Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Апарат держави і його місце в механізмі держави



Державний апарат являє собою систему органів, за допомогою яких здійснюється державна влада, виконуються функції держави, досягаються різноманітні цілі та завдання держави. (9….) Він є важливим складовим елементом будь-якої держави, що забезпечує управління державними і громадськими справами.

Категорія «державний апарат» має самостійне значення і визначається як окреме юридичне поняття, але не слід забувати що саме «апарат держави» є складовою «механізму держави». Дані поняття мають як ряд схожих, аналогічних ознак, так і відмінні. Поняття апарат держави вужче ніж «механізм держави».

 
 


Апарат держави в тих чи інших країнах може мати свої особливості, це залежатиме від державного ладу, економічного розвитку, політичної системи та інших чинників.

В основу побудови та функціонування державного апарату будь-якої країни покладаються об'єктивні та суб'єктивні фактори, саме вони визначають особливості внутрішньої структури, характер, завдання, форми та методи діяльності апарату.

Необхідно зазначити також, що апарат держави є не простим об'єднанням різноманітних структур, а упорядкованою, єдиною, чітко організованою системою.

Структура апарату являє собою: система органів державної влади; система органів державного управління; система судових органів. Кожна з цих систем — носій відповідної державної влади. Необхідно зазначити, що у юридичній літературі до органів державного апарату відносять також систему органів прокуратури, главу держави, збройні сили, міліцію, дипломатичні представництва за кордоном, правоохоронні органи, установчу владу та контрольну владу. На нашу думку, ці елементи суттєво розширюють поняття апарату держави і не забезпечують можливості відокремлення категорій «апарат» та «механізм держави».





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 1727 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...