Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні фактори ризику



У результаті різних епідеміологічних досліджень виявлені фактори ризику, що сприяють розвитку захворювань серцево-судинної системи. Однак варто враховувати особливості їхнього впливу на характер перебігу захворювання. Якщо всі основні фактори ризику ССЗ, так чи інакше, можуть сприяти розвитку ішемічної хвороби серця (ІХС), то виникнення інсульту, наприклад, головним чином обумовлено гіпертензією, а вміст ліпідів у сироватці крові відіграє незначну роль. Виникнення захворювань периферичних судин, в основному, пов’язане з палінням і порушенням толерантності до глюкози. Розвиток серцево-судинної недостатності є наслідком гіпертензії, гіпертрофії лівого шлуночка і діабету.

Той чи інший фактор ризику ССЗ по-різному впливає на поширеність захворювань у осіб різної статі й віку. Діабет і низький рівень змісту холестерину ліпопротеїдів високої щільності справляють сильниший негативний вплив на жіночий організм, паління сигарет – на чоловічий. Нещодавно до факторів ризику виникнення ССЗ, інсульту та захворювань периферичних судин додався фібриноген.

Ожиріння та збільшення маси тіла можуть стимулювати всі основні фактори ризику розвитку атеросклерозу, а малорухливий спосіб життя сприяє розвитку серцево-судинних захворювань у людей різного віку. Систолічний артеріальний тиск і ізольована систолічна артеріальна гіпертензія – основні фактори ризику в будь-якому віці у представників жіночої та чоловічої статі. Відношення загального вмісту холестерину ліпопротеїдів високої щільності сьогодні вважається явним і найбільш достовірним показником ризику.

Спосіб життя також сприяє розвитку серцево-судинних захворювань. Не здоровий спосіб життя включає надлишкову масу тіла, паління, вживання алкоголю в надмірній кількості, відсутність рухової активності.

Відомо, що вживання висококалорійної їжі та продуктів з високим вмістом ненасичених жирів і холестерину сприяють розвитку серцево-судинних захворювань. Забезпечуючи дислипідимію і надлишкову масу тіла, такий режим харчування призводить до розвитку в деяких людей ішемічної хвороби серця. Вплив маси тіла «викликає» всі основні фактори ризику серцево-судинних захворювань, тоді як її зниження робить протилежну дію.

Паління – істотний фактор ризику розвитку атеросклерозу, оскільки викликає зниження вмісту холестерину ліпопротеїдів високої щільності, підвищує вміст фібриногена, агрегацію тромбоцитів, знижує киснево-транспортну функцію крові, а також викликає виділення катехоломінів, які підвищують збудливість міокарда.

Епідеміологічні дослідження показують захисну дію невеликої кількості алкоголю від розвитку серцево-судинних захворювань це, однак не стосується до інсульту. Алкоголь підвищує рівень холестерину ліпопротеїдів високої щільності. Що однак компенсується підвищенням артеріального тиску та змістом тригліцеридів.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1431 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...