Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Книгорозповсюдження країни



У Німеччині нараховується книготоргових підприємств – 7 200, оптовиків та дистриб’юторів – близько 80. Сучасний ринок розповсюдження друкованої продукції має наступну структуру: роздрібна торгівля – 57%, прямі продажі – 17%, книга поштою – 9%, продаж через супермаркети – 5%, книжкові клуби – 6,7%, далі через асортименторів, антикварні крамниці, роз'їзних агентів. Знижується відсоток обігу традиційної книжкової торгівлі і збільшується відсоток обігу продажів книги поштою завдяки популяризації Інтернету.

Книги розповсюджуються не лише через книжкові магазини, але й самими видавництвами через прямі поставки продукції, що складає 16,8% загального обігу книготоргівлі. Значна частка книжкової продукції реалізується через книжкові відділи супермаркетів (18,1%).

Не менш важливим каналом книгорозповсюдження є виїзна та розсилкова торгівля (5,1%) Зростає частка книг, що розповсюджуються через Інтернет, і становить 3% від загального обігу книготоргівлі.

Якщо говорити про книготорговельну мережу, то необхідно відзначити такі міста, як Франкфурт-на-Майні, Штутгарт, Мюнхен, Кельн, Гамбург, Берлін. Особливе місце посідають університетські міста і наукові центри. Наприклад, Гейдельберг має 140 тис. мешканців і 45 книжкових магазинів, або Геттинген - 124 тис. чол. і 22 книжкові магазини.

У великих містах Німеччини кількість книжкових магазинів різна. Берлін - 291, Мюнхен - 194, Гамбург - 166, Кельн - 152, Франкфурт - 136, Штутгарт - 120, Дюссельдорф - 77, Бремен - 64, Дортмунд - 33 тощо.

Однак вирішального значення для німецького книжного ринку набуває та обставина, що, незалежно від масштабності магазину або його місця знаходження, в ньому діють такі умови:

Ø навіть у найменших магазинах працює система замовлень за єдиним «Каталогом наявних книг», який нараховує більше 1 млн. назв книг і до якого щорічно додається близько 100 тис. нових надходжень, що істотно перевищує кількість тих книг, які вибувають з каталогу;

Ø надається бібліографічна консультація, тобто здійснюється допомога у пошуку потрібного видання в зазначеному каталозі; також надаються й інші послуги - від можливості ознайомитися зі списками бестселерів і самими бестселерами до різноманітних рекомендацій;

Ø всі послуги (від консультацій до доставки замовлених книг) здійснюються безкоштовно;

Ø місцезнаходження магазину практично не впливає на швидкість доставки. Зазвичай на це потрібна доба, незалежно від того у великому чи малому магазині зроблено замовлення;

Ø ціна на книгу встановлюється видавництвом, вона є твердою для будь-якого місця продажу;

Ø усі, хто брав участь у створенні книги і її розповсюдження (автор, літературний агент, видавець та ін.) отримують встановлену договором частку оголошеної ціни, сплаченої покупцем.

Перспективу на ринку книгорозповсюдження Німеччини мають всі формати продажу книг, головне - використати всі можливості обраного формату, оцінити ринкову ситуацію у певному місці і відповідно до неї будувати концепцію магазину. Потреби покупців вимагають введення додаткових сервісів. Використовується емоційний вплив, для цього проводяться різні заходи, маркетингові акції, розіграші, лотереї.

10.10. Оптові фірми

KNO (Koch, Neff & Oetinger & Co.GmbH) - http://www.kno-va.de - заснована у 1829 р. у Лейпцигу як асортиментна книготоргова фірма. Зараз головний офіс знаходиться у Штутгарті. Усі підрозділи фірми мають спеціалізацію і самостійний юридичний статус. Організацією книжкової торгівлі займаються два підрозділи: KNO Barsortiment GmbH (наявний асортимент на складі), що спеціалізується на обслуговуванні дрібних магазинів, постачанні невеликих партій товару, а також на розповсюдженні рекламних матеріалів, каталогів та інших бібліографічних покажчиків; KNO Verlagsauslieferung GmbH (комплексний складський сервіс для видавництв). Працюють індивідуально з кожним видавництвом, для кожного постачальника мають окремий склад. Основна мета - надання видавництвам послуг зі складського та експедиційного сервісу. Складський сервіс - це зберігання видавничої продукції та обробка замовлень на неї. Робота з замовленнями відбувається через фактурування, комплектацію, розсилку, експедування, підготовку статистичних даних зі збуту, інвентаризацію, оброблення браку. Їх послуги розраховані на середні видавничі підприємства, бо маленькі фінансово не можуть собі дозволити такі послуги, а великі здійснюють їх самостійно. Фірма бере відсоток за відвантажений товар, орендну плату за складське приміщення та за поточні витрати (повернення браку, поштові витрати).

Libri (Langenbrink Georg Gmbh & Co - Лінгенбрінк) - http://www.libri.de. У Німеччині розвинулася функціональна модель дистрибуції (видавець – дистриб’ютор/гуртовий продавець [гіпермаркети, мегастори, книгарні]). Оскільки німці, як правило, купують книжки біля своїх помешкань (щоб податки залишалися у цій місцевості), 60% продажів книжок відбувається у книгарнях. Свої книгарні відкривають навіть книжкові клуби (у місцях із низькою купівельною спроможністю населення). У таких книгарнях ціни на книжки для членів клубу нижчі (діє програма лояльності з 20% знижок на все), а клуб може зекономити кошти на логістику і промоцію. Торгові представники у Німеччині водночас представляють по кілька видавництв. Звичайно, якщо ці видавці видають різні книжки і не конкурують між собою.

10.11. Книготорговельні мережі

На 10 найбільших книготорговельних мереж країні (Thalia, Weltbild Plus, Hugendubel, Schweitzer, Mayersche, Karstadt, Kaufhof, Libro, Orell Fessli, Gondrom) припадає 16,4% загальнонаціонального ринку книгорозповсюдження.

«Вельтбілд плюс» - http://www.weltbild.de.

«Карштадт» - http://www.karstadt.de.

«Таліа» - http://www.thalia.de - найбільша книготоргівельна група Німеччини, що контролює понад 5% ринку книгорозповсюдження.

«Хугендубель» - http://www.hugendubel.de - володіє 29 філіями у 15 великих містах. Його магазини мають величезні багатоповерхові торгові зали, що дозволяє на кожному поверсі облаштувати просторі «островки для читання», де на м'яких диванах у затишній атмосфері відвідувачі можуть переглядати книжкові новинки і відібрати ті, які сподобалися.

Асортимент магазинів нараховує більше 100 тис. назв книг. Це є важливим фактором, оскільки більше чверті покупців купують книгу не під впливом почутої інформації, а після зорового контакту. Загалом пропонується вибір із власного електронного каталогу, який містить 600 тис. німецьких назв і близько 500 тис. англійських. Однак приймаються замовлення і на інші видання, з каталогів інших фірм.

«Мейерше» - www.mayersche.de - площа торгівельних точок від 350 до 500 м2, в яких обов'язково передбачені місця для читання. Доцільність інвестицій на нововведення вивчають маркетологи компанії. Головна мета - створити зону комфорту.

«Байдекер» - http://www.baedeker.de

«Бух хабель» - http://buchhabel.shop-asp.de

«Вейланд» - http://www.weiland.de

Значний резонанс у Німеччині викликало об'єднання великих книготоргівельних мереж (Hugendubel і Verlagsgruppe Weltbild), про яке повідомили на початку вересня 2006 р. Новоутворений холдинг (DBH Buch Handels GmbH) отримав контрольний пакет акцій у регіональних мережах «Талія» з щорічним обігом 514,7 млн. євро, що дозволило йому переміститись на другу позицію у рейтингу.

10.12. Книжкові клуби

У Німеччині через книжкові клуби продається близько 25% загального обігу роздрібної книжкової торгівлі. Перший книжковий клуб у світі був заснований У Німеччині у 1876 р. під назвою «Бібліотека розваг і знання». Зараз у цій же країні знаходиться найбільший у світі книжковий клуб – «Бертельсманн», що був створений у 1947 р. і зараз об'єднує понад 25 млн людей у 21 країні світу.

« Бертельсман клуб» - http://www.bertelsmannclub.ch - заснований Рейнардом Моном. Через клуби компанії щоденно реалізується 700 тис. прим, книг, що становить 8% від загального числа книг, які продаються у світі. В Україні представлений один з клубів міжнародної корпорації DIRECT GROUP BERTELSMANN - «Клуб сімейного дозвілля».

« Коппенрат Лезеклаб» - http://www.cop-penrath.de/leseclub

10.13. Інтернет-магазини

«Amason» (німецьке відділення) - http://www.amazon.de

« Інтернет-магазин Вельтбільд»

«Абебук» - http://www.abebooks.de

« Бух. Де Інтернетсториз» - http://www.buch.de - є другим за величиною продавцем книг через Інтернет в Німеччині. Ця компанія обіцяє своїм клієнтам компенсувати збитки, якщо ті впродовж двох тижнів з моменту покупки книги знайдуть аналогічну за нижчою ціною. Головний акціонер - книготорговельна мережа Thalia.

Booxtra/Buecher.de - http://www.buecher.de

У 2000 р. торгівля книгами через Інтернет займала 2% від обсягу продажів книжкової продукції в країні, у 2004 р. - вже 5%, у 2007 р. - понад 6%. Експерти прогнозують поступове зростання показників, проте вважають що цей вид торгівлі не займе більше 10% ринку книгорозповсюдження. До того ж найбільші оптові фірми KNV та Lingenbrink за допомогою свої платформ buchkata-log.de і libri.de надають можливість будь-якому книжковому магазину відкрити свою Інтернет-сторінку. На сайті buchhandel.de представлена електронна версія каталогу «Книги в продажу».

Так звана університетська книжкова торгівля - важлива для учасників ринку. У Німеччині діють 120 академічних, університетських книжкових спеціалізованих магазинів, які часто здійснюють поставки місцевим університетським або регіональним бібліотекам. Це означає, що кожен видавець наукової літератури дуже залежить від продажів його видань книжковою торгівлею. Компанія з продажу книг «Отто Харассовітц» - http://www.harrassowitz-ver-lag.de з Вісбадена має особливе значення для ринку - вона займається поставкою німецької літератури майже всім університетам, державним і регіональним бібліотекам на Заході, а також в Африку і в арабські держави. Ця компанія широко відома тим, що пропонує якісне обслуговування, доставку за внутрішньою німецькою роздрібною ціною без додаткових податків. Практично жоден німецький видавець не в змозі самостійно вийти на американську бібліотеку або продавця книг. Торгівля здійснюється майже виключно через «Otto Harrassowitz».

Перевиробництво книжкової продукції призводить до ускладнення її реалізації. Тому поряд з традиційними каналами розповсюдження діє «Сучасна Антикварна» крамниця – це книжкова крамниця, що зорієнтована на розповсюдження непроданих книг зі знижкою. Популярність цих магазинів постійно збільшується.

Характерна висока міра концентрації. 20% книготоргових фірм забезпечують 75% книжкового ринку. Розширюються канали розповсюдження, Axel Springer запровадив практику продажу книг на автозаправних станціях. Найбільші темпи розвитку спостерігаються в секторі книга-поштою, де продаж книг зріс на 13,7% до 1,03 млрд. євро. Водночас традиційна книжкова торгівля показала зниження обігу на 0,9% до 5,02 млрд. євро.

Важко визначити форму підприємства, що займається роздрібним книгорозповсюдженням, бо магазини для розширення клієнтської бази змушені використовувати різні способи продажу товару, наприклад, фірма Weltbild разом з мережею Hugendubel створила мережу невеликих книжкових крамниць Weltbild plus, що вже налічує понад 250 торгових місць.

Середня книжкова крамниця має площу більше 700 м2, велика - понад 2,5 тис. м2. Проте площа великих магазинів може коливатись, так видавництво Stern відкрило магазин площею 8 тис. м2. з асортиментом 450 тис. найменувань.

Значне місце в системі видавничої і книготорговельної бібліографії займають національні бібліографічні покажчики. Основними виданнями, що інформують про новинки є бюлетень «Німецька національна бібліографія», який виходить в 11 серіях. Ще одним виданням, що висвітлює проблеми розвитку галузі є «Біржовий листок». Декілька разів на рік (до Міжнародного книжкового ярмарку у Франкфурті, до Різдва і кожної осені) виходять спеціальні номери журналу. На основі «Біржового листка» у 1991 р. створений журнал «Книжковий тиждень», орієнтований на проблеми книжкового ринку в країні і за рубежем. Каталог «Покажчик наявних книг» випускається з 1971 р. і складається з 6 томів («Автори. Назви. Ключові слова», «Покажчик предметних рубрик»), каталог «KNOe» висвітлює стан оптового книжкового ринку Німеччини, каталог «Libri» публікує перелік книг великої оптової фірми Georg Langenbrink Біржового союзу німецької книготоргівлі, що представляє інтереси видавців і книготорговців. Цей союз є посередником між підприємствами галузі й державою, а також представляє інтереси видавців і книготорговців Німеччини у міжнародних організаціях. Найвищим органом Біржового союзу є щорічні збори його членів, виконавчим органом - правління, яке очолює голова. Біржовий союз володіє найбільшою в Німеччині спеціалізованою бібліотекою з питань видавничої справи і книготоргівлі. У 1964 р. з метою розширення участі німецьких видавничих і книготорговельних підприємств у виставках і ярмарках та більш ефективного просування книг ФРН на світовий ринок Біржовий союз створив дочірнє підприємство, що має назву «Виставкове і ярмаркове суспільство». На цю організацію було покладено такі завдання: проведення щорічного Франкфуртського книжкового ярмарку; організація участі німецьких видавництв у міжнародних виставках; провадження закордонної діяльності, спрямованої на підтримку видавничої справи та книжкової торгівлі у ФРН.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1457 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...