Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Слюда як діелектрик



Слюда – це мінерал з кристалічною структурою, який легко розчеплюється на пластинки товщиною до 5 мкм. Завдяки її цінним якостям: високій електричній міцності, нагрівостійкості, волого-стійкості, механічної міцності слюду застосовують в якості ізоляції електричних машин високих напруг і потужностей (турбогене-ратори, гідрогенератори, тягові електродвигуни) і в якості діелект-рика в деяких конструкціях конденсаторів. Недивлячись на велику кількість різновидів слюд, для електричної ізоляції застосовують тільки дві: мусковит – K2O·3Al2O3·6SiO2·2H2O і флогопіт – K2O·6MgO·Al2O3·6SiO2·2H2O. Слюди є широко розповсюдженими мінералами і складають 3,8% маси земної кори. Першоначальна обробка слюди складається з її очистки від домішок. Потім слюду розколюють на пластини товщиною 0,1-0,6 мм. В подальшому слюду розчеплюють на листки товщиною 5-50 мкм. Таку слюду називають щипаною. Щипану слюду застосовують для клеючої ізоляції в конденсаторах. Конденсаторну слюду застосовують для виготовлення слюдяних конденсаторів постійної ємності типів: КСО (конденсатори слюдяні опресовані), КГС (конденсатори слюдяні герметизовані), СГМ (конденсатори слюдяні гермети-зовані малогабаритні).

Рис.2.7. Рис.2.8.

Рис.2.7. Залежність електричної міцності слюди мусковит

від товщини пластинки в неоднорідному полі.

Рис.2.8. Залежність tgб слюди мусковит від температури

при частоті 50 Гц (крива 1), і 2 МГц (крива 2).

Слюду також застосовують у вигляді штампованих виробів для кріплення електричної ізоляції, в якості теплового захисту цоколів потужних електричних ламп накалювання. Слюдяні елект-роізоляційні матеріали виготовляють на основі пластинок синте-тичної слюди. До них відносять мікалекси, міканіти, слюдопласти.

Мікалекс є твердим матеріалом, що отримують шляхом гарячого пресування суміші порошкоподібної природної слюди і легкоплавильного скла. Для виробництва мікалексу застосовують мусковит та борно-свинцеві види скла. Пресування проводять при температурі біля 6000С і тиску 60 МПа. Мікалекс – матеріал, що володіє високою нагрівостійкістю, дугостійкістю, механічною міцністю. Він застосовується для виготовлення ізоляційних матері-алів, деталей коливальних контурів потужних радіопередавачів, каркасів індуктивних котушок, плат перемикачів, різноманітних деталей вакуумних приладів та ін. Так як технологічний процес виготовлення мікалексу складний і потребує спеціальних електрич-них печей і пресів із нагрівостійкої нержавіючої сталі, матеріал досить дорогий і не набув широкого застосування. Він може бути замінений спеціальними видами керамічних матеріалів.

Міканіти і слюдопласти мають обмежене застосування в радіоелектронних пристроях. Їх відносять до основних видів ізоля-ції електричних машин і називають слюдяним папером.

Маркування міканіту:

К – колекторний, П – прокладковий, Ф – формувальний, Г – гнучкий, М – мікафолій, Л – мікастрічка. Це перша буква мар-кування. Друга буква маркування – тип слюди для виготовлення міканіту: М – мусковит, Ф – флогопіт, С – суміш мусковиту і флогопіту. Третя та наступні букви і цифри – вид клеючої речо-вини і додаткові характеристики матеріалу.

Внаслідок високого вмісту (не менше 50% по масі) слюди міканіти нагрівостійкі і відносяться до класу ізоляції В. При використанні неорганічних підложок (склотканини) нагріво-стійкість зростає зі 1300С (клас В) до більш ніж 1800С (клас С). Міканіт утворюється просочуванням порошку сухої слюди клею-чим розчином.

Тверді міканіти: до них відносять колекторний і прокладковий міканіти. Колекторний міканіт застосовують у виді штампованих заготовок, які прокладаються між мідними пласти-нами колекторів електричних машин постійного струму. Завдяки високому тиску під час пресування цей міканіт має хороші механічні властивості. Це забезпечує міцність колектора під час роботи машини. Товщина від 0,4 до 1,5 мм.

Прокладковий міканіт застосовують для електроізоляцій-них прокладок, шайб. Виготовляється з мусковиту, флогопіту та їх суміші. Містить від 80% до 97% слюди.

Формувальні міканіти при нормальній температурі тверді, але при нагріві набувають властивість приймати ту чи іншу форму, яку зберігають і при охолодженні. Їх застосовують при виготов-ленні манжетів (ізоляція колектора від валу електричної машини). Товшина – 0,1-0,5 мм. Вміст слюди від 80% до 95%, все інше (5-20%) – зв’язуючі речовини – гліфталь та кремнійорганічна смола.

Гнучкі міканіти призначаються для ізоляції різноманітних частин електричних машин (обмотка секцій, пазова ізоляція). Виго-товляється з мусковиту чи флогопіту на масляно-бітумному лаці.

Інший різновид гнучкого міканіту – мікастрічка. З обох сторін – підложки із склотканини. Товщина 0,1;0,12;0,15;0,17 мм. Вона утворює основну ізоляцію обмоток електричних машин. При пересиханні стрічки її необхідно витримати у парах розчинника.

Нагрівостійкий (термоупорний) міканіт, що не містить органічних речовин застосовують для ізоляціїелектронагрівальних приладів та у інших випадках, де температура сягає кілька сот градусів Цельсія. Товщина – 0,2-1 мм.

Фторфлогопіт – синтетична слюда, що має вищу хімічну стійкість, нагрівостійкість ніж природний флогопіт. По складу фторфлогопіт відрізняється від флогопіту тим, що в ньому гідроксильні групи ОН замінені іонами фтору. Виготовлення наба-гато дорожче, але завдяки високим електричним властивостям є перспективним матеріалом. Застосовується для виготовлення шта-мпованих деталей, що працють при температурі (-200÷8000С), а також для виготовлення мікалексу, що має вищі властивості, ніж звичайний. Електричні властивості слюдяних матеріалів наведені в таблиці 2.9.

Табл.2.9.

Види слюди       Епр, МВ/м (h = 0,025-0,05 мм)
Мусковит 1012-1013 6-8,5 (1-4)·10-4 100-250
Флогопіт 1011-1012 5-7 30·10-4 70-150
Фторфлогопіт 1012-1014 6-7,5 3·10-4 100-400

2.11. Запитання до самоконтролю

1. В чому полягає різниця між термопластичними та термореактивними елементами?

2. Суть електропровідності рідких діелектриків.

3. Електрофізичні властивості твердих полімерів.

4. Способи очистки трансформаторного масла.

5. Властивості та області застосування шарових пластиків.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 2603 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...