Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Керівництво командою в процесі змагань з футболу



Кваліфіковане керівництво футбольним колективом у процесі змагань впливає на результат матчу, а при рівності класу команд, що змагаються, і ряді інших обставин цей вплив може стати вирішальним. Викладач здійснює підготовку команди до майбутнього матчу, керування командою в ході зустрічі й аналіз проведеної гри.

При підготовці команди до майбутнього матчу складається план гри, заснований на особливостях гри суперника й умовах проведення матчу (місце зустрічі, стан футбольного поля, погода та ін.), а також можливостях гравців своєї команди. Особливості гри суперника (застосовувана ним система гри, сильні й слабкі його місця, індивідуальні особливості гравців, особливо лідерів, уміння грати з різними по стилю гри командами й у різних умовах тощо) з'ясовуються шляхом перегляду ігор, вивчення звітів про матчі та з'ясування думки фахівців про гру суперника. У день гри за 1—3 години до її початку на зборах команди проводиться установка на гру, у ході якої варто розглянути наступні основні питання:

а) значення результату майбутнього матчу для команди;

б) характеристика гри суперника;

в) умови гри;

г) тактичний план гри;

д) задачі колективу і кожного гравця; є) стартовий склад і можливі заміни.

Безпосередньо перед матчем викладач проводить бесіду, указуючи на основні положення плану і завдання, що стоять перед кожним гравцем. Потім проводиться розминка, після якої викладач декількома короткими фразами налаштовує гравців на гру.

Керування командою в процесі матчу полягає в оперативному корегуванні ігрових дій, необхідність у яких виникає:

а) коли команда втрачає ігрову ініціативу і не виконує тактичний план гри;

б) гравці допускають грубі помилки, що негативно впливають на хід матчу;

в) суперник застосовує несподівані тактичні взаємодії і комбінації, не передбачені та не розібрані під час установки на

гру;

г) різко змінилися погодні умови (пішов дощ, піднявся сильний вітер тощо).

Керування командою в ході матчу здійснюється за допомогою порад гравцям по зміні ігрових дій шляхом подачі їм обумовлених сигналів, жестів, передачі вказівок викладача через лікаря і масажиста під час надання ними допомоги травмованим гравцям, проведенні цілеспрямованих замін гравців.

Важливе місце в керуванні командою під час матчу займає правильно організований перерив між таймами. Перші дві—три хвилини 15-хвилинної перерви надаються гравцям для відпочинку, одержання медичної допомоги та ін. З аналізом виступає викладач, що в лаконічній формі аналізує виконання командою наміченого плану, відзначає вдалі дії гравців і допущені ними помилки, коротко характеризує суперника (сильні і слабкі місця в його грі), акцентуючи увагу на вдало проведених ним комбінаціях і особливостях гри кращих гравців. У випадку зміни погоди вносяться виправлення в техніко-тактичні дії гравців (наприклад, якщо пішов дощ і поле, і м'яч стали мокрими, необхідно в перерві поміняти на бутсах шипи, перейти на гру короткими передачами, удари по воротах наносити при першій же можливості тощо). На закінчення викладач конкретизує план гри на другий тайм і ставить перед гравцями завдання по його здійсненню. Після цього слово з пропозиціями по грі в другому таймі надається капітану і двом—трьом ведучим гравцям команди. Дві—гри хвилини, що залишились, гравці готуються до продовження гри й обмінюються думками про хід матчу. Доцільно виступи викладача та гравців супроводжувати демонстрацією ігрових дій на макеті футбольного поля.

Аналіз проведеної гри робиться наступного дня перед уроком або черговим матчем. При аналізі проведеного матчу викладач користується записом техніко-тактичних дій гравців команди, прослуховуванням і переглядом магнітофонних і відеомагнітофон-них записів. При розборі гри розглядаються наступні питання:

а) виконання командою плану на тру;

б) взаємодія гравців по лініях;

в) ефективність техніко-тактичних дій гравців;

г) сильні і слабкі місця в підготовці команди, шляхи та засоби їхнього усунення.

Розбір гри проводиться при активній участі всіх членів команди. Закінчувати розбір гри слід постановкою завдання по ліквідації виявлених у грі недоліків. Творчий підхід до аналізу проведених командою ігор, пробудження ініціативи й активності її членів до спортивного удосконалювання сприяють постійному росту майстерності всієї команди.





Дата публикования: 2014-09-25; Прочитано: 1802 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...