Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Поняття і ознаки юридичної особи



Суб'єктами цивільних правовідносин і відповідно носіями майнових і особистих немайнових прав і обов'язків можуть бути так само різні колективні утворення: підприємства, організації, господарські суспільства, виробничі і споживчі кооперативи і так далі

Проте для того, щоб мати можливість вступати в цивільні правовідносини і бути їх суб'єктами, ці колективні утворення наділяються за наявності певних ознак статусом юридичної особи.

Юридичні особи діють в певному напрямі, обумовленому метою їх створення. Внаслідок цього за юридичною особою признається можливість бути суб'єктом права.

Слід мати на увазі, що юридична особа є самостійним суб'єктом правовідносин і існує незалежно від фізичних осіб, які створили їх. І хоча юридичні особи є колективними утвореннями, проте юридична особа може бути носієм тільки тих прав і обов'язків, які не пов'язано з природними особливостями людей.

Цивільне законодавство не дає розгорненого визначення юридичної особи. Проте правова наука визначила ознаки юридичної особи:

- організаційна єдність;

Юридична особа – це колективна освіта, певним чином організований колектив людей.

Принцип його освіти може бути різним: укладення трудових договорів (контрактів) робочих і службовців з адміністрацією державного підприємства, добровільних об'єднань громадян на основі членства в кооперативі і так далі

Структура кожного окремого колективу, організації закріплюється його положенням (статутом). Проте незалежно від особливостей внутрішньої структури в зовнішніх відносинах юридичні особи діють як єдина організація.

- наявність відособленого майна;

Кожну юридичну особу має своє майно, яке відособлене: а) від майна членів трудового колективу даної організації; б) від майна держави або автономної освіти, територіального суспільства; у) від майна інших організацій, у тому числі і вищестоящих.

Майно кооперативних, інших громадських організацій і колективних утворень належить їм на праві власності. Правовою формою майнової відособленості державних підприємств є право повної господарської передачі майна, що належить ним, а державних установ і казенних підприємств – право оперативного управління.

- участь в цивільному обороті від свого імені;

Кожна юридична особа має своє найменування (ім'я), тому від свого імені набуває майнових і особистих немайнових прав і обов'язків, входячи в різні цивільно-правові відносини з іншими суб'єктами цивільного права. Інші особи можуть діяти від імені юридичної особи тільки за її згодою (на підставі довіреності).

- можливість нести самостійну майнову відповідальність;

Юридична особа, відповідно до ст. 96 ЦК України та іншими нормативними актами, самостійно відповідає по своїх зобов'язаннях, всім майном, що належить їй.

Учасник юридичної особи (засновник) не відповідає по зобов'язаннях юридичної особи, а юридична особа не відповідає по зобов'язаннях його учасників (засновників), крім випадків, встановлених засновницькими документами і законом.

Особи, які створюють юридичну особу, несуть солідарну відповідальність по зобов'язаннях, які виникли до державної реєстрації юридичної особи.

Юридична особа відповідає по зобов'язаннях його учасників (засновників), які пов'язані з її створенням, тільки у разі подальшого схвалення їх дій відповідним органом юридичної особи.

- можливість бути позивачем або відповідачем в суді.

Участь господарських організацій в майнових і особистих немайнових відносинах, можливість покладання на них цивільно-правової відповідальності за порушення зобов'язань, спричинення майнової шкоди іншими особами породжує потреба в захисті порушених цивільних прав, а у зв'язку з цим необхідність поводитися з позовом до суду і таким чином юридична особа стає стороною, або позивачем, або відповідачем.

Відповідно до цивільно-процесуального законодавства стороною у справі може бути тільки юридична особа.

Всі перераховані ознаки юридичної особи взаємозв'язані і повинні розглядатися в сукупності і єдності.

Відповідно до ст. 80 ЦК України, юридичною особою визнається організація створена і зареєстрована у встановленому законом порядку.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 458 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...