Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

ВИСНОВКИ. 2. Розглядаючи облік як систему слід використовувати різні поняття організації



1. Організацію облікового процесу пропонується засновувати на системному підході до побудови обліку і контролю. При цьому слід використовувати наступні підходи до визначення поняття системи: визначення системи як обираної дослідником будь-якої сукупності змінних, властивостей або сутностей; визначення системи, які зв'язують її із цілеспрямованою активністю; розуміння системи як множини елементів, пов'язаних між собою; визначення системи як комплексу елементів, що перебувають у взаємодії.

2. Розглядаючи облік як систему слід використовувати різні поняття організації. Так організацію розглядають: як соціальну спільність, що поєднує деяку множину індивідів для досягнення загальної мети, які діють на основі певних процедур та правил; сукупність цілеспрямованих процесів або дій, що призводять до утворення необхідних зв’язків; процес, пов'язаний з свідомим впливом на об’єкт, а отже й з наявністю організатора та контингенту суб’єктів, що підлягають організації; внутрішня упорядкованість, узгодженість, взаємодія частин цілого, обумовлені його побудовою; уявлення про модель процесу або системи.

3. Сучасні організації характеризуються наявністю таких властивостей як об'єднання й координація діяльності людей, загальна мета або завдання, організаційна структура, спеціалізація й поділ праці, організаційна влада, організаційна культура, організаційні границі тощо.

4. На теперішній час відсутня загально прийнята теорія організації. Саме тому в процесі організації обліку слід застосовувати наявні концепції організації такі як: класична теорію організації, теорія механістичної організації, теорія бюрократичної організації, теорія людських відносин, теорія соціотехничної організації, теорія соціальних систем, теорія опору організаційним змінам, теорія неформальних організацій, теорія організаційного розвитку, теорія організації, що навчається.

Контрольні запитання

1. Визначте поняття системи й охарактеризуйте головні її властивості.

2. Класифікація видів систем та характеристика окремих класифікаційних ознак.

3. Охарактеризуйте поняття системи бухгалтерського обліку.

4. Структура системи бухгалтерського обліку та шляхи вдосконалення її організації.

5. Дайте визначення поняття організація та визначте головні його аспекти стосовно побудови облікового процесу.

6. Якими властивостями повинна відрізнятися організація.

7. Охарактеризуйте еволюцію зміну змісту поняття організації.





Дата публикования: 2014-10-20; Прочитано: 254 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...