Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Роль менеджменту в сучасній організації

Л 4

(роздатковий матеріал)

Рис.2.2. Етапи управління змінами (за Коттером)


Таблиця 2.3

Відмінність між управлінням і керівництвом

Управління   Керівництво / лідерство
· Планування та створення бюджету: визначення конкретних етапів і складання графіків виконання поставлених завдань; виділення необхідних асигнувань під ці завдання.   · Завдання напряму: розробка концепції майбутнього (часто віддаленого) і стратегії змін, необхідної для їх втілення в життя.
· Організація і робота з кадрами: організація відповідних підрозділів для виконання планових завдань, комплектація їх кадрами, делегування відповідальності і владних повноважень для виконання плану, надання методичної допомоги та контроль за виконанням.   · Об'єднання людей спільністю цілей: пропаганда обраного напрямку словом і ділом, залучення людей до сприяння у створенні робочих груп та об'єднань, озброєних розумінням нового бачення і стратегії і вірять у ці ідеї.
· Система контролю і дозвіл проблем: постійна перевірка результатів, виявлення відхилень від вимог плану з подальшою розробкою та здійсненням заходів щодо усунення порушень.   · Заходи морального і матеріального стимулювання: вивільнення енергії людей для подолання політичних і бюрократичних бар'єрів, брак ресурсів та інших перешкод до здійснення змін допомогою задоволення основних людських потреб (з чим не завжди гаразд).
 
· Забезпечує певну передбачуваність і порядок і дозволяє постійно надавати поточні результати зацікавленим особам (наприклад, гарантію своєчасності поставок торговим партнерам або виплату дивідендів акціонерам).   · Здійснює зміни, часто радикального характеру, і здатне провести у вищій мірі корисні зміни (наприклад, почати виробництво нової продукції, яку очікує покупець, або перетворити відносини усередині фірми, що підвищить її конкурентоспроможність).

Рис. 2.4. Наслідки дисбалансу між управлінням і керівництвом в організаційній структурі

Роль менеджменту в сучасній організації

Роль менеджменту: Робить організацію: Часовий діапазон:
направляюча (puproseful, Р/Н) ефективною короткостроковий
адміністративна (administrative, А/А) продуктивною короткостроковий
підприємницька (enterpreneurial, Е/П) ефективною довгостроковий
інтегруюча (integrative, I/І) продуктивною довгостроковий

У організації існують відділи, які мають - і повинні мати - серйозні розбіжності і конфлікти:

відділ збуту з відділом маркетингу;

• виробничий відділ з відділом досліджень і розробок і з конструкторським відділом;

• бухгалтерія, юридичний відділ і відділ інформаційних технологій з усіма відділами;

• відділ кадрів з відділом розвитку людських ресурсів.

Помилка більшості аналітиків полягає в тому, що вони вважають джерелом конфлікту людей, що беруть участь у ньому. Якщо конфлікт не є результатом проблем, обумовлених особистісними характеристиками, то чому тоді названі підрозділи стикаються з труднощами, діючи самі по собі?

У чому природа їх конфлікту? (Д/з конфлікт)

Прикладами багатовимірних (багатофакторних) класифікацій можуть слугувати тривимірна таблиця Реддіна, моделі ситуаційного поведінки керівника П. Херсі та К. Бланшара, Ф. Фідлера, В. Врума та Ф. Йеттона. (Д/З стилів керівництва).

Різновиди влади і стилі керівництва на етапах життєвого циклу організації

Характерис­тика Народження Ріст Зрілість Старіння
Ціль етапу Виживання і становлення життєдіяльності Отримання прибутку будь-якою ціною, пришвидшений ріст, виживання за рахунок жорсткого керівництва. Ріст продаж, захоплення сегмента ринку, збалансований ріст та формування іміджу, організаційної культури, ідеології організації. Збереження досягнутих результатів, збереження прибутку, утримання сегмента ринку.
Політика змін Директивна, політика проб і помилок Директивна, політика пере­говорів Аналітична політика, поста­новки загальних цілей Аналітична і директивна політика
Різновиди влади Традиційна влада та влада примусу Влада примусу, винагороди, експертна влада   Експертна, влада харизми та інформації Експертна, примусу, інформації
Стилі керівництва Авторитарний Авторитарний, демократичний Демократичний Демократичний, авторитарний
Основа розвитку Творчість, спільні дії, швидке реагування на фактори середовища організації, ентузіазм, при низькій оплаті праці. Точність визначення напрямків розвитку, централізація керівництва і функціонування обов’язків без передачі повноважень прийняття рішень. Децентралізація повноважень, розвиток самостійності і підприємницької активності. Централізація загальних функцій реструктуризації, створення центрів інвестування, розвиток інноваційної діяльності.
Основні проблеми Криза лідерства та керівництва, потреба у використання професійних методів управління. Криза авторитарного стилю керівництва і влади примусу Криза влади і стилю демократичного, організація може розвалитись на дрібні складові Дифункціональні конфлікти, криза влади і тилів керівництва, падіння здатності до інновацій.

Проблеми управління персоналом і способи їх вирішення керівником


Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 152 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...