Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні типи різьби



В машинобудуванні застосовують стандартні, циліндричні та конічні різьби різних типів, які відрізняються друг від друга призначенням та параметрами: метрична, дюймова трубна циліндрична, трубна конічна, трапецеїдальна, упорна, кругла та інші. Крок різьби не вказується для метричних різьб з крупним кроком і для трубних різьб. У решті випадків крок різьби позначають.

Метрична різьба з крупним кроком за стандартом умовно позначається літерою М і номінальним діаметром (наприклад, М16, М20). Різьба з дрібним кроком позначається літерою М, номінальним діаметром та кроком за допомогою знака × (наприклад, М16×1,5; М20×2). Після умовного позначення для лівої різьби використовують літери LH, наприклад, М24LH. Багатозахідні різьби крім основних позначень М, d, P(крок) повинні мати числове значення ходу, а в дужках літеру P і числове значення кроку різьби. Наприклад, М24×3(Р1) – де 3 – хід, 1 – крок у мм. Профіль метричної різьби – рівнобедрений трикутник з кутом 60˚при вершині.

Дюймова різьба стандартизована, але використовується лише при ремонті. Профіль дюймової різьби – рівнобедрений трикутник з кутом 55˚при вершині. Діаметр різьби виміряється в дюймах. Один дюйм (1") дорівнює 25,4мм.

Трубна циліндрична різьба застосовується в основному, для з’єднання, водо та газопровідних труб. Профіль різьби – рівнобедрений трикутник з кутом 55˚при вершині. Вершини та западини закруглені. Діаметр різьби виміряється в дюймах. Наприклад, G1". Позначення це умовне, тому що указується діаметр не різьби, а отвору в трубі (умовний прохід при визначеній товщині стінки).

Трубна конічна різьба застосовується у тих випадках, коли потрібна підвищена герметичність з’єднання труб у зв’язку з великим тиском рідини та газу. Профіль різьби – рівнобедрений трикутник з кутом 55˚при вершині. Його бісектриса перпендикулярна до осі конуса, а конусність дорівнює 1:16. Позначення трубної конічної різьби R, наприклад, R1 ".

Умовний розмір трубної конічної різьби, а також її діаметри вимірюються в основної площині. Основна площина – це площина, яка перпендикулярна до осі труби і розташування якої співпадає з торцем деталі, що має внутрішню різьбу.





Дата публикования: 2014-10-19; Прочитано: 7317 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...