- по місцях, які відображені у творах того чи іншого письменника - "Київ у житті та творчості М. Булгакова"; літературно-краєзнавчі, присвячені вивченню певного природного чи культурного комплексу виключно за допомогою літературних творів;1 у - літературні екскурсії у природу, побудовані на літературному матеріалі художньо відображених у літературі природних об'єктів та явищ.

Архітектурні екскурсії віддзеркалюють особливість архітектурного вигляду міста, створюють його архітектурні портрет, Для архітектурної тематики такі групи:

- екскурсії, які пов'язані з показом пам'яток архітектури
якогось певного періоду-"Подорож до Києва XVIII ст.";

- екскурсії, які дають уяву про творчість одного архітектора. за монографічним

- архітектурні ансамблі.

- пам'ятники в поєднанні з міськими архітектурними ансамблями, Своєрідною візитною карткою Одеси став Приморський бульвар який вінчає по центру пам'ятник герцогу (дюку) Арману де Рішельє (скульп. І. Мартос), одному з перших градоначальників міста.

Природознавчі екскурсії фактично можуть створюватися кожній місцевості. Вони знайомлять з природою рідного краю, вчать заходам природокористування, взаєминам людини з навколишнім середовищем формують екологічну культуру людини.

Розповсюджені підгрупи:

ландшафтні екскурсії до лісів, гаїв, парків,

геологічні

зоологічні

ботанічні

гідрологічні

Все більшого поширення набувають екологічні екскурсії як різновид природознавчих екскурсій, з науково-пізнавальною метою, вивчення картин природи з естетичного боку, з метою захисту, відновлення навколишнього середовища.

Виробничі екскурсії повинні сприяти формуванню практичних умінь та вихованню поваги до масових професій ознайомленню з різними формами господарювання,

підмриємництва, забезпеченню мобільності фахівця на ринку праці.

Класифікація за складом учасників вимагає врахування учасників за віковими категоріями (діти, школярі); ступенем організованості (іноземні туристи, вітчизняні туристи, учасники круїзів, випадковий склад груп тощо); місцем проживання екскурсантів (місцеве населення чи приїжджі); соціальним статусом (сільське чи міське населення), групові чи індивідуальні.

За місцем проведення екскурсії розподіляються на міські, позаміські (загородні, заміські), виробничі та музейні.

Окремим видом виділяється дорожня інформація.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 3404 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.01 с)...