Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Преміювання працівників



Під преміюванням розуміється виплата працівникам грошо­вих сум понад основний заробіток з метою стимулювання резуль­татів праці та їх заохочення.

Преміювання здійснюється у двох формах:

—преміювання, передбачене системою оплати праці;

—преміювання як вид заохочення (поза системою оплати
праці).

У тих випадках, коли для працівників передбачена виплата премії за досягнення заздалегідь встановлених виробничих по­казників, що входять до системи оплати праці, має місце пого­динно-преміальна або відрядно-преміальна система.

При введенні таких систем на підприємстві приймаються ло­кальні положення про преміювання, які затверджуються влас­ником за погодженням з профкомом. У положеннях встановлю­ються конкретні показники, умови преміювання, коло праців­ників, що мають отримати премію, розмір премії (звичайно кон­кретний відсоток до посадового окладу), підстави для зниження і позбавлення премії.

За цільовим призначенням премії в рамках системи оплати праці поділяють на два види: премії за основні результати гос­подарської діяльності і премії за поліпшення окремих сторін виробничої діяльності (спеціальні системи преміювання — за впровадження нової техніки, технології; за економію енергоресур­сів і т. ін.).

Зниження (позбавлення) премії проводиться на спеціальних підставах, а саме: за порушення виробничої, технологічної дис­ципліни; повернення продукції внаслідок незадовільної якості; прогул; появу на роботі в нетверезому стані; розкрадання на роботі.

За преміальної системи оплати праці працівник має суб'єктив­не право вимагати виплати премії при досягненні запланованих показників, а власник зобов'язаний виплатити суму премії.

Одноразове заохочення здійснюється без встановлення показ­ників. Воно повністю залежить від суб'єктивного волевиявлен­ня власника або уповноваженого ним органу. У працівника немає суб'єктивного права на таке заохочення.

Винагорода за підсумками роботи за рікособливий вид преміювання, встановлений 1965 р. з метою підвищити матері­альну зацікавленість працівників у підвищенні ефективності виробництва і поліпшенні якості продукції, а також закріпити кадри на виробництві (див. Рекомендации: Утв. пост. Госком­труда СССР и ВЦСПС от 10 августа 1983 г. // Бюллетень Гос­комтруда СССР. — 1983. — № 11).

Умови і розміри винагороди встановлюються в спеціальному положенні. У розмірі премії враховується стаж роботи на дано­му підприємстві. У повному розмірі така премія виплачується працівникам, котрі працювали весь календарний рік. Винагоро­да виплачується після підведення підсумків господарської діяль­ності підприємства за рік на зборах трудового колективу. По­збавлення премії проводиться за конкретні упущення в роботі, перелік яких встановлюється в локальному положенні.

На Заході преміювання широко застосовується, причому по­казники включають не виконання норми праці (це забезпечуєть­ся самою організацією праці), а впровадження нововведень. За­стосовується система "відкладених премій", які можуть випла­чуватися і через 5 років залежно від "поведінки" продукції на ринку збуту.





Дата публикования: 2014-10-23; Прочитано: 614 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...