Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виноград, як харчовий дієтичний і лікувальний продукт



Лекція 1

Тема: Виноградарство – одна з важливих галузей сільськогосподарського виробництва

1.1 Виноград, як харчовий дієтичний і лікувальний продукт

1.2 Стан виноградарства в світі і Україні

1.3 Фенологія винограду

Лекція № 1

Тема: Виноградарство - одна з найважливіших галузей сільськогосподарського виробництва.

1.1 Виноград, як харчовий дієтичний і лікувальний продукт.

1.2. Стан виноградарства в світі і Україні.

1.3. Фенологія винограду

Виноград, як харчовий дієтичний і лікувальний продукт.

Виноград є продуктом харчування. За калорійністю він випереджає сливи, абрикос, яблука і не поступається картоплі і молоку при однаковій масі продукту. За науково обґрунтованими нормами харчування на кожну людину необхідно вирощувати 65-70 кг на рік, у тому числі свіжого - до 15 кг. З винограду готують сушену продукцію (ізюм), сік, компоти, маринади, варення, пастилу, повидло, цукати. Основна частина винограду використовується для виготовлення різних вин (столові, міцні, ароматизовані, ігристі та інші).

Виноград з давнього часу використовувався як лікарський засіб. З часом цей напрямок розвився в самостійну науку, яка називається ампелотерапія — лікування виноградом.

У виноградних ягодах міститься багато води, вуглеводів, органічних кислот, азотистих речовин. Цукри складаються з глюкози, фруктози, лактози, мальтози та ін., які легко засвоюються людським організмом і дають багато енергії. На 98% і більше цукри складаються з глюкози і фруктози. Головний лікувальний ефект виявляють глюкоза, солі калію (біля 250мг%) і вода. Добре впливають на людину органічні кислоти: яблучна, винна, лимонна, янтарна, щавлева, саліцилова, пектинова, галова. Вони позитивно впливають на жировий обмін, знижують рівень холестерину І загальних ліпідів у крові. Виноград по вмісту аскорбінової кислоти не поступається ряду плодових порід. В 100 г свіжого винограду її міститься 48 мг, тому один кг винограду повністю задовольняє потребу людини у вітаміні С. Крім того в ягодах містяться вітаміни А, В1 В2, В6, РР та ін.

В залежності від сорту і ступеня стиглості ягід, в них міститься до 0,2% і більше пектинових речовин, які сприяють виведенню з організму важких металів, радіоактивних ізотопів стронцію, кобальту, та ін., поліпшує роботу кишечнику.

Стиглі ягоди винограду містять до 1,5% мінеральних речовин. Вони представлені макро (К, Ма, Са, Мg, Р, S) і мікроелементи (Fе, Zn, Сu, А1,Сl,I та ін.).

До складу ягід винограду входить 16 амінокислот, у тому числі 7 незамінних. Крім того в ягодах містяться ароматичні речовини, які мають антибіотичні властивості.

Основна частина вирощуваного винограду використовується для виготовлення вин, найбільшу цінність з яких представляють білі, рожеві та червоні столові вина. Останні у багатьох державах є продуктами харчування. У зв'язку із забрудненням навколишнього середовища, харчових продуктів, води, особливо після аварії на Чорнобильській АЕС, роль столового вина підвищилась. Особливо це відноситься до червоного виноградного вина, в якому етиловий спирт і феноли забезпечують широкий діапазон біологічної активності. До того ж важкі метали виводяться сумісно з осадом із продуктів переробки винограду в процесі бродіння. Дослідами було доведено, що природні білі та червоні виноградні вина сприяють виведенню радіонукліду цезій-137 з організму. Ефект дії червоного вина у два рази вищий ніж білого. Натуральне виноградне вино, як продукт спиртового бродіння винограду, має антиалкогольні властивості, завдяки кахетинам, антоціанам, проантоціанидолам, янтарній кислоті, які входять до його складу.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 420 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...