Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ДОДАТОК 2



ДОДАТОК 1.

Клятва Флоренс Найтінгейл

Перед Богом і перед обличчям зібрання я урочисто обіцяю вести життя, сповнене чистотою, і чесно виконувати свої професійні обов’язки. Я буду утримуватися усього отруйного та шкідливого і ніколи свідомо не використаю і не призначу ліків, які можуть завдати шкоди. Я зроблю все, що у моїх силах, щоб підтримувати і підвищувати рівень моєї професії. Я буду зберігати у таємниці особисту інформацію, яка опиниться у моєму впорядженні під час роботи з пацієнтами та їх родичами. Я буду віддано допомагати лікарю в його роботі і присвячу себе невтомному піклуванню про благополуччя всіх доручених моїй турботі.


ДОДАТОК 2

Міжнародна рада медсестер

Кодекс професійної етики медсестер

Кодекс міжнародної ради медсестер

Етичні основи сестринської справи

На медсестру покладені чотири основні обов’язки: зберігати здоров’я, запобігати захворюванням, відновлювати здоров’я та полегшувати страждання.

Потреба в роботі медсестри універсальна. Сестринська справа передбачає повагу до життя, гідності і прав людини. Вона не має обмежень за національними та расовими ознаками, за ознаками віросповідання, кольору шкіри, віку, статі, політичного або соціального стану.

Медсестри надають допомогу окремим особам, сім’ям і спільнотам та координують свою діяльність з роботою інших груп.

МЕДСЕСТРА І ПАЦІЄНТ

Основну відповідальність медсестра несе перед тими, хто має потребу в її допомозі. Надаючи допомогу, медсестра намагається створити атмосферу чемного відношення до цінностей, звичаїв та духовних переконань пацієнтів. Медсестра зберігає отриману конфіденційну особисту інформацію і ділиться нею з великою обережністю.

МЕДСЕСТРА І ПРАКТИКА

На медсестрі лежить особиста відповідальність за здійснення сестринської справи на практиці і за постійне удосконалення кваліфікації. Медсестра намагається виконувати роботу на самому високому рівні, можливому в даній ситуації. Вона приймає виваженні рішення про особисту компетенцію, даючи і беручі на себе доручення. Виконуючи професійні обов’язки, медсестра повинна постійно вести себе так, щоб не підірвати довіру до професії.

МЕДСЕСТРА І СУСПІЛЬСТВО

Медсестри, як і інші громадяни несуть відповідальність за здійснення і підтримку заходів, спрямованих на задоволення суспільних запитів в галузі охорони здоров’я.

МЕДСЕСТРА І ЇЇ ПРОФЕСІЯ

Медсестра виконує головну роль у визначенні і втіленні бажаних стандартів сестринської практики і спеціальної освіти. Медсестра бере активну участь в розвитку професійних знань. Медсестра, працюючи в професійній організації, бере участь в розробці і забезпеченні справедливих соціальних і економічних умов праці.

5.2. Перелік наказів Міністерства охорони здоров’я України, які регламентують діяльність медичної сестри терапевтичного відділення.

Наказ №120 – СНІД; наказ № 415 – додаток до наказу про СНІД

№ 408 – профілактика вірусного гепатиту

№ 720 – асептика, антисептика

СанПіН 5179-90 – санітарно-гігієнічні стандарти

ГСТ 42-21-2-85 – галузевий стандарт

№ 288 - внутрішньолікарняна інфекція

№ 654 - негайне повідомлення (особо небезпечні інфекції)

№ 334 – утилізація одноразового матеріалу

№ 245 – споживання спирту

№ 344 – отруйні та сильнодіючі речовини

№ 747 – витрата засобів медичного призначення

№ 349 – утилізація медичних засобів.

5.3. Структура і функції терапевтичного стаціонару.

Терапевтичне відділення – одне із функціональних підрозділів лікарні, в якому проводиться консервативне лікування хворих з різними захворюваннями внутрішніх органів. Сучасні терапевтичні відділення здебільшого диференційовані, тобто мають вузькоспеціалізований профіль.

Поряд з загальнотерапевтичними існує мережа спеціалізованих відділень – кардіологічні, гастроентерологічні, пульмонологічні та ін.

В структуру загального або спеціалізованого терапевтичного відділення входять палати для розміщення хворих, ординаторська, кабінет старшої медичної сестри, пост палатної медсестри, маніпуляційна, процедурні кабінети, їдальня, ванна, кімната з душем, санвузол.

Інтер’єр відділення повинен мати відповідне художньо-естетичне оформлення – доцільне розміщення художніх картин, фото шпалер із зображеннями пейзажів, натюрмортів витриманих у спокійній кольоровій гамі. Допускається вирощування невеликої кількості кімнатних рослин. На стінах повинна бути розміщена інформація для хворих: розклад дня, санітарно-гігієнічний режим, профілактичні поради.

5.4. Структура та функції приймального відділення.

До функцій приймального відділення входить прийом, реєстрація, санітарно-гігієнічна обробка, транспортування хворих у профільне відділення. Також здійснюється первинне медичне обстеження хворих і надання невідкладної медичної допомоги, заповнюється відповідна медична документація.

Централізований тип використовується у багатопрофільних неінфекційних лікарнях, коли приймальне відділення розміщується на території лікарні у окремому, ізольованому від інших відділень корпусі.

Децентралізований тип – відділення, які формуються у структурі кожного профільного відділення лікарні.

До складу прийомного відділення входять кабінети прийому і реєстрації хворих, кабінет лікаря, ізолятор, санпропускник, процедурний кабінет.

У реєстраційному кабінеті – прийом і реєстрація хворих, заповнення медичної документації.

У оглядових кабінетах – лікарняний огляд, антропометричні дослідження, надання невідкладної допомоги.

У санпропускнику – загальна та спеціальна санітарна обробка хворих перед їх транспортування до стаціонару.

5.5. Основні обов’язки медичної сестри основних підрозділів терапевтичного стаціонару.

1. Своєчасне і кваліфіковане виконання лікарських призначень.

2. Забезпечення заходів загального догляду за хворими: контроль лікарняного, санітарно-гігієнічного та лікувально-охоронного режимів.

3. Виконання спеціальних маніпуляцій і процедур згідно з призначенням лікаря і за терміновими показаннями – роздача ліків, проведення ін’єкцій, застосування банок, гірчичників, компресів, постановка газовідвідної трубки, очисної та сифонної клізми, кало- і сечоприймача, промивання шлунку, катетеризація сечового міхура.

4. Термометрія та її реєстрація.

5. Забезпечення дієтичним харчуванням хворих, контроль продуктових передач, оформлення порціонника на дієтичне харчування.

6. Підготовка хворих до інструментально- діагностичних і рентгенологічних досліджень.

7. Годування важкохворих через рот або гастростому.

8. Збирання фізіологічних та патологічних виділень (сеча, кал, харкотиння, блювотні маси), а також нашарувань на слизових оболонках, для лабораторних досліджень.

9. Участь і контроль у здійснені заходів особистої гігієни хворих, переміна натільної білизни, гігієна постелі, місць і об’єктів загального користування – санітарні вузли, маніпуляційні.

10. Участь у транспортування важкохворих у відділення та в процедурні і діагностичні кабінети.

11. Визначення стану здоров’я хворого за допомогою дослідження пульсу, дихання, АТ, реакції зіниць на світло, рогівкового рефлексу. Надання, у разі потреби, невідкладної допомоги.

12. Діагностика ознак клінічної смерті і проведення реанімаційних заходів – штучного дихання та непрямого масажу серця.

13. Участь в обходах лікаря, реєстрація його призначень, виписка медикаментів.

14. Ведення медичної документації.

15. Санітарно-освітня робота.

5.6. Основні правила зберігання медикаментозних препаратів та інструментарію.

Існує чітко регламентований порядок забезпечення ліками хворого, він складається із кількох послідовних етапів:

1. призначення лікарем хворому необхідних ліків.

2. запис лікарем в історію хвороби і в лист лікарських призначень з визначенням доз і методів їх застосування.

3. заповнення палатною (постовою) медсестрою замовлення на необхідні ліки і передача його старший медсестрі відділення.

4. формування загального замовлення по відділенню і відправлення його старшою медсестрою до аптеки та отримання відповідних ліків.

5. отримання ліків постовою медсестрою від старшої медсестри.

6. доставка палатною медсестрою ліків хворому.

В залежності від фармакологічних особливостей ліків, на посту вони зберігаються у різних умовах.

Лікарські засоби з обмеженим терміном придатності (мікстури, настої, відвари, вакцини, очні краплі) зберігають у холодильнику.

Медсестра повинна стежити за терміном зберігання ліків. Вона повинна перевіряти аптечні етикетки, на яких зазначені терміни зберігання кожного ліку.

- настої і відвари зберігаються у холодильнику до 3-х діб

- мікстури – до 5-ти діб

- очні краплі – до 3-х діб

- розчин пеніциліну для ін’єкцій – до 1 доби

- стерильні розчини у флаконах – до 10 діб

- таблетовані та порошкоподібні форми – у спец. шафах на відповідних полицях

- ампельні препарати – в металічних шафах з маркіруванням за їх механізмом дії на організм.

Для зберігання отруйних та наркотичних засобів (група А) та сильнодіючих препаратів (група Б) використовують спеціальні шафи, які мають відповідні відділи. На внутрішній частині дверцят, які повинні закриватися на ключ, розміщують перелік препаратів, які знаходяться у шафі. Ключ знаходиться у постової медсестри і передається по зміні під розписку. Також передаються дані стосовно кількості використаних і невикористаних наркотичних ті сильнодіючих засобів – на посту ведеться книга обліку цих речовин, яка повинна бути прошнурованою і пронумерованою. Книгу підписує головний лікар і скріплює печаткою лікувальної установи.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 2137 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...