Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Об’єкти авторського права



Згідно ст. 433 ЦК об’єктами авторського права є твори. Твори є об'єктами авторського права без виконання будь-яких формальностей щодо них та незалежно від їх завершеності, призначення, цінності тощо, а також способу чи форми їх вираження.

Авторське право не поширюється на ідеї, процеси, методи діяльності або математичні концепції як такі. Одна і таж ідея може бути одночасно реалізована у декількох видах творів, що охороняються авторським правом: повісті, сценарії, постановці, кінофільмі тощо. Тут лише засоби донесення цієї ідеї до споживача різні. Це проведено у конструкції похідного твору - твір, що є творчою переробкою іншого існуючого твору без завдавання шкоди його охороні (анотація, адаптація, аранжування, обробка фольклору, інша переробка твору) чи його творчим перекладом на іншу мову.

Слід мати на увазі, що ця правова охорона поширюється тільки на форму вираження твору і не поширюється на будь-які ідеї, теорії, принципи, ме­тоди, процедури, процеси, системи, способи, кон­цепції, відкриття, навіть якщо вони виражені, описа­ні, пояснені, проілюстровані у творі. Отже об’єктом правової охорони є форма вираження певного результату творчої діяльності.

Правовій охороні підлягає як сам твір у цілому, так і частина твору, яка може використовуватися са­мостійно, у тому числі й оригінальна назва твору.

Крім цього авторське право і право власності на матері­альний об'єкт, в якому втілено твір, не залежать од­не від одного. Відчуження матеріального об'єкта, в якому втілено твір, не означає відчуження автор­ського права і навпаки. Отже є одне авторське право на форму вираження твору і право власності на матеріальний носій.

Таким чином правова охорона об’єкту авторського права надається правова охорона якщо його об’єктивовано:

письмово (рукопис, машинопис, нотний запис, електронна форма інше;

усно (публічний виступ, публічне оприлюднення, публічне виконання інше);

звуко чи відеозапис (механічна, магнітна, цифрова, оптична тощо);

зоображення (малюнок, картина, кресмлення, т.д.);

об’ємно-просторове зображення (скульптура, макет, модель, діорама, споруда, мала архітектурна форма, тощо0;

інших формах.

Власникові матеріального об'єкта, в якому вті­лено оригінал твору образотворчого мистецтва чи архітектури, не дозволяється руйнувати цей об'єкт без попереднього пропонування його авторові твору за ціну, що не перевищує вартості матеріалів, витрачених на його створення. Якщо збереження об'єкта, в якому втілено оригінал твору, є неможли­вим, власник матеріального об'єкта, в якому вира­жено оригінал твору, повинен дозволити авторові зробити копію твору у відповідній формі, якщо це стосується архітектурної споруди фотографії твору.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 711 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...