Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Вуглецеві та низьколеговані сталі



Основним елементом, який визначає властивості вуглецевихі низьколе-гованих сталей, є вуглець, вмістом якого визначається марка сталі. Вуглецеві сталі виготовляються таких марок: У7А, У8А, У9А, У10А, У10ГА, У11А, У12А, У13А. Літера “У” означає “вуглецева інструментальна”, цифра вказує середній вміст вуглецю в десятих частках відсотка. Літера А вказує на те, що сталь високоякісна, тобто містить менше сірки () і фосфору (< 0,03 %). Вміст магнію та кремнію в цих сталях передбачений в межах 0,15–0,30 % для кожного з елементів.

Для виготовлення металорізальних інструментів використовують вугле-цеві сталі У10А, У11А, У12А, У13А. Їхня твердість після гартування досягає HRC 60–63. Зносостійкість, яка залежить від вмісту вуглецю, достатньо висока, проте ці сталі характеризуються пониженим прогартуванням та значним деформуванням у процесі їх термооброблення.

Для поліпшення технологічних властивостей вуглецевих сталей їх легу-ють невеликою кількістю вольфраму, ванадію, хрому, марганцю та кремнію. Такі сталі називають малолегованими. За складом вуглецю вони відповідають вуглецевим, але присутність легувальних елементів покращує їх ливарні влас-тивості й здатність до гартування, мало впливаючи на експлуатаційні власти-вості. Промисловість випускає низьколеговані сталі марок В2, Ф, 9ХС, ХВГ.

Зі збільшенням температури під час різання (починаючи з 200 ˚С) означені сталі стрімко втрачають твердість і зносостійкість. Це не дозволяє застосовувати їх для інструментів, які працюють у важких умовах. Загалом вуглецеві та низьколеговані сталі мають низьку різальну здатність, тому їх використання обмежене. Основна галузь застосування сталей цієї групи – ручні інструменти: терпуги, надфілі і ножівкові полотна, а також різальні істру-менти, які працюють з малими швидкостями різання: малорозмірні свердла, зенкери, розвертки, мітчики і круглі плашки.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 514 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...