Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Контрольно-вимірювальні прилади



Контрольні прилади призначені для контролю за станом та роботою окремих систем, агрегатів та автомобіля в цілому. Такий контроль дає можливість вчасно вживати заходи з підтримання високої працездатності автомобіля та його безаварійної експлуатації.

Амперметр призначений для контролю за зарядом та розрядом акумуляторної батареї.

Амперметр складається з:

- латунної шини;

- постійного магніту;

- стрілки з противагою і сталевим якорем.

Поки струм через амперметр не проходить, стрілка утримується в середньому положенні (проти нуля шкали) діючи на її якір магнітним полем постійного магніту. Під час проходження струму по шині навколо неї утворюється магнітне поле, яке впливає на якір стрілки і відхилює її від нуля шкали.


Рис. 16. Амперметр:

1 – стрілка; 2 – латунна шина; 3 – постійний магніт; 4 – якір

Величина відхилення залежить від сили струму, а сторона, куди відхиляється стрілка,- від його магнітного напряму.

Амперметр ввімкнений між генератором і акумуляторною батареєю. За такого ввімкнення амперметр завжди показує силу зарядного або розрядного струму батареї. Відхилення стрілки амперметра до знаку «+» вказує на заряд батареї, а до знаку «-» - на її розряд.

Покажчик рівня палива - магнітоелектричний, призначений для контролю за рівнем палива в баках. Він складається з власного покажчика, розміщеного на щитку приладів автомобіля, і вимірювального перетворювача, встановленого на верхній стінці паливного бака.

Зі зниженням рівня палива опір, що вмикається реостатом, зменшується, а зі збільшенням – підвищується. Сила струму та магнітне поле лівої котушки 5 (рис. 17) буде залежати від положення повзунка реостата. При повному баку обмотка реостата включена повністю, а сила струму в лівій котушці буде невеликою.

Результуюче магнітне поле трьох котушок поверне магніт із стрілкою на відмітку «П» (повний бак). Зі зменшенням рівня палива опір зменшиться, сила струму лівої котушки збільшиться, і результуюче магнітне поле буде переміщувати магніт зі стрілкою в бік нульової відмітки.

Рис. 17. Схема ввімкнення магнітоелектричного покажчика рівня палива:

1 - реостат вимірювального перетворювача; 2 - поплавець; 3 - постійний магніт; 4 і 9 - резистори; 5, 7 і 8 - котушки; 6 - стрілка покажчика; 10 - акумуляторна батарея; 11 - термобіметалевий запобіжник; 12 - вимикач запалення

Контрольні лампи, встановлені на щитку приладів автомобіля, застосовують самостійно або як додаток до контрольних приладів, забезпечених шкалою.

Контрольна лампа покажчика поворотів сигналізує миготливим світлом про нормальну дію ввімкненого покажчика.

Контрольна лампа ввімкнення дальнього світла фар, приєднана паралельно відповідним ниткам напруження ламп фар, сигналізує водію про ввімкнене дальнє світло.

Контрольна лампа аварійного тиску масла ввімкнена в ланцюг акумуляторної батареї через вимірювальний перетворювач, контакти якого замикаються або розмикаються діафрагмою, що прогинається внаслідок зміни тиску масла в змащувальній системі. Лампа спалахує з падіннями тиску нижче допустимого.

Контрольна лампа температури охолодної рідини ввімкнена в ланцюг батареї через поміщений в радіаторі системи охолоджування вимірювальний перетворювач, контакти якого замикаються і розмикаються біметалевою пластинкою, що згинається зі зміною температури. Лампа спалахує з підвищенням температури рідини понад 100 °С.

Контрольна лампа ввімкнення переднього моста сигналізує про ввімкнення переднього моста.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 2010 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...