Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Міжнародний книжковий ярмарок Португалії LIVRO



Місце проведення м. Брага (Португалія), захід відбувається з 1992 р. у квітні і є щорічним найбільшим видавничим ярмарком Португалії. Представляються книжкові новинки, сучасне друкарське обладнання і все необхідне для бібліотек та книжкових магазинів.

Особлива увага приділена антикварним та рідкісним виданням. Виставка відкрита як для професіоналів, так і для звичайних відвідувачів. Присутні представники найбільших європейських видавництв і агентств, стенди бібліотек, архівів, спеціалізованої преси. Захід широко висвітлюється в європейських мас-медіа.

Тематично виставка розділена на ряд секторів: книги, поліграфічна справа, видавничий бізнес, бібліотеки, друкарське обладнання, спеціалізована преса.

5.5. Міжнародна виставка дитячої книги у Болоньї - http://www.bookfair.boloanafiere.it

Перша виставка відбулась у 1964 р. у м. Болонья (Італія) і стала щорічним культурним заходом, що відбувається у квітні у Виставковому центрі Bologne City Center.

На ній продаються авторські права, встановлюються ділові зв'язки, обговорюються останні новинки і тенденції розвитку ринку дитячої книги, представляють молодих авторів, повідомляється про останні події та тенденції у галузі дитячої освітньої та розважальної продукції. У 2006 р. виставку відвідало 4 360 спеціалістів з 71 країни світу, а свою продукцію представили на 1 200 експонатах 63 країни.

Представлені перевидані та ілюстровані у сучасному стилі книги казкарів-класиків, наприклад, Андерсена, братів Грімм, Шарля Перро, відбувається знайомство з сучасними дитячими письменниками і їх останніми творами. Це приваблива можливість для молодих письменників заявити про себе. Щорічно присуджуються призи в номінаціях: «Казки і белетристика», «Науково-пізнавальна література». Важливе значення надається представленню робіт сучасних ілюстраторів дитячої книги.

Окремий павільйон відводиться видавництвам-учасникам проекту «Global Learning Initiative», що має на меті привернути увагу до освітніх проектів і створити спеціальні умови для представлення видавничої продукції освітніх видавництв.

5.6. Міжнародна книжкова виставка у Чехії - http://wvw.bookworld.cz

Місцем виставки обрано м. Прага (Чехія). Вперше відбулась у 1994 p., проводиться щорічно у травні. Засновником є «Асоціація чеських книготорговців та книговидавців» і компанія «Світ книги», що належить концерну «Бертельсман».

Основна мета заходу - створити рівноцінні умови як для роботи професіоналів, так і для відвідувачів. Представлена продукція чеських видавців, а також зарубіжних видавництв. Виставка поєднала у собі принципи книжкового ярмарку і ділового форуму видавців. Сприяє пошуку нових авторів, презентації новинок книжкового ринку. Читачі можуть ознайомитись з продукцією, яка присутня на внутрішньому ринку країни.

5.7. Міжнародний Паризький книжковий салон - http://www.salondulivreparis.com

Проводиться щорічно у березні з 1981 p. у Парижі. Спочатку подія проходила в Гранд-палаці, а з 1992 р. переїхала до виставкового центру «Порт де Версаль». Є однією з найпопулярніших у світі виставок. Приміром, у 2008 р. у ній брали участь видавці з більше, ніж 30 країн світу. Виставка вважається найважливішою культурною подією в Європі, відкритою як для широкого загалу, так і для видавців, книготорговців і бібліотекарів. Організована під егідою «Синдикату видавців». Традиційно на ній представлені книги, мультимедійні засоби інформації, преса. Сприяє діловому обміну інформацією не лише серед учасників видавничого ринку Франції, а й серед міжнародної спільноти. Організатор заходу компанія «Рід експозісьйон» - французька філія міжнародної групи «Рід Ельзевір». Серед присутніх на виставці у 2009 р. були представники видавництв таких країн, як Німеччина, Італія, Іспанія, Алжир, Мароко, Туніс, Ліван, Турція, а також Китай, Індія, Росія, Польща, Румунія.

Популярність виставки засвідчила статистика: у 2004 p. – 50 тис. м2 площі, 1 200 видавців, серед яких 300 іноземних, представлені 22 регіони Франції, 185 тис. відвідувачів, представлена література з 20 країн світу; у 2007 р. – салон відвідали понад 180 тис. осіб., що на 6 тис. більше ніж у 2006 p., а свою продукцію представляє близько 1200 видавництв.

Захід орієнтований на знайомство читача з автором. Відбуваються семінари, присвячені видавничому бізнесу, авторським правам, впливу преси на просування книги. Один з семінарів мав назву «Де йде французька література?». Захід відбувається у виставковому комплексі «Експорт де Версаль», на площі 50 тис. м2. Основним салоганом салону став девіз: «Час читати!» «Салон» - найкраще місце для отримання автографа улюбленого автора. Щороку в рамках виставки проходить більше 350 зустрічей та конференцій.

У традиціях «Салону» - обрання якоїсь країни почесним гостем. У 2007 р. стала Індія, у 2008 р. гостем був Ізраїль, у 2009 р. – Мексика. Саме фотографії з відомими письменниками цієї країни прикрасили стенди французького залу. У складі мексиканської делегації прибуло сорок авторів, серед яких відомий Карлос Фуентес. А на дитячому майданчику «Клуб юних» двадцять мексиканських художників-ілюстраторів дозволяли потрапити у світ коміксів та створювали екскурс в історію, присвячену Міжнародному року астрономії. В павільйоні площею 1000 м² можна вивчити всі багатства мексиканської видавничої справи. Тут розташований великий книжковий магазин, в якому представлені мексиканські книги французькою та іспанською мовою.

Вручаються премії «Забуті красуні» (вручається з 1992 р. за забуті твори, що знайдені у фондах бібліотек Франції), премію «Чародії» (запроваджена у 1986 р. з ініціативи «Асоціації видавців-книгорозповсюджувачів», має на меті пошук талановитих художників-ілюстраторів дитячої літератури).

Про книги, представлені на виставці, не лише пишуть всі газети, але й найбільші радіостанції, такі як «Radio France» і RFI, присвячують книжковому салону величезну кількість програм, проводять прямі включення, бесіди з різними письменниками і критиками. Студії обладнані прямо посеред виставкового залу, біля них постійно збираються натовпи людей, щоб послухати знаменитостей.

Відвідувачі також можуть спілкуватися з улюбленими авторами на більш ніж 5000 автограф-сесіях. Окрім цього присутні на виставці майданчики, присвячені мистецтву книги. Також відвідувачі можуть взяти участь в різних конференціях та дискусіях, читацькому семінарі, де всі бажаючі можуть читати і чути потім свій голос з магнітофонів. Окрім цього ті, хто бажає ознайомитися з електронними книгами, може випробувати їх просто на виставці.

Щороку виставка є тематичною. Вона присвячується або одній із країн-гостей, або якійсь зі світових мов.

Уже кілька років на паризькій виставці демонструються цифрові надбання. Платформа площею 1200 м² перетворюється на електронну бібліотеку. Її вітрини переповнюються електронними книгами, цифровими технологіями, презентаціями книготорговців «завтрашнього дня». Видавці діляться з відвідувачами досвідом і розробками нових технологій за допомогою зустрічей, презентацій ноу-хау. А ще власні виступи проводить профсоюз видавців Франції з метою інформування про цифрові досягнення книговидання.

Організатори називають виставку у Парижі «діалогом між культурами». Вони прагнуть зробити Книжковий салон доступним широкій громадськості, а не лише фахівцям видавничої галузі. А також одним із завдань книжкового ярмарку вважають поширення літератури серед усіх прошарків населення.

У 2009 р. Французький книжковий салон вперше відвідали українські видавці у якості учасників.

5.8. Міжнародний книжковий ярмарок у Барселоні - http://www.liberbcn.com

Проводиться у вересні ум. Барселонаі (Іспанія) щорічно з 1983 р. Книжковий ярмарок збирає людей, для яких книга є невід'ємною частиною роботи. Відбувається обмін досвідом між більш як 800 учасниками заходу з 17 країн. Організатори подають цікаву супровідну програму, завдяки якій учасники можуть відвідати літературні дебати, з'ясувати тенденції, що визначають майбутнє ринку, дізнатись про останні події.

У рамках виставки проходять презентації книг, конференції, професійні форуми. Виставка проводиться у виставковому комплексі Fira, де учасники демонструють свою продукцію на 324 стендах. У 2007 р. запрошеним гостем є Перу. Вручена у 2007 р. премія Liber за вклад у книговидання іспанцю Пере Вісенсу, що з 2000 по 2004 pp. є президентом міжнародного союзу видавців.

5.9. Міжнародний ярмарок «Невський Книжковий Форум» - http://www.bookforum.ru

Щорічно у травні у Санкт-Петербурзі відбувається Міжнародний ярмарок «Невський книжковий форум». Форум почав своє існування у 1994 р. з ініціативи мера міста А. Собчака. До тематичних розділів належать: книговидання, книгорозповсюдження, бібліотечна справа. Основна мета заходу - пропаганда найкращих творів літератури, збереження традицій російського та зарубіжного книговидання, оприлюднення найкращих досягнень літератури, книговидання, поліграфії. Представляється широкий асортимент книг та видавництва Росії.

Традиційно в рамках заходу проводиться свято дитячої книги «Книжкове королівство» і акція «Книга - дитячим будинкам». В рамках виставки проводяться ділові форуми, де обговорюються нагальні поточні проблеми, визначається стратегія поведінки видавців на ринку. Відбувається нагородження лауреатів премії «Срібна літера». Книги нагороджуються за номінаціями: Гран-Прі конкурсу, Проза, Поезія, Література з мистецтва, Дитяча література, Документальна література, Наукова та навчальна література тощо.

На ярмарку вручають Відкриту Петербурзьку літературну премію імені М. В. Гоголя, засновану оргкомітетом «Невського міжнародного книжкового форуму». В рамках ярмарку проводяться різноманітні виставки, наприклад, виставка мініатюрної книги, експозиції можуть бути присвячені певній події чи ювілею. Видавництва представляють також свою книжкову графіку. Останні роки гостями ярмарку є письменники з Данії, Ісландії, Норвегії, Швеції, Фінляндії та інших країн, чиї книги видавались російською мовою.

Також представлена іноземна література в оригіналі.

Уряд знайомить гостей та учасників зі своїми видавничими програмами та соціальними проектами у галузі книговидання. Видавництва святкують ювілеї, проводячи зустрічі з авторами та презентуючи нові ідеї та плани.

5.10. Національна виставка-ярмарок «Книги Росії» - http://www.mibf.ru

Весняний форум, що проходить на території Всеросійського виставкового центру у Москві з 1998 р. Захід, традиційно зорієнтований на просування видавничої продукції перед літнім сезоном, сприяє популяризації новинок, що мають вийти літом та восени. Учасники виставки - книго-розповсюджувачі, видавці, поліграфісти. На форумах обговорюються актуальні питання сучасної видавничої справи. Цікавою є авторська програма, яку готує оргкомітет, запрошуючи на зустріч відомих і молодих авторів.

Оргкомітет орієнтує роботу на підтримку регіонального книговидання, а також посилення інтересу до літературних часописів. За традицією запрошуються видавництва та автори для спілкування з читачами. Проводяться заходи щодо розвитку дитячої літератури, створюються ювілейні експозиції, наприклад, у 2006 р. - рік академіка Д. Лихачова.

Продовжується доброчинна акція «Гарні книги - регіонам Росії». Федеральним агентством з друку і масових комунікацій та Асоціацією книгорозповсюджувачів проводиться конкурс на звання кращої книготорговельної організації, участь у ньому беруть більше 500 підприємств.

Відбувається нагородження лауреатів конкурсу регіональної та краєзнавчої літератури «Мала батьківщина», що створений для заохочення робіт у галузі краєзнавства і для підтримки російських регіональних видавництв. Також проводиться підведення підсумків конкурсу «300 кращих підручників для вищої школи».

Вручаються професійні премії, наприклад, «Абзац» за порушення норм цивілізованого книговидання.

У 2005 р. Британською Радою, газетою «Книжковий огляд» і журналом «Іноземна література» була запроваджена нова премія для перекладачів «Єдиноріг і лев».

У 2007 р. виставка відзначила своє десятиріччя. Відбувся семінар «Сучасна концепція розвитку університетського книговидання», що організований Росдруком, журналом «Університетська книга», Радою університетських видавництв Росії.

Пройшла презентація Національного стенду Республіки Білорусь, де на площі у 30 м2. були представлені новинки. Свою продукцію представили видавництва «Білорусь», «Білоруська енциклопедія ім. Петруся Бровки», «Видавничий дім «Білоруська наука», «Вища школа», «Мистецька література», «Народна освіта».

5.11. Московська міжнародна книжкова виставка-ярмарок - http://www.mibf.ru

Московська міжнародна книжкова виставка-ярмарок - проводиться з 1977 р. і вважається найпрестижнішим зібранням видавців Росії. Участь у ній - необхідна умова освоєння ринку. Лозунгом виставки з року заснування став девіз: «Книга на службі миру та прогресу». З 1979 р. в ній беруть участь міжнародні організації. Мета виставки - розширення ділових зв'язків між державами, покращення умов експорту, імпорту, популяризація найкращих видань у Росії та російських авторів за рубежем.

Протягом свого існування вона давала можливість об'єктивно оцінити стан книговидання і обговорити проблеми пов'язані з перебудовою видавничого комплексу.

У зв'язку з політичною кризою у країні у 1991 р. постало питання про закриття виставки. З 1993 р. вона проводиться без державних дотацій і стала прибутковим заходом.

У 2004 р. вперше пройшли конкурси «Мистецтво книги» та «Фестиваль єврейської книги». Проводиться конкурс «Книга року», нагородження лауреатів відбувається на сцені Великого театру. Зараз виставка займає два павільйони, до яких добудовується будинок преси і книготорговий дім. Виставка відбувається у вересні на території Всеросійського виставкового комплексу. У 2007 р. в ній взяли участь близько 2,5 тис. книговидавців з 60 країн світу. Продукція у 150 тис. найменувань була представлена на території 32 тис. м2. В рамках виставки відбулось понад 700 заходів. Особлива увага приділена експозиції Китаю, що продемонстрував як старі друкарські станки, так і надсучасні технології книговидання.

Була представлена коштовна книга «Срібне кільце - XVII ст.: сто миль від Кремля». Це видання - шедевр поліграфічної промисловості, що виконано спеціально для подарункового фонду президента Росії. Видання виконана на 528 сторінках, зберігається у шкіряному футлярі з іменною табличкою. Вартість видання - 100 тис. рублів.

В рамках виставки пройшли семінари, форуми, «круглі столи», а її гостями крім письменників були відомі політики, вчені, художники, журналісти.

В рамках виставки відбувся IV Міжнародний конкурс «Мистецтво книги» держав-учасників СНД. На конкурсі було представлено 207 видань з 9 країн СНД: Азербайджанської Республіки, Республіки Арсенія, Білорусь, Казахстан, Молдова, Російської Федерації, Республіки Таджикистан, Узбекистан, України. Книги розглядались за десятьма номінаціями: «Співдружність», «Діалог культур», «Моя країна», «Наш сучасник», «Книга цікавої долі», «Книга - дітям», «Арт-книга», «Мої університети», «Віддруковано у співдружності», «Гран-прі».

Московську міжнародну книжкову виставку називають відкритою школою професійного досвіду, де обговорюються актуальні проблеми сучасного книговидання, поліграфістів, книгорозповсюджувачів.

5.12. Мінська міжнародна книжкова виставка-ярмарок «Книги Білорусі» –http://www.cis.minsk.bv

Перша виставка відбулась у 1994 р., взяли участь 315 фірм з 8 країн СНД і Балтії. Збільшення учасників заходу почало відбуватись після десятої ювілейної ярмарки, у 2003 р. – 428, у 2006 – понад 600, а зарубіжні представництва збільшились до 16 країн. Постійно організуються розширені експозиції Росії, України.

Ярмарок проводиться 7-11 лютого у національному виставковому центрі «БелЕКСПО», організаторами є Міністерство інформації Республіки Білорусь, Білоруською асоціацією книговидавців та книгорозповсюджувачів, Білкнигою, Макбелом.

У 2006 р. вперше була оголошена країна – поважний гість заходу – Росія, яка представила продукцію 300 видавництв. У 2007 р. ним стала Україна, яка продемонструвала понад 1500 найменувань продукції 100 видавництв.

У 2007 р. свою продукцію представили 601 видавництво. Білорусь продемонструвала продукцію 398 видавництв. Серед нових зарубіжних гостей - Вірменія та Ізраїль. Експозиційна площа ярмарку збільшилась на 500 м2. і досягла 4100 м2.

До програми виставки увійшло понад 100 заходів: семінари, консультації, робочі і творчі зустрічі, презентації книг і видавництв тощо. Вперше на стенді Посольства Федеративної Республіки Німеччини будуть проводитись консультації з представниками Інституту ім. Гете у Мінську, Інформаційного бюро німецької служби академічних обмінів, Центру ім. Роберта Буша.

У рамках виставки дипломи Міністерства інформації вручають лауреатам Республіканської виставки-конкурсу «Митець і книга», бібліотекам, що найбільш активно працюють з соціально значимою літературою, дипломи Оргкомітету виставки за найкращі експозиції учасників.

5.13. БукЕкспо Америка - http://www.bookexpoamerica.com

Щочервня у Нью-Йорку, в Центрі Явіца проходить книжкова ярмарка США, в ній беруть участь близько 30 тис. фахівців, 8 тис. книгорозповсюджувачів, вхід для відвідувачів закритий. Присутні гості з інших країн: Австралії, Північної Америки, Європи, Африки.

У програмі заходу безліч дискусій, семінарів, зустрічей. Збільшилась кількість стендів, що надають послуги з переведення книг в електронний формат.

Пропонуються нові технології просування товарів для книгорозповсюджувачів, наприклад, створення короткометражних фільмів про письменників для демонстрації у книжкових крамницях, з метою привернення уваги покупців і збільшення продажу книг.

Продовжується традиційна між США та Великобританією дискусія про територіальні права англомовної книги.

Представлена доповідь Дослідницькою групою книжкової індустрії (Book Industry Study Group - http://www.bisg.org) про тенденції книжкового ринку. Тут укладаються угоди купівлі-продажу авторських прав.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1738 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...