Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мистецтво в системі культури та класифікація видів мистецтв



Мистецтво як одна із форм суспільної свідомості, в основі якої лежить художньо-образне відображення предметів, явищ, думок. Місце мистецтва в системі культури. Художній образ як специфічний для мистецтва спосіб відображення предметів, явищ та думок з позицій певного естетичного ідеалу.

Об'єкт мистецтва, як і всякої свідомості – світ людей. Предмет мистецтва – реальність, взята в світі гуманістичних засад мистецтва, життя в його самому широкому суспільному значення, в його естетичному багатстві, світ в його значенні для людства.

Види мистецтва: архітектура, декоративно-прикладне мистецтво, скульптура, живопис, графіка, художня фотографія, література, музика, хореографія, театр, кіно, телебачення, естрада, цирк. Їхня класифікація та основні характеристики.

Класифікація 1 Вид мистецтва Класифікація 2
Прикладні (трудові) мистецтва 1. Декоративно-прикладне мистецтво Просторові (статичні) мистецтва
Пластичні (образотворчі) мистецтва 1. Архітектура 2. Скульптура 3. Живопис 4. Графіка 5. Художня фотографія
Мистецтво слова 7. Література Часові (динамічні) мистецтва
Мистецтво звуку 8. Музика
Видовищні (ігрові) мистецтва 9. Хореографія 10. Театр 11. Кіно 12. Телебачення 13. Естрада 14. Цирк Просторово-часові мистецтва

Декоративно-прикладне мистецтво як одне з найстародавніших, національних за своєю природою, яке народжується із звичок, побуту, вірувань та естетичних уявлень того чи іншого народу. Створення предметів побуту не тільки з точки зору корисності, але й за законами краси, які мають свій стиль та художній образ. Багатство та різноманітність форм декоративно-прикладного мистецтва: гончарні вироби, різні види вишивок, ювелірні вироби, меблі, різьба по дереву, каменю, плетіння та інші види народного ремесла.

Архітектура формування дійсності за законами краси при створенні будівель та споруд, які покликані задовольнити потребу людини в житлі та громадських приміщеннях.

Вид Форма або тип споруд Основні напрямки та архітектурні стилі
1. Культова Храм, собор, церква та ін. 1. Антична (грецька та римська) 2. Середньовічна (міська та замкова) – готична, романська 3. Відродження (ренесансна) 4. Бароко 5. Рококо 6. Класицизм 7. Ампір 8. Модерн
2. Громадська Школи, театри, стадіонита ін.
3. Офіційно-адміністративна Адміністративні споруди та ін.
4. Міська Палаци, площі, фонтани, мости, житлові споруди та ін.
5. Паркова Парки, сади, сквери, садово-паркові ансамблі та ін. 1. Пейзажний або англійський стиль 2. Регулярний

Скульптура просторово-образотворче мистецтво, яке освоює світ у пластичних образах, що створюються за допомогою матеріалів, здатних передати життєвий стан явищ. Скульптура як один із найдавніших видів мистецтв. Різноманітність технік та матеріалів, які застосовуються в скульптурі (камінь, мармур, глина, дерево, гіпс, чавун, бронза та ін.). Скульптура як самостійний вид мистецтва, як частина міських або паркових архітектурних ансамблів та як декоративне оформлення споруд (горельєфи, барельєфи, ліпнина та ін.).

Живопис - зображення на площині за допомогою фарб картин реального світу, переосмислених творчою уявою художника. Один із найдавніших видів мистецтв. Початок – від наскальних малюнків стародавньої людини. Живопис як самостійний вид мистецтва, а також як декоративне оздоблення архітектурних споруд у вигляді фресок, мозаїк, орнаменту та розписів предметів побуту в декоративно-прикладному мистецтві.

Класифікація 1 За змістом Класифікація 2 Класифікація 3 Напрямки та стилі
1. Портрет Одиночний, груповий, автопортрет 1. Античний – фрески, розписи, орнаменти та ін. 2. Середньовічний – фрески та мозаїки на біблійну тематику, іконопис, графіка та ін. 3. Ренесансний – міфологічна та біблійна тематика. Різноманітність жанрових форм 4. Бароко 5. Класицизм 6. Реалізм 7. Романтизм 8. Імпресіонізм 9. Авангард XX ст. (сюрреалізм, абстракціонізм, кубізм та ін.)
2. Пейзаж Мариністика, урбаністика, сільський та ін.
3. Натюрморт  
4. Релігійний Міфологічний, біблійний, іконопис
5. Історичний  
6. Жанровий Побутовий, сатиричний, батальний та ін.  

Література естетичне освоєння світу в художньому слові. Початок – від усної народної творчості, фольклору в доісторичні часи. Найбільш поширений і доступний вид мистецтва.

Літературний рід Жанр як форма існування роду Класифікація 3 Основні напрямки, стилі ?
1. Епічний Епопея, роман, повість, оповідання, казка Сюжет, композиція, конфлікт, дійові особи 1. Міфологічний реалізм античності 2. Середньовічний символізм 3. Реалізм епохи Відродження 4. Бароко 5. Класицизм 6. Просвітницький реалізм 7. Сентименталізм 8. Романтизм 9. Реалізм 10. Авангардні течії XX ст.
2. Драматичний Трагедія, драма, комедія
3. Лірика Ода, сонет, мадригал, епітафія, філософська, любовна, пейзажна, патріотична та ін. Відсутність сюжету та дійових осіб. Ліричний герой "я", "ми", віршована
4. Лірико-епічний (синтетичний) Поема, героїчна пісня, балада, дума, билина, байка Сюжет, ліричний герой, віршований

Музика - мистецтво звукового відображення світу, особливого роду мислення звуковими образами, відтворює душевні переживання людей та оточуючу їх дійсність у живій, образній формі. Початок – з національного фольклору доісторичних часів. Поняття про музикальну мову, мелодію, інтонацію, ритм, одноголосний та багатоголосний спів.

Класифікація Жанри Синтетичні форми
Сольні ансамблі
1. Вокальна Пісня, романс, арія, вокаліз Хор, дует, тріо, квартет, квінтет, секстет, ораторія, кантата Опера, балет, оперета, водевіль, естрада та ін.
2. Інструментальна Серенада, ноктюрн, елегія, варіація, рапсодія Соната, сюїта, симфонія, концерт  

Питання для самоконтролю

1. На базі яких дисциплін виникла культурологія?

2. Чим відрізняється культурологія від філософії культури?

3. У чому причина багатозначності терміну "культура"?

4. Яку роль відіграє культура в житті суспільства та особистості?

5. Яким шляхом формується культура особистості?

6. Як співвідносяться культура та природа?

7. Як співвідносяться поняття "культура" та "цивілізація"?

8. Що таке культурно-історичний тип?

9. Чим відрізняється східний тип від західного типу культури?

10. Яку роль відіграє культура у формуванні національного менталітету?

11. Що таке елітарна культура?

12. Яке місце посідає мистецтво у системі культури?

13. Які види мистецтв ви знаєте?

14. За якими ознаками можна класифікувати мистецтво?





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 685 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...