Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Засоби навчання



План

1. Предмет методики навчання інформатики.

2. Інформатика як наука та навчальний предмет в школі.

3. Методична система навчання інформатики.

4. Засоби навчання.

5. Диференційоване навчання інформатики.

6. Календарно-тематичне планування.

7. Методи навчання.

8. Форми організації навчальної діяльності учнів при навчанні інформатики.

1. Предмет методики навчання інформатики. Загальні питання методики навчання інформатики.

Методика навчання інформатики – наука про інформатику як навчальний предмет та закономірності процесу навчання інформатики учнів різних вікових груп. У своїх дослідженнях та висновках методика навчання інформатики спирається на філософію, логіку, педагогіку, психологію, інформатику та узагальнений практичний досвід роботи вчителів інформатики.

Методика навчання інформатики – це розділ педагогічної науки:

1) об’єктом якої є процес навчання інформатики в школі;

2) предметом – проектування, конструювання, реалізація (впровадження в педагогічну практику), аналіз (пед. експеримент) і розвиток методичних систем навчання в школі;

3) одним з основних методів МНІ є педагогічний експеримент.

МНІ, як і будь-яка інша предметна шкільна методика, повинна забезпечувати розв’язування традиційної тріади питань:

1) Навіщо вивчати інформатику? (Мета навчання інформатики.)

2) Що саме слід вивчати? (Зміст навчання.)

3) Як треба навчати інформатики? (Засоби, методи, організаційні форми навчання.)

До основних завдань теоретичного курсу „Методика навчання інформатики” належать:

— ознайомлення з основними компонентами теорії сучасного навчання інформатики у середніх навчальних закладах i на цій основі формування вмінь використовувати теоретичні знання для вирішення практичних завдань;

— ознайомлення із сучасними тенденціями в навчанні інформатики;

— розкриття суті складових частин i засобів сучасної методики як науки;

— формування професійно-методичних умінь, необхідних для плідної роботи в галузі навчання інформатики;

— залучення майбутніх учителів до опрацювання спеціальної науково-методичної літератури.

2. Інформатика як наука та навчальний предмет в школі

Інформатика – це наука, що вивчає структуру й загальні властивості даних, а також методи й засоби їх створення, пошуку, зберігання, опрацювання, передавання та використання в різних сферах діяльності людини.

Мета навчання інформатики, така як і у інших предметів, триєдина (загальноосвітня (навчальна), розвивальна, виховна).

Загальноосвітня функція вивчення інформатики пов'язана з опануванням учнями комплексом знань, умінь і навичок, необхідних для повсякденного життя та майбутньої професійної діяльності, для вивчення на сучасному рівні предметів природничо-математичних та гуманітарних циклів, для продовження вивчення інформатики в будь-якій із форм неперервної освіти.

Розвивальна мета реалізується у процесі оволодіння учнями досвідом творчості, пошукової діяльності, усвідомлення явищ оточуючої дійсності, їх подібності та відмінності. Передбачається розвиток в учнів:

— логічного мислення та інтуїції, просторової уяви;

— умінь перенесення знань та навичок у нову ситуацію на основі здійснення проблемно-пошукової діяльності;

— інтелектуальних і пізнавальних здібностей (різних видів пам'яті —слухової й зорової, оперативної та довгострокової, уваги — довільної та мимовільної, уяви тощо);

— готовності до опанування та використання нової комп'ютерної техніки та нового програмного забезпечення;

— готовності до подальшої самоосвіти в галузі інформаційних технологій.

Виховна функція навчання інформатики пов'язана, зокрема, з формуванням в учнів уміння приймати виважені рішення, нести відповідальність за результат їх здійснення, із значною роллю використання інформаційних технологій у вихованні гармонійно розвинутої особистості.

3. Методична система навчання інформатики.

Методична система навчання інформатики – це сукупність п’яти компонентів: цілей, змісту, методів, засобів і організаційних форм навчання.

Метою вивчення курсу є формування в учнів теоретичної бази знань з інформатики, умінь і навичок ефективного використання сучасних інформаційно-комунікаційних технологій у навчально-пізнавальній, а потім і професійній діяльності, що має забезпечити формування у випускників школи основ інформаційної культури та інформаційно-комунікаційної компетентності.

Зміст курсу інформатики включає сукупність двох взаємопов'язаних компонентів: теоретичного і практичного.

Теоретична частина курсу спрямована на формування: знань про інформацію, інформаційні процеси та інформаційні системи, загальні принципи розв'язування задач за допомогою комп'ютера при використанні прикладних програм загального і спеціального призначення; умінь формулювання проблем і постановки задач, побудови відповідних інформаційних моделей; знань основних понять алгоритмізації, загальних уявлень про будову та функціонування комп'ютера, про можливості використання глобальної мережі Інтернет.

Практичний аспект пов'язаний з виробленням навичок: використання засобів сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, роботи з прикладними програмними засобами загального призначення, педагогічними програмними засобами, використання глобальної мережі Інтернет для обміну інформацією і повідомленнями, її пошуку.

Засоби навчання

Засоби навчання – матеріальні об’єкти, які використовуються в освітньому процесі як носії інформації та інструменти діяльності вчителя й учнів та застосовуються ними як окремо, так і спільно. До них належать: природне і соціальне оточення, обладнання, підручники, книжки, комп’ютери з відповідним інформаційним забезпеченням, наукова допомога, електронні довідники, енциклопедії тощо.

Існують різні класифікації засобів навчання. Одна з них – класифікація за дидактичною функцією:

інформаційні засоби (підручники і навчальні допомоги);

дидактичні засоби (таблиці, плакати, відеофільми, програмні засоби навчального призначення, демонстраційні приклади);

технічні засоби навчання (аудіовізуальні засоби, комп’ютер, засоби телекомунікацій, відеокомп’ютерні системи, мультимедія, віртуальна реальність).

При цьому під системою засобів навчання розумітимемо сукупність взаємопов’язаних (у рамках методики їх використання) дидактичних компонентів, які утворюють певну цілісність, єдність.

5. Диференційоване навчання інформатики.

Диференціація означає широкий спектр навчально-організаційних заходів, за допомогою яких робиться спроба задовольнити, з одного боку, різносторонні інтереси учнів до інформатики як до науки, що розвивається дуже швидкими темпами, а з іншою – різноманітні потреби суспільства. Диференціація виконує дві функції служить розкриттю індивідуальності учнів, зміцненню і подальшому розвитку суспільства.

Розглянемо два основних види диференціації навчання інформатики.

Перший вид диференціації виражається в тому, що, навчаючись в одному класі, за одними програмами і підручниками, учні можуть засвоювати матеріал на різних рівнях. Визначальним при цьому є рівень обов’язкової підготовки. Його досягнення свідчить про виконання учнем мінімальних вимог до засвоєння змісту. На його основі формуються більш високі рівні оволодіння матеріалом. Останнім часом цей вид диференціації почали називати рівневою диференціацією.

Другий вид диференціації — це диференціація за змістом. Вона передбачає навчання різних груп школярів за різними програмами, які відрізняються глибиною вивчення матеріалу, обсягом відомостей та ін. Цей вид диференціації іноді називають профільною диференціацією. Різновидом профільного навчання є поглиблене вивчення інформатики.

Календарно-тематичне планування

До початку занять у школі кожен вчитель повинен скласти календарно-тематичне планування та завірити його в адміністрації відповідної школи (завуч, директор...).

Залежно від типу комп’ютерної техніки, складу наявного навчально-методичного та програмного забезпечення вчитель може самостійно добирати методичні шляхи розв’язування освітніх завдань курсу, вносити корективи в кількість годин. Вчитель може добирати відповідні навчальні посібники та дидактичне забезпечення з переліку літератури, рекомендованої Міністерством освіти і науки України.

Зразок календарно-тематичного планування однієї з тем 2-го класу

«Затверджено»

Заступник директора з НВР

__________ (О.Н.Коваленко)

«__ _» _____________2013р

КАЛЕНДАРНО-ТЕМАТИЧНЕ ПЛАНУВАННЯ

з предмета «Сходинки до інформатики»

Клас: 2-А

Учитель: Шевченко М.І.

(35 год. на рік: 1 год. на тиждень)

Планування складено за програмою, рекомендованою МОНмолодьспорту України: «Сходинки до інформатики, 2 клас» Н.В.Морзе, Г.В.Ломаковська, Г.О.Проценко, О.В.Коршунова, Й.Я.Ривкінд, Ф.М.Рівкінд, 2012  
Підручник: Корнієнко М.М. «Сходинки до інформатики, 2 клас», Харків, «Ранок», 2012  

I семестр

№ уроку Дата Кількість годин Тема та зміст уроку Примітка
Комп’ютери та їх застосування(3 години)
  03.09.2013   Правила поведінки і безпеки життєдіяльності (БЖ) в комп’ютерному класі. У комп’ютерному класі. Перегляд мультфільму.Інструктаж з БЖД за інструкцією № 66.  
  10.09.2013   Можливості комп'ютера. Застосування комп'ютера в різних галузях.  
  17.09.2013   Комп’ютери бувають різні. Сучасні комп’ютери.  
Основні складові комп’ютера. Початкові навички роботи з комп’ютером(9 годин)

II семестр





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 2230 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...