Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Теми лекцій



1.Інформаційне суспільство та інформаційна цивілізація: поняття, позитивні та негативні сторони (всього-3 год., 2-ауд., 1-самост. робота)

Дається історія розвитку технологій об’єктивного вираження спілкування між людьми. Визначається роль інформації в суспільних відносинах на різних історичних етапах розвитку суспільства. Подається поняття та сутність інформатизації.

2.Міжнародна інформація, її види та основні напрями вивчення (всього-3 год., 2-ауд., 1-самост. робота)

Розглядається предмет, поняття та структура міжнародної інформації, подається проблема виникнення та розвитку самостійної наукової дисципліни. Досліджується міжнародна інформація, як найбільш динамічна галузь досліджень інформації та теорії міжнародних відносин.

Вивчаються і розглядаються основні види та напрями вивчення міжнародної інформації, досліджуються джерела міжнародної інформації та їх характеристика (офіційні і неофіційні; відкриті, закриті, конфіденційні).

3.Інформаційно-технічний вибух та його етапи (всього-3 год., 2-ауд., 1-самост. робота)

Розглядається світовий інформаційний простір. Досліджується процес безперервного зростання ролі інформації в соціальному та технічному прогресі, вирішенні глобальних проблем. Подається до огляду Міжнародна конвенція "Про доступ до інформації та участь громадськості у прийнятті рішень у сфері навколишнього середовища".

Подається загальна оцінка інформаційного вибуху, характеризуються його основні етапи, причини та наслідки. Досліджуються проблеми взаємовідносин промислово розвинених країн та країн, що розвиваються.

4.Інформаційна політика промислово розвинених країн. Програма побудови інформаційного суспільства в Європі (всього-3 год., 2-ауд., 1-самост. робота)

Детально розглядається державна інформаційна політика промислово розвинених країн. Вивчається програма побудови інформаційного суспільства в США та ефект "спін-офф". Увага приділяється проблемам стандартизації у сфері інформаційних технологій, механізму організації нововведень. Детально подається Японська програма - конгломерат інформатизації суспільства та "Програма комп'ютерних засобів в реальному світі" /Real-Word Соmputting Ргоgrаm/.

Досліджується процес становлення європейського інформаційного суспільства та вивчається інформаційна стратегія Європейського Союзу. Окремо увага приділяється боротьбі з впливом США.

Детально подається інформація про вплив нових комунікаційних технологій на розвиток електронного ринку інформаційних послуг. Розглядається програма залучення країн-учасників ЄС у міжнародну електронну торгівлю.

Окрема увага приділяється Англійському проекту стратегічних досліджень "Елві" (Еlvеу). Вивчається державна інформаційна політика Франції, Швеції, Данії. Розглядаються основні характеристики інформатизації в Нідерландах та концепції інформаційного суспільства в країнах Східної Європи. Наголос робиться на участі країн-членів у програмах Ради Європи та ЄС.

5.Інформатизація суспільства в країнах, що розвивається (всього-3 год., 2-ауд., 1-самост. робота)

Детально розглядається державна інформаційна політика промислово розвинених країн. Вивчається програма побудови інформаційного суспільства в нових індустріальних країнах /НІК/. Оцінюються внутрішні та зовнішні стимули для розвитку інформаційних технологій в країнах, що розвиваються. Розглядаються основні тенденції розвитку інформаційної галузі країн третього світу. Подається порівняльна характеристика розвитку електронної індустрії НІК.

Вивчаються проблеми розвитку національної електронної промисловості в країнах, що розвиваються. Розглядаються фінансово-промислові групи, аналізується їх вплив на діяльність науковомістких галузей промисловості країн третього світу. Особлива увага приділяється досвіду НІК у виробленні національної інформаційної політики України.

6.Інформаційна політика України (всього-3 год., 2-ауд., 1-самост. робота)

Розглядається стан інформатизації в Україні. Подаються загальні принципи державної політики у сфері інформатизації. Вивчаються проблеми входження України у Європейський інформаційний простір. Детально розглядається національна програма інформатизації України: основна мета та напрями реалізації. Досліджується правове забезпечення Національної програми інформатизації. Вивчається процес інформатизації окремих регіонів України та інформатизація органів державної влади в Україні. Увага приділяється законодавству про інформацію та національній безпеці та заходам держави у сфері інформаційної безпеки.

7.Інформаційні ресурси та інформаційні потреби (всього-3 год., 2-ауд., 1-самост. робота)

Розглядається інформаційна потреба: сутність та її місце в ієрархії соціальних потреб. Досліджується співвідношення інформаційної потреби з інформаційними інтересами та інформаційним запитом. Вивчається динаміка інформаційних потреб та фактори їх розвитку.

Подаються види інформаційних потреб, загальна характеристика основних категорій споживачів інформації. Характеризується рівень інформаційної культури споживачів інформації.

8.Інформаційна культура споживачів інформації та світова практика інформаційної освіти (всього-3 год., 2-ауд., 1-самост. робота)

Вивчаються основні категорії споживачів інформації, подається їх характеристика. Розглядаються інформаційна продукція та інформаційні послуги, вивчається рівень інформаційної культури споживачів інформації. Подані форми та методи інформаційного навчання в США, Великобританії, Німеччині, Франції, Нідерландах, Японії, Індії та Латинській Америці. Досліджується роль міжнародних організацій у вирішенні проблем підготовки спеціалістів з міжнародної інформації у світі.

9.Інформаційна політика міжнародних організацій (всього-3 год., 2-ауд., 1-самост. робота)

Розглядаються міжнародні договори і угоди в галузі інформації. Вивчається роль міжнародної інформації в системі ООН. Проводиться аналіз діяльності Комітету ООН з інформації та вивчається роль ЮНЕСКО у вирішенні світових інформаційних проблем. Подаються програмні документи та принципи, всесвітні доповіді ЮНЕСКО з проблем комунікації та інформації. Аналізується інформаційна програма ЮНЕСКО "Комунікація на службі людства" та доповідь Мак Брайда "Багато голосів-один світ"

10.Міжнародна інформаційна діяльність (всього-3 год., 2-ауд., 1-самост. робота)

Розглядається міжнародна інформаційна діяльність: поняття, види та її основні напрями. Вивчається основна мета та функції міжнародної інформаційної діяльності. Розглядається поняття "інформаційного середовища". Аналізується значення інформаційного середовища як глобального носія інформації. Наголос робиться на вивченні основних та допоміжних предметних сферах інформаційного середовища. Розглядається життєвий цикл інформації.

Основні цілі та функції міжнародної інформаційної діяльності. Інформаційне середовище: суть та основні поняття. Види предметних сфер інформаційного середовища.





Дата публикования: 2014-10-17; Прочитано: 994 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...