Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Проект структурної перебудови вугільної галузі Світового банку



Кредитна лінія на підтримку підприємств мікро-, малого та середнього приватного бізнесу (ММСП). Потенційними позичальниками для ММСП-проектів у рамках цієї програми є підприємства, що відповідають таким вимогам:

1) вони є юридичними особами, більшість часток статутного фонду яких належить юридичним особам недержавної форми власності або фізичним особам;

2) вони юридично та фактично розміщені в регіонах закриття шахт, до яких належать Луганська, Донецька, Волинська, Кіровоградська, Черкаська, Львівська, Закарпатська, Дніпропетровська та Житомирська області;

3) вони платоспроможні та життєздатні з комерційного погляду;

4) вони мають не більше ніж 500 постійних працівників;

5) вони створюють погоджену з Міністерством фінансів кількість робочих місць для працевлаштування колишніх шахтарів;

6) вони не є дочірньою компанією банку-учасника (БУ), який надає позичку;

7) вони не будуть вносити суттєвих змін до своїх установчих документів (щодо структури акціонерів, виду діяльності тощо) без згоди БУ;

8) вони згодні обмежувати розмір дивідендів відповідно до зобов’язань з обслуговування боргу;

9) їхні активи до впровадження проекту повинні становити не більше 2,5 млн доларів США (на основі відновленої вартості, без урахування вартості землі та будівель);

10)співвідношення їхнього власного капіталу та боргу з урахуванням позички не перевищує 75: 25 (крім мікропідприємств, до­проектні активи яких не перевищують 100 тис. доларів США);

11)значення коефіцієнта обслуговування боргу в них має бути не меншим за 1,3 (крім мікропідприємств, допроектні активи яких не перевищують 100 тис. доларів США).

Вимоги до бізнес-проектів:

1. Кожен проект затверджується на підставі оцінки, проведеної БУ, включаючи перегляд детального бізнес-плану та плану експорту.

2. Проект мусить мати позитивну чисту теперішню вартість за ставки дисконту, яка щонайменше урівнювала б майбутні грошові надходження з вартістю кредиту, включаючи проценти та інші збори.

3. У проекті має бути спеціальний розділ, що обґрунтовував би його відповідність вимогам охорони навколишнього середовища, викладеним в екологічних процедурах МБРР для банків України, а також відповідність чинним в Україні природоохоронним законам і правилам.

4. Проект не може бути пов’язаним із гральним бізнесом, виробництвом міцних напоїв, зброї та військового спорядження, а також з товарами або діяльністю, занесеними до природоохоронного списку ЄБРР.

5. Мінімальний розмір проекту — 20 000 доларів США.

6. Максимальний розмір проекту — 3 млн доларів США.

7. Для інвестиційних проектів позичальник повинен внести щонайменше 25 % від вартості проекту з власних коштів. Це не стосується мікропідприємств, для яких проект може на 100 % бути профінансований з кредитних коштів.

8. Закупівля здійснюватиметься відповідно до правил ЄБРР з тим, щоб товари та послуги купувалися за ринковими цінами і щоб рішення про капітальні інвестиції приймалися з урахуванням ефективності вкладення коштів на конкурентних засадах.

Умови використання кредитів:

1. Фінансування у доларах США надаватиметься для:

а) довгострокового фінансування засобів виробництва (закупівлі вітчизняного або імпортного устаткування);

б) короткострокового фінансування матеріально-технічних витрат на виробництво;

в) фінансування лізингу;

г) фінансування постійного оборотного капіталу (терміном до одного року).

2. Позички не надаватимуться для покриття існуючих зобов’язань приватних підприємств перед БУ і для фінансування інвестицій у статутний капітал.

3. Додаткове забезпечення та інші гарантії мусять покрити щонайменше 120 % від початкового розміру позички; вони не можуть передаватися в заставу третім особам до повного повернення позички.

4. Мінімальний розмір позички15 000 доларів США;

5. Максимальний розмір позички — найменша сума з нижчезазначених:

a) 2250 млн доларів США; при цьому загальна сума позичок одному позичальнику (групі позичальників чи учасників, пов’я­заних між собою) не може перевищити 5 млн доларів;

b) 20 % капіталу БУ;

c) 75 % загальної вартості проекту (крім мікропідприємств);

d) будь-яка інша менша сума, установлена згідно з обґрунтованими вимогами НБУ.

6. Період повернення позички залежить від майбутніх грошових потоків за проектом, але в будь-якому разі період погашення не може бути більшим за 5 років, включаючи пільговий період максимально у два роки;

7. Проценти, що підлягають сплаті за позичкою, визначаються залежно від розміру допроектних активів підприємства:

а) для мікропідприємств, допроектні активи яких не перевищують 100 000 доларів США, — не більше LIBOR + 13,75 % на рік;

б) для малих підприємств, допроектні активи яких не перевищують 500 000 доларів США, — не більше LIBOR + 10,75 % на рік;

в) Для середніх підприємств, допроектні активи яких не перевищують 2 500 000 доларів США, — не більше LIBOR + 7,75 % на рік.

8. Плата за кредит включає також:

а) одноразову комісію за надання кредиту, яка становить 0,125 % від затвердженої суми кредиту;

б) плату за зобов’язання у розмірі 0,75 % річних від суми будь-якої затвердженої, але не одержаної своєчасно частини субкредиту ММСП.

Муніципальна кредитна лінія. За другим компонентом проекту реструктуризації вугільної промисловості кредитування може надаватися містам-учасникам. Виконавчий комітет Ради народних депутатів міста — потенційного учасника Муніципальної кредитної лінії — повинен бути відповідальним за райони, де Українською державною компанією з реструктуризації підприємств вугільної промисловості здійснюються програми закриття шахт.

До кредитування приймаються:

· муніципальні проекти підтримки і раціонального використання об’єктів соціального призначення шахт, які закриваються, взяті у власність міст-учасників, а також інші прибуткові інвестиційні проекти;

· проекти з енергозбереження, наприклад, поліпшення теплоізоляції будинків та реконструкції або заміни котлів;

· проекти підвищення ефективності водопостачання, включаючи встановлення лічильників води;

· проекти поліпшення розподілу електроенергії, включаючи встановлення лічильників електроенергії;

· проекти вдосконалення громадського транспорту;

· проекти вдосконалення збирання сміття та переробки твердих відходів;

· проекти створення муніципальних автостоянок автомашин;

· проекти створення муніципальних продуктових та речових ринків;

· інші прибуткові інвестиційні проекти, реалізація яких матиме значний економічний ефект і не стане на заваді розвиткові приватного сектору.

У рамках затверджених проектів дозволено витрачати кошти на: придбання засобів виробництва (вітчизняних чи зарубіжних) — довготермінове фінансування; фінансування постійного оборотного капіталу; розробку інженерних проектів; наймання робочої сили за контрактами на виконання окремих інвестиційних проектів. Цей дозвіл не поширюється на покриття поточних операційних витрат.

Будь-який муніципальний проект має забезпечити принаймні фінансову внутрішню норму прибутковості, яка дорівнювала б сумі субкредиту з урахуванням сплати процентів та інших платежів. Для муніципальних проектів, загальна вартість яких перевищує 250 тис. доларів, слід обчислювати також економічні норми прибутковості. Такі проекти не повинні бути пов’язані з такими видами діяльності, які заборонені чинним законодавством України. У бізнес-план кожного муніципального проекту обов’яз­ково включають розділ, в якому ґрунтовно розглянуті питання належної охорони довкілля та екологічної безпеки реалізації такого проекту.

Максимальний розмір субкредиту муніципалітету не повинен перевищувати:

· 2 млн 250 тис. доларів (хоч вартість проекту може коливатися в межах від 20 тис. доларів до 3 млн доларів США);

· 10 % від загальних бюджетних виплат даному місту-учаснику;

· 80 % від загальної вартості проекту.

Мінімальний розмір субкредиту становить 15 тис. доларів США і надається позичальникам частинами відповідно до витрат, які здійснюються згідно з проектом через оплату контрактів на поставку товарів, надання послуг та виконання робіт у рамках проектів.

Міста-учасники зобов’язані зробити власний внесок у реалізацію проекту, який би покривав щонайменше 20 % від його загальної вартості, і забезпечити належні додаткові гарантії, зокрема, у вигляді застави майна, що перебуває в комунальній власності міста-учасника, випуску облігацій муніципальної позички, субвенцій з обласного бюджету, які б покривали щонайменше 100 % суми субкредиту і не передавалися іншим сторонам до повного погашення позички. Юридичне оформлення таких гарантій здійснюється через укладення договорів застави або договорів поручництва у формі, розробленій Мінфіном. Терміни субкредитів залежать від потреб конкретного проекту, але не перевищують 5 років, ураховуючи щонайбільше дворічний пільговий період. Субкредити для поповнення оборотних коштів та вдосконалення діяльності вже існуючих підприємств обмежуються 12-місяч­ним терміном. Процентна ставка за субкредитами, які Мінфін може надати містам-учасникам за рахунок коштів Муніципальної кредитної лінії, визначається як LIBOR + 2,5 % річних. Міністерству фінансів у момент виділення першої частини субкредиту сплачують комісію за відкриття кредитної лінії у розмірі 0,125 % від суми субкредиту. Субкредити надаються позичальникам у доларах США — валютний ризик покладається на позичальника.

4.Програма кредитуванняфонду «Євразія» (США)

Фонд «Євразія» — це приватна благодійна організація, створена 1993 року на кошти Агентства міжнародного розвитку США (USAID) для підтримання економічних і демократичних реформ на терені СНД.

Основною метою програми є надання на вигідних умовах дешевих кредитів тим малим та середнім підприємствам, які мають обмежений доступ до кредитних ресурсів.

Програма кредитування малого бізнесу призначена для малих приватних підприємств, що працюють у сфері виробництва або надання послуг, а також торговельних підприємств, котрі бажають придбати нерухомість або обладнання. Кількість працівників на таких підприємствах не повинна перевищувати 100 осіб. Заявка на кредит розглядається спеціалістами банку та фонду протягом місяця. Детальний аналіз проекту передбачає: проведення співбесід з клієнтом, відвідування компанії, аналіз документації.
Програма не має приорітетів щодо галузей діяльності потенційних позичальників.

Основні умови кредитування:

· максимальна сума кредиту — 100 000 дол. США;

· процентна ставка — 15 % річних;

· строк користування — до 36 місяців;

· умови користування — щомісячне погашення процентів за кредитом; індивідуальний графік сплати основної суми боргу залежно від проекту;

· використання кредиту — на розвиток виробництва та сфери послуг; на придбання нерухомості, обладнання;

· валюта кредиту — кредит надається в доларах США з можливістю конвертації в іншу валюту;

· забезпечення кредиту — рухоме та нерухоме майно позичальника.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 221 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...