Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розв’язок. 1. Коефіцієнти доплат складуть:



1. Коефіцієнти доплат складуть:

а) до годинного фонду заробітної плати: ,

б) до денного фонду заробітної плати: ,

в) до місячного фонду заробітної плати: .

2. Годинний фонд заробітної плати: .

3. Денний фонд заробітної плати:

4. Місячний фонд заробітної плати:

Висновок: місячний фонд заробітної плати становить 1013 тис. грн.

Фонди заробітної плати керівників, фахівців і службовців розраховуються на підставі штатного розкладу й схеми посадових окладів за посадами і професіями.

Загальний річний фонд заробітної плати за кожною посадою визначається шляхом добутку встановленого місячного окладу на число календарних місяців у році плюс надбавки до заробітної плати, які передбачаються із фонду заробітної плати, відповідно до діючої на підприємстві системи преміювання й доплат.

Фонд заробітної плати інших категорій персоналу розраховують за формулою: .

Де: - загальний річний фонд заробітної плати інших категорій персоналу (керівників, фахівців, службовців), грн.;

- число посад інших категорій персоналу;

- місячні посадові оклади i-ої категорії персоналу, грн.;

- сума надбавок і доплат i-ої категорії персоналу, грн.

Надбавки до заробітної плати повинні носити чітко виражений стимулюючий характер і бути взаємозалежні з діловими якостями певного працівника.

У ринкових умовах господарювання визначну роль грають доплати й надбавки фахівцям і керівникам за високі досягнення у праці, за виконання особливо важливих і відповідальних робіт. Ці надбавки повинні характеризувати об'єктивну оцінку трудових зусиль конкретного фахівця для виконання ним найбільш відповідальних робіт, а також рівень його оплати праці повинен бути погоджений з результатами діяльності всього підприємства.

Надбавки до заробітної плати за високі досягнення у праці повинні відповідати конкретним результатам діяльності керівника (фахівця) і впроваджуватися на тих ділянках роботи, де можливо застосувати показники виміру результатів праці.

Доцільно встановити такі надбавки, насамперед, лінійним керівникам (начальникам цехів, ділянок, майстрам) і фахівцям, які забезпечують стабільне поліпшення показників діяльності відповідного підрозділу й підприємства в цілому.

Компенсаційні виплати (у зв'язку із простоями не з вини робітника, відпустками з ініціативи адміністрації і в інших випадках, передбачених чинним законодавством) плануються, виходячи із тривалості періоду, протягом якого зберігається заробітна плата й чисельність персоналу, якому здійснюються компенсаційні виплати.

Компенсаційні виплати розраховуються в однаковому розмірі всім категоріям персоналу за умови праці, які відрізняються від нормальних (нормативних), незалежно від рівня їхньої кваліфікації й посади, а також за роботу у святкові, неробочі дні й позанормований час.

Річний фонд заробітної плати необлікового складу, тобто особам, які не містяться у списках підприємства планується на роботи, які не можуть бути виконані силами штатного персоналу підприємства. Розмір фонду заробітної плати необлікового складу () встановлюють відповідно до планованого обсягу робіт і ринкових розцінок (нормативних) на їхню оплату.

Загальний фонд заробітної плати всього персоналу на плановий період розраховується як сума місячного фонду заробітної плати робітників (), річного фонду заробітної плати інших категорій персоналу () і річного фонду заробітної плати необлікового складу ()за формулою:

При плануванні фондів заробітної плати їх доцільно розраховувати (для подальшого обліку у витратах) у розрізі змінної частини оплати праці, до якої відноситься заробітна плата робітників-відрядників, оплата їхніх відпусток, а також премії за господарські результати, і постійної частини оплати праці, що включає оплату праці робітників-погодинників, оплату їхніх відпусток, доплати й надбавки, а також оплату праці керівників, фахівців і службовців.

У таблиці 12.4.2.8 наведено умовний приклад розподілу планового фонду заробітної плати на змінну й постійну частини.

Таблиця 12.4.2.8

Розподіл планового фонду заробітної плати персоналу

Вид оплати Планова сума, тис.грн.
1. Змінна частина оплати праці робітників:  
1.1. За відрядними розцінками  
1.2. Премії за господарські результати  
2. Постійна частина оплати праці робітників:  
2.1. Погодинна оплата праці за тарифними ставками  
2.2. Доплати:  
2.2. 1. - за роботу у нічний час  
2.2. 2. - інші  
3. Усього оплата праці робітників без відпусток  
4. Оплата відпусток робітників  
4.1. - стосовно до змінної частини  
4.2. - стосовно до постійної частини  
5. Оплата праці керівників, фахівців і службовців  
6. Фонд заробітної плати необлікового складу  
7. Загальний фонд заробітної плати  
у т.ч.: змінна частина постійна частина  

Такий розподіл фонду заробітної плати необхідно для подальшого аналізу за використанням засобів фонду заробітної плати й визначення впливу обсягу, структури виробництва, питомої трудомісткості продукції й рівня оплати праці за одну людино-годину на змінну частину фонду зарплати.





Дата публикования: 2014-10-25; Прочитано: 311 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...