Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

І. Вступ

Лекція 2. Найважливіші терміни, що використовуються в сучасних прикладних комп'ютерних технологіях.

І. Вступ.

ІІ. Основні терміни та визначення навчального курсу з дисципліни: «Прикладні комп'ютерні технології»

ІІІ. Література.

І. Вступ.

Сучасний етап розвитку інформаційних технологій характеризується значним прогресом майже всіх їх складових. Особливо стрімко розвивається сам персональний комп'ютер (його апаратнета програмне забезпечення) та комп'ютерні мережі і телекомунікації.

Простежити за вдосконаленням комп’ютерів та відповідного програмного забезпечення важко навіть фахівцю, не кажучи вже про студентів. Але, як показує практика, сучасний механік, енергетик, менеджер, повинні володіти ПК на рівні грамотного користувача, використовувати ресурси та можливості локальних комп'ютерних мереж та глобальної комп'ютерної мережі Інтернет, взагалі мати уяву про більшість складових сучасних інформаційних технологій. Без цього він не буде конкурентноздатними на ринку робочої сили як України так і світу.

Згідно Концепції крізної комп'ютерної освіти, яка прийнята і впроваджується в Харківському національному технічному університеті сільського господарства імені Петра Василенка сучасна комп'ютерна освіта повинна здійснюватися безперервно протягом усього терміну навчання студентів та відповідати багатоступеневої підготовки фахівців: бакалаврів, спеціалістів та магістрів. Починається вивчення питань, пов'язаних з сучасними інформаційними технологіями на перших курсах в дисциплінах "Інформатика", "Інформатика та комп’ютерна техніка", "Комп’ютери та комп’ютерні технології", "Основи комп'ютерної техніки", "Комп’ютерні мережі та телекомунікації".

Серед проблем викладання цих дисциплін виділимо ту, що перед викладачем, постає дуже складна задача - забезпечення індивідуальності навчального процесу (одне з основних завдань кредитно-модульної системи організації навчального процесу) з урахуванням різного стартового рівня підготовки студентів.

Згідно з новими програмами навчальних дисциплін значно скорочено аудиторне (перш за все лекційне) навантаження студентів. З іншого боку коло питань, пов'язаних з сучасними інформаційними технологіями, якими повинен володіти майбутній фахівець зростає з кожним роком. Вихід полягає в стимулюванні систематичної самостійної роботи студентів протягом усього семестру. Така робота має на увазі самостійну роботу з відповідною літературою, використання спеціальних мультимедійних навчаючих електронних програм – посібників на компакт-дисках, необмежених ресурсів Інтернет.

Але, як показав багаторічний досвід викладання, в цьому випадку значні труднощі перед студентом виникають в питаннях термінології. Вивчаючи будь-яку науку, ми спочатку засвоюємо мову науки (основні терміни та поняття), потім поступово переходячи від простого до більш складного, опановуємо вершини науки. Це особливо справедливо відносно сучасних інформаційних технологій, де питання термінології завжди стояли гостро. Справа навіть не в великій кількості термінів, яка постійно зростає, а в тому що в Україні довгий час наукові публікації, науково-технічна документація та викладання у навчальних закладах велись російською мовою. Оскільки більшість термінів має американське походження, а потім вони свого часу були перекладені російською мовою, адекватний їх переклад на українську мову є досить важкою проблемою. Процес становлення україномовної термінології триває і зараз.

Інше питання полягає в обсязі, який повинен мати тлумачний словник. Цей словник охоплює термінологію деяких основних галузей інформатики, мережних технологій та телекомунікацій. Автори видання ставили за мету створити посібник з тих термінів, які найчастіше можуть зустрітися студенту під час самостійного вивчення сучасних інформаційних технологій. Тому склад словника заздалегідь треба вважати дискусійним. Деякі терміни, що наведені в словнику, аж ніяк не можна вважати усталеними. Їх використання та тлумачення в ряді випадків може викликати полеміку.

Автори видання добре розуміють що, пропонований посібник має вади. Тому ми звертаємося до всіх зацікавлених осіб, з проханням повідомити укладачів про помічені неточності, помилки та бажані доповнення.

Як зазначалося в резолюціях 1-ї та 2-ї міжнародних конференцій "Проблеми української науково-технічної термінології", які відбулися 22-25 вересня 1992 р. і 21-24 вересня 1993 р. у Львові (Україна), "у вік постіндустріальний, у вік інформатики долю будь-якої нації остаточно вирішує науково-технічне слово: житимуть нації, мовою яких говоритимуть комп'ютери".

В зміст

ІІ. Основні терміни та визначення навчального курсу з дисципліни: «Прикладні комп'ютерні технології»

1. BIOS (Basic Input-Output System, Базова система введення-виводу). Група програм, звичайно записаних у постійну пам'ять комп'ютера (ПЗП). Програми BIOS призначені для керування початковим завантаженням комп'ютера і взаємодією з деякими стандартними пристроями.

2. CD-R (Compact Disk-Recordable).Оптичний носій інформації з можливістю одноразового запису засобами комп'ютерної техніки.

3. CD-ROM (Compact Disk-Read Only Memory).Оптичний носій інформації без можливості запису засобами комп'ютерної техніки.

4. CD-RW (Compact Disk-ReWritable).Оптичний носій інформації з можливістю багаторазового запису.

5. DOS (Disk Operation System). Однозадачна дискова операційна система.

6. DPI (Dot Per Inch). Одиниця вимірювання роздільної здатності, яка визначає кількість точок на лінійному дюймі зображення.

7. DVD (Digital Versatile Disk). Цифровий, універсальний, багатофункційний оптичний диск великого об'єму. Має теж закінчення (-ROM, -R, -RW) та значення, що для CD.

8. FAT ( File Allocation Table, Таблиця розміщення файлів). Таблиця, що установлює відповідність між ім'ям файлу і місцем на диску, де реально розташовані дані. Різні версії MS-DOS і Windows використовують різні версії таблиці розміщення файлів ( FAT 16 і FAT 32).

9. Firewall (Брандмауер). 1)Захисний фільтр для повідомлень і входів до системи. 2) Комп'ютер (або програма), що обмежує доступ до комп'ютерної мережі ззовні і забезпечує захист конфіденційної інформації, наявної усередині мережі.

10. Fire Wire (IEEE 1394). Високошвидкісна послідовна шина для під'єднання периферії (цифрових відеокамер, сканерів і т.п.). Забезпечує максимальну швидкість передачі до 400 Мбіт/с й "гаряче" під'єднання пристроїв.

11. Frame. 1. Кадр, окремий кадр зображення, що рухається на екрані, у відео, відеографіці.

2. Кадр у телекомунікаціях – блок даних (пакет) фіксованого формату, переданий по каналу зв'язку.

3. Засіб мови HTML, що дозволяє розбити екран Web-сторінки на частини з незалежною інформацією в кожній з них.

12. HTML (Hyper Text Markup Language). Мова розмітки, що використовується при підготовці Web-сторінок. Служить для опису структури документа і дозволяє керувати форматуванням тексту, розміщенням у документі графічних і мультимедийных ілюстрацій, завданням гіпертекстових посилань.

13. HTTP (HyperText Transfer Protocol). Протокол Інтернету, система правил, що використовується у мережі Інтернет при передачі гіпертекстових документів (Web-сторінок).

14. IDE (Integrated Drive Electronics). Інтерфейс для під'єднання жорстких магнітних дисків та CD - приводів з інтегрованим контролером.

15. Intranet. Мережа пов'язаних між собою комп'ютерів у межах однієї організації.

16. IP-адреса. Унікальна числова адреса окремого комп'ютера в Інтернеті. Звичайно записується у вигляді чотирьох десяткових чисел від 0 до 255, розділених крапками, наприклад 127.47.66.69. У більшості комп'ютерів є також одне або декілька імен доменів, які легше запам'ятати.

17. ISDN (Integrated Services Digital Network). Цифрова мережа з інтеграцією сервісу.

18. Microsoft Access. Система керування реляційними базами даних.

19. Microsoft Excel. Потужний і простий процесор для обробки електронних таблиць.

20. Microsoft Outlook. Комплексна програма для керування інформацією, а також планування робочого дня ділової людини, роботи з електронною поштою та ін.

21. Microsoft Power Point. Програма для створення комп'ютерних презентацій.

22. Microsoft Word. Найпопулярніший текстовий процесор.

23. Microsoft Office. Найбільш потужна та розповсюджена в світі інтегрована система.

24. NTFS (New Technology File System).Файлова система операційної системи Windows NT/2000/XP.

25. OLE (Object Linking and Embedding) Технологія зв'язування і впровадження об'єктів; стандарт компанії Microsoft для створення динамічних автоматично обновлюваних зв'язків між документами або впровадження об'єкта, створеного в одному додатку, у документ, з яким працює інший додаток.

26. Plug and Play (Plug&Play). Стандарт, відповідно до якого елемент устаткування повинний містити зведення про модель і компанію-виготовлювача і допускати настроювання програмними засобами. У результаті операційна система комп'ютера здатна розпізнати таке устаткування, завантажити необхідні драйвери і зробити безконфліктне настроювання.

27. RGB (Red, Green, Blue).Модель кольоротворення з додаванням основних кольорів (червоного, зеленого та синього).

28. TCP/IP (Transfer Control Protocol/Internet Protocol). Група стандартних протоколів для обміну даними між комп'ютерами в Інтернеті

29. URL-адреса (Uniform Resource Locator). Уніфікована форма запису адрес документів у мережі Інтернет. Правила запису адреси в цій формі такі, що дозволяють однозначно визначити місцезнаходження будь-якого документа. Адреса URL може складатися з чотирьох полів: імені протоколу, імені комп'ютера, шляхи пошуку документа на цьому комп'ютері і посилання на визначене місце у середині документа.

30. USB (Universal Serial Bus). Універсальна послідовна шина для під'єднання периферійних пристроїв.

31. Wi-Fi (Wireless Fidelity). Високочастотна бездротова локальна мережа (WLAN).

32. Windows. Сімейство багатозадачних графічних операційних систем фірми Microsoft.

33. Web-сторінка (Web-page). Окремий документ у World Wide Web. Як правило, він буває написаний мовою HTML. Web-сторінка може містити текст, графіку, звуковий супровід, анімацію й інші мультимедійні об'єкти, а також гіпертекстові посилання. Адреса Web-сторінки визначається адресою URL.

34. Web-Site (Сайт, Web-сервер, Web-вузол ). Група тематично зв'язаних Web-сторінок і супровідних файлів, що розташовується на одному комп'ютері. Сторінки Web-вузла звичайно зв'язані між собою за допомогою гіперпосилань.

35. World Wide Web (WWW, Web). Абстрактний інформаційний простір. Є середовищем для обміну інформацією (як правило, мова йде про Web-сторінки) між людьми усього світу. Основою World Wide Web є протокол передачі гіпертекстових даних (HTTP). World Wide Web також нерідко використовується як синонім терміна Інтернет.

36. WYSIWYG (What You See Is What You Get). Принцип відповідності екранного і друкованого представлення документа. Додатки, що дотримують цей принцип, дозволяють спостерігати документ на екрані в такому виді, у якому він буде отриманий при друку на принтері.

37. VGA (Video Gaphics Array). Один з основних стандартів відеоадаптерів і моніторів, який передбачає їх роздільну здатність 640x480 пікселів.

38. Автоматизована інформаційна система (АІС) — система, що реалізує ІТ у сфері управління за спільної роботи управлінського персоналу і комплексу технічних засобів.

39. Автоматизований банк даних — система інформаційних, математичних, програмних, мовних, організаційних і технічних засобів, необхідних для інтегрованого нагромадження, зберігання, ведення, актуалізації, пошуку і видачі даних.

40. Адресна шина. Група провідників процесора, призначена для підключення до адреси в оперативній пам'яті.

41. Адаптер. Пристрій сполуки між собою пристроїв з різними способами представлення даних.

42. Акустичні системи (динаміки, або колонки). Є невід'ємним доповненням звукової карти, за винятком того випадку, коли ви волієте слухати музику через головні телефони (навушники). Існують два основні різновиди акустичних систем: з убудованим вихідним підсилювачем (так називані активні системи) і без нього (пасивні системи).

43. Антивірус. Програмний продукт, який знаходить та видаляє віруси.

44. Апаратне забезпечення. Це усі внутрішні компоненти і зовнішні пристрої комп'ютера — інтегральні мікросхеми (у тому числі мікропроцесори), дисководи, системні і інтерфейсні плати, монітори, принтери, маніпулятори, модеми і т.п.

45. Архівація. Створення на зовнішньому знімнім носії резервної копії даних із жорсткого магнітного диска. У ролі такого носія часто використовують гнучкі диски і магнітні стрічки стримера. Регулярне проведення архівації необхідно для захисту інформації у випадку виходу жорсткого диска з ладу або ушкодження даних.

46. Архівації файлів. Служать для стиснення файлів, що дозволяє зберігати їх на невеликих дискових обсягах. З файлів, що стиснуті віддаляються надлишкові і повторювані послідовності кодів, файли в стиснутому стані можуть займати місця в кілька разів менше. Для того щоб архівований файл знову можна було використовувати, його необхідно розархівірувати.

47. АСУТП (автоматизована система управління технологічними процесами, Автоматизо́вана систе́ма керува́ння (АСКТП), Комп'ютерна система управління(КСУ) — автоматизована система, що ґрунтується на комплексному використанні технічних, математичних, інформаційних та організаційних засобів для управління складними технічними й економічними об'єктами. АСУТП - це сукупність керованого об’єкта й автоматичних вимірювальних та керуючих пристроїв, у якій частину функцій виконує людина (ДСТУ 2941-94)

48. Архітектура ЕОМ. Сукупність основних пристроїв, вузлів та блоків ЕОМ, а також структура основних керуючих та інформаційних зв'язків між ними, що забезпечують виконання необхідних функцій.

49. Атрибути файлу. Записувані на диск додаткові властивості файлу. У число атрибутів входять дата і час останньої зміни файлу, позначка про те, чи є файл схованим, системним, і деякі інші параметри.

50. Багатозадачність. Властивість операційної системи, що полягає в можливості виконувати одночасно кілька програм.

51. База даних (Database, DB, БД). Сукупність даних, організованих за визначеними правилами, що передбачає загальні принципи опису, збереження і маніпулювання даними. Незалежна від прикладних програм. Є інформаційною моделлю предметної галузі. Керується за допомогою СУБД. База даних — пойменована сукупність взаємопов’язаних файлів з мінімальною надмірністю, призначена для одночасного використання багатьма користувачами.

52. База знань – масив інформації у формі, придатній до логічної і смислової обробки відповідними програмними засобами.

53. Браузер (Web-браузер, Броузер). Засіб для перегляду Web-сторінок. Дозволяє переходити від перегляду одних сторінок до інших за допомогою гіперпосилань. Найбільш популярними Інтернет - браузерами в Україні є Microsoft Internet Explorer і Google Chrome.

54. Векторна графіка. Графічне зображення, яке складається з елементарних фігур та кривих, що описані математичними формулами. Особливістю векторної графіки є здатність зберігати якість зображення при його масштабуванні.

55. Відеоадаптер. Пристрій, що здійснює підготовку інформації для її відображення на екрані монітора. Іноді замість терміна «відеоадаптер» використовують спрощений варіант — відеокарта.

56. Віддалений доступ. Під'єднання до іншого комп'ютера (серверу), що знаходиться на відстані, з метою використання його ресурсів.

57. Вірус. Спеціальна комп'ютерна програма, здатна «розмножуватися» і «заражати» інші програми. Вона може потрапити на комп'ютер без відома користувача через «заражену» дискету або разом з «зараженим» файлом. Багато вірусів здатні нанести серйозної шкоди: сповільнити роботу програм, знищити дані або вивести з ладу операційну систему.

58. Віртуальна реальність. Концепція віртуальної реальності дозволяє користувачеві комп'ютера активно брати участь у тім, що відбувається на екрані. Можна ходити по лабіринтах підземелля, керуючи своїм рухом за допомогою маніпулятора (клавіатура, миша, джойстик, спеціальні рукавички). При цьому будуть відкриватися картини неіснуючого світу, начебто ви знаходитеся там насправді. Для повного ефекту замість монітора використовується спеціальний шолом віртуальної реальності, що дозволяє одержувати стереозображення і стереозвук. На цьому шоломі розташовуються датчики руху, тому поворот голови приведе до відповідної зміни відтвореного об'єкта. Зараз створюються спеціальні сенсорні датчики, що можуть сприймати м'язові зусилля і, навпаки, впливати на користувача.

59. Вузол (Host). Будь-який пристрій у мережі, який використовує TCP/IP. Це також комп'ютер у мережі Internet, до якого можна підключитися. Вузловий комп'ютер (Hostкомп'ютер).

60. Генерація системи. Процес формування на базі повної операційної системи ії робочої версії, яка враховує склад та конфігурацію технічних засобів, можливе використання ПК, вимоги користувача.

61. Гіпертекст. Система запису й відображення тексту, що дозволяє створювати в ньому логічні зв'язки багатьма способами. Гіпертекстові документи можуть містити посилання на пов'язані документи. Під терміном «гіпермедіа» розуміють документи, що можуть містити малюнки, звукові та відео фрагменти.

62. Гіперпосилання (гіпертекстове посилання). Елемент Web-сторінки, звичайно виділюваний кольором і підкресленням. Використовується для швидкого переходу до іншого документа World Wide Web.

63. Глобальні (всесвітні) мережі (WAN - Wide Area Network, GAN(Global Area Network). Глобальні комп'ютерні мережі об’єднують користувачів, розташованих по всьому світу. Широко використовують телекомунікації загального призначання, різноманітні канали зв’язку, включаючи супутники. З’єднують як окремі комп’ютери так і окремі локальні та регіональні мережі, які використовують різні протоколи.

64. Групи новин (телеконференції, сервіс Usernet). Дає змогу поширювати й одержувати інформацію в мережі Internet за певною тематикою. Цей сервіс розвинувся і включає в себе так звані електронні дошки оголошень (ВВS).

65. Дані — інформація, подана у певному вигляді і певним чином, що уможливлює її фіксування, зберігання та оброблення за допомогою технічних засобів.

66. Дефрагментація. Процес відновлення й оптимізації логічної структури диска з метою забезпечити збереження файлів у безперервних блоках дискового простору. Після дефрагментації прискорюється читання файлів і запуск програм.

67. Джерело безперебійного живлення (ДБЖ або UPS (Uninterruptible Power Supply). Функціонально такий прилад складається з пристрою придушення перешкод, зарядного пристрою, батареї акумуляторів і перетворювача напруги (інвертора). На вітчизняному ринку найбільш відомі ДБЖ компаній APC, Exide Electronics, MGE і ViewSonic.

68. Джойстик. Пристрій керування комп'ютером, звичайно використовується в комп'ютерних іграх. Складається з опори, рухливої рукоятки і декількох кнопок. Джойстики бувають аналоговими і цифровими. Для комп'ютерів IBM PC використовують аналогові джойстики.

69. Діаграма. Зображення, яке в графічному вигляді представляє числові дані.

70. Дігітайзер (Digitizer). Пристрій для введення графічної інформації, який використовується в дизайні та задачах САПР.

71. Дисковод. Механізм для встановлення пакетів дисків (диску) та роботи з ними.

72. Дисковод CD-ROM. Пристрій для читання музичних і програмних компакт-дисків.

73. Дистрибутивний комплект. Вихідний програмний пакет, що поставляється у вигляді набору компакт-дисків (CD, DVD) або гнучких дисків і призначений для установки додатка на комп'ютері.

74. Додаток (операційної системи). Програма для комп'ютера, що працює під керуванням конкретної операційної системи.

75. Дозвіл екрана. Параметр, що визначає максимальний розмір зображення, що може бути відображене на екрані цілком. Виміряється в пікселах. Дозвіл екрана непрямим образом визначає кількість вікон, що можуть бути відкриті одночасно. Можливі значення залежать від карти відеоадаптера і від монітора, що використовуються. У Windows стандартними вважаються дозволи 640x480, 800x600, 1024x768, 1280x1024 і 1600x1200. Деякі робочі станції забезпечують значно більш високі параметри дозволу. Чим вище дозвіл екрана, тим звичайно менше кількість кольорів, що може відображати відеоадаптер при фіксованих розмірах відеопам'яті.

76. Домашня сторінка (головна, початкова,home page). Початкова сторінка Web-сайта. По головній сторінці відвідувач звичайно одержує уявлення про те, куди він потрапив, і що він може побачити на інших сторінках сайта. Документ, що автоматично завантажується із запуском програми Інтернет - браузер. Має містити посилання на інші документи і сервери, що їх ви використовуєте найчастіше.

77. Домен. Загальна частина імені в групи комп'ютерів в Інтернеті. Ця частина звичайно визначає місцезнаходження комп'ютера і категорію організації-власника.

78. Драйвер. Допоміжна програма, що керує взаємодією програм і додатків з устаткуванням, наприклад з контролером жорсткого диска або картою відеоадаптера.

79. Експертна система. Система, що забезпечує ухвалення рішення за вихідною інформацією на основі бази знань, що зберігає знання експертів, шляхом застосування машини висновку, що дозволяє інтерпретувати знання. У цілком оформленої експертної системи присутні чотири основних блоки: база знань, машина висновку. модуль витягу знань. система пояснення прийнятих рішень.

80. Електронна пошта (e-mail). Мережна служба, що дозволяє обмінюватися текстовими електронними повідомленнями через Інтернет. Сучасні можливості електронної пошти дозволяють також посилати документи HTML і вкладені файли самих різних типів. В даний час електронна пошта являє собою один з найбільш швидких і надійних видів зв'язку. Це один з перших і найпоширеніших сервісів Інтернет. Це найдешевший і найдоступніший сервіс в Україні на сьогоднішній день.

81. Електронна таблиця. Інтерактивна система обробки даних, що являє собою прямокутну таблицю, комірки якої можуть містити у собі числа, рядки літер, формули. Ця система може задавати залежність значення комірок одна від одної. Користувач може переглядати комірки, змінювати їх вміст, виконувати пошук, сортування…

82. Життєвий цикл АІС (ЖЦ) є безперервний процес із моменту ухвалення рішення про необхідність її створення до повного завершення її експлуатації. Тривалість ЖЦ сучасних АІС становить близько 10 років.

83. Жорсткий диск ( вінчестер, HDD (Hard Disk Drive ). Внутрішній пристрій комп'ютера для постійного збереження інформації, використовуваної при роботі з комп'ютером. Свою назву «Жорсткий» одержав на відміну від носіїв інформації на гнучких магнітних стрічках і дисках. Складається з блоку магнітних дисків у герметичному кожусі і блоку голівок для читання і запису інформації. Забезпечує можливість збереження великих обсягів інформації (сотні гігабайт) і високу швидкість її читання і запису.

84. Загальний ресурс. Ресурс комп'ютера або локальної мережі, що може використовуватися (одночасно або в різний час) декількома додатками або користувачами.

85. Звукова карта. Використовується для запису і відтворення різних звукових сигналів: мови, музики, шумових ефектів. Будь-яка сучасна звукова карта може використовувати кілька способів відтворення звуку.

86. З'єднання. Апаратно-програмний зв'язок між двома комп'ютерами або комп'ютером і локальною мережею. Дозволяє обмінюватися командами і даними між системами. Для роботи в Інтернет, як правило, потрібне встановлення з'єднання з комп'ютером або локальною мережею постачальника послуг Інтернету.

87. Ієрархічна структура даних. Структура даних, у якій кожен елемент визначається шляхом, що веде до цього елемента від елемента найвищого рівня («кореня» або «вершини»). Ієрархічна структура даних зручна в тих випадках, коли дані важко представити в лінійній або табличній послідовності. Наприклад, ієрархічна структура використовується для представлення папок (каталогів) на диску.

88. Інсталяція. Процес встановлення нового програмного забезпечення на ПК.

89. Інтегрована система. Основною задачею інтегрованих систем є не інтеграція декількох додатків в одну суперпрограму, а об'єднання окремих програм у прикладний пакет. Так, спочатку задумана для роботи в середовищі DOS програма MS Works перетворилася в могутній комплекс Microsoft Office, що надає безсумнівно більший набір можливостей, але підтримує ті ж основні компоненти, що і його попередник. Спектр інтегрованих пакетів досить широкий: від найпростіших, здатних працювати навіть на досить слабкому комп'ютері, до могутніх комплектів, наприклад, як пакет MS Office, Lotus SmartSuite або Perfect Office.

90. Інтернет. Це об’єднання міжнародних комп’ютерних мереж, які працюють за різними протоколами, що з’єднують різні типи комп’ютерів фізично передаючих данні по різним каналам зв’язку. Інтернет - найвеличезніша глобальна комп’ютерна мережа, що зв’язує сотні мільйонів абонентів у більш ніж 190 країнах світу. Містить безліч служб, що дозволяють використовувати Інтернет у різноманітних цілях. Найбільш важливою частиною Інтернету в даний час є World Wide Web.

91. Інтернет-телефонія ( IP-tel, СТІ(Computer Telephone Integration) — комп'ютерна телефонія. ). Технологія, що дозволяє використовувати Internet в якості засобу організації та ведення міжнародних телефонних розмов, передачі файлів.

92. Інтерфейс. Взаємозв'язок між компонентами й учасниками комп'ютерної системи.

93. Інтерфейс користувача. Спосіб взаємодії людини з програмою і програми з людиною.

94. Інформація. Сукупність відомостей, знань, повідомлень, які дають можливість з`ясувати певне питання (вирішити певну задачу). Поняття “інформація” багатозначне і тому суворо визначене бути не може. У широкому значені інформація – це відображення реального (матеріального, предметного) світу, що виражається у вигляді сигналів і знаків.

95. Інформаційне забезпечення (ІЗ) - сукупність форм документів нормативної бази і реалізованих рішень по обсягах, розміщенню і формам існування інформації, що використовується в інформаційній системі при її функціонуванні.

96. Інформаційні процеси. Дії, що виконуються з інформацією. Інформаційні процеси можна розкласти на три складові: зберігання, передачу і обробку інформації.

97. Інформаційна послуга – дії суб’єктів щодо забезпечення споживачів інформаційними продуктами.

98. Інформаційний продукт (продукція) – документована інформація, яка підготовлена і призначена для задоволення потреб користувачів.

99. Інформаційний ресурс – сукупність документів у інформаційних системах (бібліотеках, архівах, банках даних тощо)

100. Інформаційна система (ІС). Об’єднання інформаційних ресурсів, процесів та людей, які збирають, перетворюють та розповсюджують інформацію в організаціях, установах, суспільстві.

101. Інформаційні системи підтримки виробництва (ІСПВ). система, що здатна працювати в умовах постійно мінливих і заплутаних виробничо-логістичних ланцюжків, забезпечує координацію закупівель, виробництва, збуту й транспортування. Вона орієнтована на потреби бізнесу, досягнення конкурентних переваг, збільшення прибутки підприємства, скорочення витрат виробництва й ріст ефективності використання основних засобів.

102. Інформаційна технологія. Сукупність чітко визначених цілеспрямованих дій персоналу по переробці інформації на комп'ютері. Інформаційна (комп’ютерна) технологія — сукупність засобів і методів збирання, реєстрації, оброблення і доведення до користувача інформації у системах організаційного управління.

103. Інформаційні технології (ІТ) Сукупність методів, апаратних і програмно-технологічних засобів, що об'єднуються в технологічний ланцюг, що забезпечує збір, зберігання, обробку, вивід і передачу інформації. Ці технології, що ґрунтуються на досягненнях обчислювальної техніки, комп’ютерних мереж та телекомунікацій, охоплюють зараз всі види суспільної діяльності: виробництво, науку, управління, освіту, торгівлю, медицину, побут та т.і. Зараз цей термін застосовується як складова інших термінів: ІТ - фахівець, ІТ - менеджер, ІТ інвестиція та т.п.

104. Інформаційна база — сукупність інформації, що певним чином організовується, зберігається та контролюється, зафіксована на носіях ІС, що використовується для функціонування системи і поділяється на зовнішню і внутрішню машинну базу.

105. Кеш. Спеціальна область на диску або в оперативній пам'яті, призначена для тимчасового збереження інформації, що може знадобитися найближчим часом. Використовується для прискорення доступу до цієї інформації. Зокрема, Web-сторінки, завантажені з Інтернету, обов'язково кэшуються, щоб у випадку повторного звертання до них не виникало необхідності їхнього нового завантаження з Інтернету.

106. Кеш-пам'ять (cache memory). Запам'ятовуючий пристрій з малим часом доступу (у кілька разів меншим, чим час доступу до основної оперативної пам'яті), що використовується для тимчасового збереження проміжних результатів і вмісту осередків, що часто використовуються.

107. Клавіатура ( Keyboard). Стандартний пристрій для введення алфавітно-цифрових даних у комп'ютер.

108. Кластер. Мінімальна адресуєма одиниця дискового простору. Звичайно містить кілька фізичних секторів диска, запис у які виробляється в рамках єдиної операції. Розмір кластера визначається використовуваною файловою системою і параметрами диска. У файловій системі FAT 16 для великих дисків розмір кластера може досягати 32 Кбайт.

109. Колізія. Виникнення протиріч у конкуренції за ресурси.

110. Колірний дозвіл. Параметр, що визначає максимальну кількість різних колірних тонів, одночасно відтворених на екрані. Можливості конкретного комп'ютера визначаються картою відеоадаптера, що використовується і монітором.

111. Комп’ютерна мережа (Network). Сукупність взаємозв’язаних (через канали передачі даних) комп’ютерів, які забезпечують користувачів засобами обміну інформацією і колективного використання ресурсів мережі: апаратних, програмних та інформаційних.

112. Контролер. Спеціалізований процесор, що служить для керування пристроями (звичайно периферійними), підключеними до комп'ютера.

113. Користувач – особистість, що бере участь у функціонуванні предметної області, чи використовує результати її функціонування.

114. Корпоративна інформаційна система — це людино-машинна система й інструмент підтримки інтелектуальної діяльності людини

115. Локальна обчислювальна мережа. (ЛОМ, LAN - Local Area Network). Відрізняється компактністю за територіальною ознакою, об’єднуючи комп’ютери, що розташовані в одній кімнаті, будівлі, або кількох сусідніх будівель одного підприємства. Звичайно вона використовує єдиний комплект протоколів для цих ділянок. Локальні обчислювальні мережі не використовують телекомунікації загального призначання. Зараз вони дуже потужні. Більш 80 % інформації циркулює поблизу місць її появи.

116. Магнітооптичні накопичувачі (нагромаджувачі). Накопичувачі, що записують дані за допомогою перемінного магнітного поля і променя лазера.

117. Майстер. Спеціальна програма, що керує користувачем при виконанні визначеної операції. Подібне керівництво звичайне здійснюється через послідовність діалогових вікон, у кожнім з яких користувач указує необхідні параметри, після чого відбувається перехід до наступного вікна. Після збору всіх необхідних зведень операція виконується майстром автоматично.

118. Масив даних — набір взаємопов’язаних даних однієї форми. Прикладом масиву даних є сукупність даних про надходження матеріалів на підприємство від постачальників. Сукупність масивів даних, що стосуються тієї самої ділянки управлінської роботи, називають інформаційним потоком.

119. Математичний співпроцесор. Додаткова мікросхема, що використовується процесорами для виконання операцій з дійсними числами.

120. Материнська плата (від англ. motherboard). Головним вузлом, що визначає можливості комп'ютера, є системна, або материнська плата. На ній звичайно розміщаються: базовий мікропроцесор; оперативна пам'ять; надоперативний ЗП, називаний також кеш-пам'яттю; ПЗП із системної BIOS (базовою системою введення/виведення), набір керуючих мікросхем, або чипсетів (chipset), допоміжних мікросхем і контролерів уведення/виведення; інші важливі компоненти.

121. Меню. Набір пунктів (звичайно команд), з якого можна вибрати один пункт. Пунктом меню може бути меню наступного рівня (вкладене меню).

122. Мережна плата. Плата розширення, встановлювана в комп'ютер, що дозволяє фізично підключити його до локальної мережі.

123. Миша (Mouse). Тип пристрою позиціонування, що забезпечує зручну роботу в графічних операційних системах. Миша робить дуже зручним маніпулювання такими широко розповсюдженими в графічних пакетах об'єктами, як вікна, меню, кнопки, піктограми і т.п.

124. Мікропроцесор (CPU, Central Processor Unit — ЦПУ, або центральний процесорний пристрій). Найважливіший компонент будь-якого персонального комп'ютера, його «мозок» — який керує роботою комп'ютера і виконує велику частину обробки інформації. Мікропроцесор являє собою надвелику інтегральну схему, ступінь інтеграції якої визначається розміром кристала і кількістю реалізованих у ньому транзисторів. Іноді інтегральні мікросхеми називають чіпами (англ. chip). Базовими елементами мікропроцесора є транзисторні перемикачі, на основі яких будуються, наприклад, регістри, що представляють собою сукупність пристроїв, що мають два стійких стани і призначених для збереження інформації і швидкого доступу до неї. Кількість і розрядність регістрів багато в чому визначають архітектуру мікропроцесора.

125. Мобільний офіс. Це спеціалізоване комплексне рішення, призначене для виконання комунікаційних задач і обробки документів під час перебування користувача поза офісом. У залежності від потреб користувача мобільний офіс може мати різний набір функцій і може використовуватися для прийому/передачі факсимільних повідомлень, доступу до електронної пошти і WWW, вилученого керування фінансовими ресурсами, підготовки і друку документів, проведення презентацій, роботи в локальній мережі і т.п. Як правило, покупець сам вибирає комплектацію свого майбутнього мобільного офісу.

126. Модем (модулятор-демодулятор). Пристрій для передачі цифрової інформації між комп'ютерами за допомогою аналогової телефонної лінії. Для прийому інформації на іншому кінці лінії також повинний розташовуватися модем. Зараз для роботи в Інтернеті використовується багато типів модемоподібних пристроїв.

127. Модель життєвого циклу АІС — це структура, що описує процеси, дії й завдання, які здійснюються в ході розробки, функціонування й супроводу протягом усього життєвого циклу системи.

128. Монітор (дисплей, відеотермінал). Пристрій, що здійснює відображення інформації на екрані. Практично всі персональні комп'ютери мають у своєму складі монітор або його аналог (наприклад, проекційну установку).

129. Мультимедіа. Об'єднання в одному документі звукової, музичної і відеоінформації з метою імітації впливу реального світу на органи почуттів. Концепція мультимедіа, що розвивається активно в останні роки, наклала свій відбиток практично на все програмне забезпечення, що випускається для персональних комп'ютерів. Але, безсумнівно, більше усього вплив мультимедіа позначилося на навчальних програмах, системах презентації, програмах обробки аудіо- і відеоінформації і, звичайно, у сфері розваг.

130. Мультимедійне видання. Інтерактивний інформаційно-освітній пакет, розповсюджуваний на компакт-диску, що представляє зміст у мультимедійному вигляді.

131. Накопичувач (нагромаджувач).Зовнішній запам'ятовуючий пристрій.

132. Накопичувач на магнітних дисках (disk drive). Накопичувач, носієм інформації в якому є магнітні диски, інколи об'єднані в пакет.

133. Настільні ПК. ПК що підтримують одне робоче місце. Складають найбільш численну групу персональних комп'ютерів, або мікро-ЕОМ. До появи портативних ПК слова «настільний» і «персональний» були синонімами. Настільні ПК ще називають комп'ютерами для робочого місця або офісними комп'ютерами (хоча інколи офісні ПК називають робочими станціями). Переважна більшість домашніх комп'ютерів також є настільними.

134. Настільна видавнича система (НВС). Верстка різних типів документів має специфіку, для обліку якої переважно використовувати відповідні настільні видавничі системи (НВС). Найбільш розповсюдженими зараз є наступні системи. PageMaker — популярна програма з численними функціями, що дозволяє зручно працювати з журнальними і газетними багатосторінковими публікаціями. Corel Ventura — програма, що була однієї з перших НВС. Вона орієнтується на створення книг, брошур, журналів і інших великих багатосторінкових публікацій. QuarkXPress — НВС для професійної роботи.

135. Об'єкт. Загальне поняття для окремих елементів даних. Найчастіше мають на увазі окремий документ або частину документа, що, наприклад, можуть бути вставлені в інший документ.

136. Однорангова мережа. Локальна мережа, у якій усі комп'ютери мають рівні права і виконують однакові функції.

137. Оперативна пам'ять ( ОЗП, RAM (Random Access Memory ). — оперативний запам'ятовуючий пристрій). Вид пам'яті комп'ютера, що динамічно використовується при роботі програм. Цей вид пам'яті називають також пам'яттю з довільним доступом (Random Access Memory, RAM). По способу збереження інформації оперативна пам'ять буває статичної і динамічної. Служить для короткочасного збереження даних під час їхньої обробки або прийому/передачі. Оперативна пам'ять — сукупність спеціальних електронних осередків, кожен з яких може зберігати конкретну 8-значную комбінацію з нулів і одиниць — 1 байт (8 біт). Кожен такий осередок має адресу (адреса байта) і вміст (значення байта). Адреса потрібна для звертання до вмісту осередку, для запису і зчитування інформації. Оперативний запам'ятовуючий пристрій зберігає інформацію тільки під час роботи комп'ютера.

138. Операційна система. Набір програм і драйверів, що забезпечують взаємодію програм з апаратним устаткуванням комп'ютера і базові можливості для введення команд користувачем. Розрізняють операційні системи, що використовують командний рядок для введення команд і запуску програм з використанням клавіатури, і графічні операційні системи, у яких основним пристроєм керування є миша або інший пристрій позиціювання.

139. Особистість приймаюча рішення – фахівець, керівник, що виконує функцію керування економічним об’єктом.

140. Паралельний порт. Стандартний порт комп'ютера, через який дані передаються і приймаються цілими байтами. Застосовується для підключення принтерів, сканерів, прямого з'єднання комп'ютерів і підключення інших пристроїв.

141. Пароль. Секретна комбінація символів, що служить для підтвердження права доступу до визначеного ресурсу, наприклад до вилученого комп'ютера в мережі або до папки на диску.

142. Периферійне устаткування. Зовнішні пристрої, підключені до комп'ютера.

143. Персональний комп'ютер (ПК, ПЕОМ,PC). ЕОМ призначена для індивідуального використання, та орієнтована на вирішення різноманітних задач користувачами. Це електронний прилад, призначений для автоматизації створення, збереження, обробки і передачі інформації.

144. Передача файлів (FTP - File Transfer Protocol). Дозволяє отримувати файли (документи, програми, аудіо та відео матеріали) з віддалених комп’ютерів на ПК користувача.

145. Переривання. Спеціальний сигнал для процесора, по надходженню якого він відкладає («перериває») поточну роботу і викликає програму, що знаходиться в оперативній пам'яті за адресою, зазначеному у векторі переривань.

146. Підсистема — це частина системи, виділена по якій-небудь ознаці.

147. Піксел (Pixel, Picture element). Одиниця виміру дозволу екрана. Відповідає окремій точці, що світиться, кольором і яскравістю якої комп'ютер може керувати.

148. Плоттер (Plotter, Графопобудовник). Пристрій, що дозволяє представляти виведені з комп'ютера дані у формі малюнка або графіка на папері. Його також називають графопобудовником. З цього визначення, зокрема, випливає, що в якості плоттера з успіхом може використовуватися відповідний принтер.

149. Портал (portal, Internet portal, Web-портал) (досл. головний вхід, ворота). Портал, являє собою Web-сайт, призначений для надання інтегрованої інформації. Звичайно містить посилання на інші сайти, зміст яких відповідає інтересам відвідувача порталу.

150. Пошукова система (пошуковий індекс). Спеціальний Web-вузол, призначений для автоматизації пошуку в Інтернеті потрібної інформації з використанням ключових слів.

151. Пошуковий каталог. Спеціальний Web-вузол, призначений для спрощення пошуку інформації, що відноситься до визначеної категорії. Обсяг бази даних пошукового каталогу звичайно істотно менший, ніж у автоматизованої пошукової системи, але ці дані упорядковані по тематичній ознаці.

152. Пошукова служба (ICQ). Для пошуку мережевого IP-адреса людини, комп’ютер якої приєднано в даний момент до мережі Internet. Від слів (I seek you - я тебе шукаю).

153. Порт. Логічний апаратний пристрій для підключення до комп'ютера периферійного устаткування.

154. Послідовний порт. Порт для підключення до комп'ютера периферійних пристроїв. Від паралельного порту відрізняється тим, що біти даних через нього передаються послідовно. В даний час через послідовний порт до комп'ютера звичайно підключають миша і модем.

155. Постачальник послуг Інтернету (Provider, від service provider – провайдер [послуг], прокатник мережі). Організація, що надає своїм клієнтам доступ до Інтернету на договірних умовах. Послуги різних постачальників можуть відрізнятися як по складу, так і за ціною.

156. Постійна пам'ять ( ПЗУ — постійний запам'ятовуючий пристрій). Звичайно містить таку інформацію, що не повинна мінятися в ході виконання мікропроцесором різних програм. Постійна пам'ять має також назву ROM (Read Only Memory), що вказує на те, що забезпечуються тільки режими зчитування і збереження. Постійна пам'ять енергонезалежна, тобто може зберігати інформацію і при відключеному живленні.

157. Принтер. Пристрій для виводу інформації на папір за допомогою друку.

158. Пристрій позиціювання. Маніпулятор для керування в графічній операційній системі.

159. Програма. Упорядкована послідовність команд.

160. Програма-клієнт. Функції програми-клієнта зводяться до посилки на сервер команд і до особливого представлення одержуваної від сервера інформації. Програма-клієнт, з одного боку, забезпечує швидку й ефективну взаємодію із сервером, а з іншого боку - надає зручний інтерфейс користувачеві, вберігаючи його від необхідності пам'ятати складні і заплутані команди.

161. Програмне забезпечення (software (SW, ПЗ, розм. Софт). Загальне поняття, що описує програми для комп'ютерів у відмінності від його апаратних складових (hardware). При цьому не уточнюється, в якому вигляді представлені програми. ПЗ поділяється на два великих класи – системне (system software) і прикладне ПЗ (application programs).Являє собою набори інструкцій для ЕОМ, необхідні для керування роботою комп'ютера і виконання з його допомогою корисних задач.

162. Протокол. Набір правил, що їх повинні дотримуватися компанії для забезпечення сумісності програмного та апаратного забезпечення. Протоколи затверджуються як стандарти.

163. Процесор. Основна мікросхема, що робить у комп'ютері обробку інформації.

164. Радіо та телебачення в Інтернет (Real Audio та Real Video). Передача аудіо, відео та телесигналів в мережі Інтернет.

165. Реєстр. Спеціальна службова база даних операційної системи Windows, що містить всю інформацію про конфігурації устаткування і програмного забезпечення, установленого на комп'ютері і зареєстрованого операційною системою.

166. Режим енергозбереження. Особливий режим експлуатації комп'ютера, що дозволяє при відсутності завантаження обчислювальної системи значно знизити споживання електроенергії. Звичайно мається на увазі зменшення енергоспоживання монітором і жорсткими дисками за рахунок часткового або повного їхнього відключення. Вихід з режиму енергозбереження звичайно здійснюється автоматично при поновленні активної роботи з комп'ютером.

167. Резервна копія. Копія коштовної інформації, що зберігається на комп'ютері, виконана на окремому незалежному носії. Використовується для відновлення інформації у випадку ушкодження або втрати даних на жорсткому диску

168. Робоча станція. Комп'ютер у мережі, призначений для роботи окремого користувача.

169. Сектор. Мінімальний блок простору на диску, що дозволяє здійснювати читання або запис. Звичайно обсяг сектора дорівнює 512 байтам.

170. Сервер. Комп'ютер або програма, призначені дня обробки запитів від програм-клієнтів. Сервери звичайно забезпечують роботу мережних служб, але іноді можуть використовуватися й у рамках одного комп'ютера. У відмінності від звичайних програм, що запускаються, виконують визначене завдання і закінчують роботу, програма-сервер запускається заздалегідь і знаходиться в пасивному стані очікування запиту. Обробивши запит, що надійшов, сервер очікує надходження наступних.

171. Система. Група взаємозв’язаних та взаємодіючих елементів, які утворюють єдине ціле і які діють сумісно для досягнення єдиної цілі, виконуючи ввід, виведення (вивід) та перетворення (інформації, енергії, речовини). У загальному розумінні система це об’єктивна єдність закономірно взаємозв’язаних предметів, явищ, а також знань про природу та суспільство. З іншого боку система – це також упорядкований набір методів та процедур, прискорюючи досягнення мети.

172. Системний адміністратор. Співробітник, у чиї службові обов'язки входить забезпечення працездатності комп'ютерних систем і локальної мережі. У обов'язки системного адміністратора входять також контроль за доступом до мережних ресурсів і ведення бази даних з обліковими записами.

173. Системний блок персонального комп'ютера. Це корпус в якому знаходяться: джерело живлення, материнська (системна, або основна) плата з процесором і оперативною пам'яттю, плати розширення (відеокарту, звукову карту), різні нагромаджувачі (жорсткий диск, гнучкий диск, приводи CD-ROM), додаткові пристрої.

Системний блок звичайно має кілька паралельних і послідовних портів, що використовуються для підключення пристроїв введення і виводу, таких як клавіатура, миша, монітор, принтер.

174. Системний диск. Гнучкий диск ( оптичні носії інформації), призначений для початкового завантаження комп'ютера при неможливості зробити завантаження зі стаціонарного жорсткого диска. Звичайно використовується при установці нової операційної системи, при пошуку неполадок або при необхідності переформатування жорсткого диска.

175. Система команд процесора. Повний список припустимих інструкцій процесора.

176. Системна політика. Набір правил, виконання яких потрібно для учасників локальної мережі. Звичайно визначає принципи входу в мережу і режими доступу до даних, що спільно використовуються.

177. Системна шина. Її можна спрощено представити як сукупність сигнальних ліній, об'єднаних по їх призначенню (дані, адреси, керування), що також мають цілком визначені електричні характеристики і протоколи передачі інформації. Основним обов'язком системної шини є передача інформації між процесором (або процесорами) і іншими електронними компонентами комп'ютера. По цій шині здійснюється не тільки передача інформації, але й адресація пристроїв, а також відбувається обмін спеціальними службовими сигналами.

178. Системи розсилки (Mail List). Одержання електронною поштою повідомлень за певною тематикою.

179. Сканер ( Scanner). Пристрій для введення в комп'ютер зображень, нанесених на прозорій або непрозорій плоскій поверхні. Вони дозволяють вводити в комп'ютер зображення текстів, малюнків, слайдів, фотографій, креслень і іншої графічної інформації.

180. Служба доменних імен (DNS). Видача доменних імен та переведення легко запам'ятовуваних доменних імен комп'ютерів у пов’язані з ними IP-адреси.

181. «Спам». Непотрібна інформація, що розсилається сторонньою особою («спаммером») по електронній пошті або у вигляді повідомлень для телеконференцій. Звичайно містить рекламні зведення. Повідомлення, що містять «спам», загромаджують поштову скриньку або телеконференцію. Відповідати на «спам» або реагувати на нього яким-небудь іншим способом не рекомендується.

182. Стільниковий зв'язок. Це мобільний радіотелефонний зв'язок, що надає усі види послуг сучасного телефонного зв'язку, але без обмеження рухливості абонента. Сьогодні стільниковий телефон із засобу мобільного зв'язку перетворився в засіб персонального зв'язку.

183. Стример (streamer). Пристрій для запису інформації на магнітну стрічку. Звичайно використовується для архівації даних. Сучасні стримери дозволяють записати на один картридж із магнітною стрічкою весь уміст жорсткого диска середніх розмірів. Під стримеромзвичайно розуміється нагромаджувач на магнітній стрічці, що має стрічкопротягувальний механізм, що працює в інерційному режимі.

184. СУБД. (Система управління (керування) базами даних). Комплекс програм і мовних засобів для створення, ведення і використання баз даних (БД). Часто для роботи з БД використовуються не СУБД, а створені з їх допомогою інформаційні системи, що забезпечують роботу з інформацією, регламентуючи доступ до структури БД.

185. Табличний процесор (ТП). Пакет програм, призначений для створення, редагування й обробки електронних таблиць.

186. Такт. Мінімальний інтервал часу, за який процесор може виконати якусь операцію. Багато інструкцій процесора вимагають для свого виконання декількох тактів.

187. Тактова частота. Кількість тактів інструкцій, виконуваних процесором в одиницю часу.

188. TБ-тюнер. Вони виконані звичайно у вигляді плати розширення або зовнішнього пристрою, перетворюють високочастотний аналоговий відеосигнал, що надходить по мережі кабельного телебачення або від антени, або низькочастотний аналоговий відеосигнал від відеомагнітофона або відеокамери в зображення на екрані монітора.

189. Тег. Спеціальна команда мови HTML, що описує документ і його структуру, а також керуючим розміщенням фрагментів документа на екрані комп'ютера при його обробці браузером.

190. Текстовий процесор. Програма, призначена для створення, оформлення і форматування текстових документів. Використовується для підготовки документів, призначених для видачі на друк або, наприклад, відправлення по факсу.

191. Телекомунікації. Засоби віддаленого інформаційного зв'язку.

192. Телеконференція. Тематична дискусійна група в мережі Інтернет. Усі повідомлення, відправлені в цю групу, згодом стають доступні всім читачам даної телеконференції. Телеконференції використовуються для відкритого обговорення різних тим. Застосовується також термін «група новин».

193. Термінал (Terminal). Пристрій, що дозволяє відправляти команди на інший комп'ютер. Щонайменше це означає клавіатуру, монітор і найпростішу електронну схему.

194. Термінальний режим (Telnet, віддалений доступ). Історично, це мабуть, самий перший сервіс Інтернет. Дає можливість абоненту працювати на будь-якій ЕОМ мережі, як на своїй власній. Керування віддаленим комп’ютером називають консольним або термінальним.

195. Технологія. При перекладі з грецького (techne) означає мистецтво, майстерність, уміння, а це не що інше, як процеси. Під процесом треба розуміти визначену сукупність дій, спрямованих на досягнення поставленої мети.

196. Технологічний процес оброблення інформації — сукупність взаємопов’язаних операцій, що здійснюються над інформацією у певній послідовності.

197. Технологія проектування АІС — це сукупність методів і засобів проектування АІС, а також методів і засобів організації проектування (керування процесом створення й модернізації проекту АІС)

198. Транслятор. За допомогою мови програмування створюється не готова програма, а тільки її текст, що описує раніше розроблений алгоритм. Щоб одержати працюючу програму, треба цей текст автоматично перевести в машинний код. Це і робить програма-транслятор для цієї мови. Транслятори бувають двох типів: інтерпретатори та компілятори.

199. Файлова система. Схема запису інформації, що утримується у файлах, на фізичний диск. Файлова система забезпечує можливість доступу до конкретного файлу незалежно від того, у якому місці диска він реально записаний, і дозволяє знайти вільне місце при створенні нового файлу.

200. Файловий сервер. Спеціальний комп'ютер у локальній мережі, що виділяється для виконання тільки мережних операцій.

201. Фізичний підхід к базам даних розуміє виділення структурних одиниць даних залежно від носія даних і способу їх фіксації (одиниці наведено у порядку укрупнення): символполеагрегат данихзаписфайлбаза даних.

202. Поле — поєднання символів, яке приводить до створення мінімального семантичного елемента файлу (рік, цех).

203. Агрегат даних — пойменована сукупність двох або більше полів, яка має самостійний зміст (наприклад, адреса).

204. Запис — сукупність полів, об’єднаних за змістовним принципом, яка є об’єктом і результатом одного кроку оброблення даних (наприклад, відомості про працівника).

205. Файл — пойменована сукупність записів для об’єктів одного типу. Ідентифікована сукупність логічно пов’язаних між собою даних, які містяться поза програмою у зовнішній пам’яті і доступні програмі за допомогою спеціальних операцій. Прикладом файлу можуть слугувати відомості про всіх працівників підприємства.

206. Код — знак або сукупність знаків, узятих для позначення класифікаційного угруповання об’єкта.

207. Фрагментація. Небажана розбивка файлу на розташовані далеко один від одного блоки при записі на диск. Фрагментація приводить до зниження ефективності роботи диска. Причина фрагментації полягає у відсутності безперервної області достатнього розміру для розміщення файлу цілком.

208. Хакер. Користувач, що намагається одержати незаконний доступ до конфіденційної або неоплаченої інформації (звичайно в комп'ютерній мережі).

209. Чат (IRC - Internet Relay Chat). Система, що надає користувачам Інтернет можливість розмовляти в реальному масштабі часу. Сервіс для проведення телеконференцій в реальному часі. Дає можливість анонімно обговорити цікаву тему, одержати консультацію.

210. Чипсет (chipset) материнської плати. Набір мікросхем, керуючих процесором, оперативною пам'яттю і ПЗУ, кеш-пам'яттю, системними шинами й інтерфейсами передачі даних, а також рядом периферійних пристроїв.

211. Швидкодія комп'ютера. Характеристика комп'ютера, що визначається кількістю елементарних операцій, що виконуються в одиницю часу.

212. Шлюз. Сервер, що забезпечує зовнішній зв'язок локальної мережі з іншою локальною або глобальною мережею, що використовує інший протокол передачі даних.

213. Шина (Bus). Набір апаратних ліній зв'язку і програмних протоколів для передачі інформації між певними пристроями.

214. Шина даних. Група провідників процесора, призначена для вибірки або запису даних в осередок оперативної пам'яті.

В зміст


Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 323 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.055 с)...