Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Цивільне право України. У двох томах



Том 1. Підручник / За заг. ред.д.ю.н., проф. Шишки Р.Б. та

к. ю. н., доц.. Кройтора В.А.

Підручник розроблено колективом кафедри цивільного права та процесу Харківського національного університету внутрішніх справ на базі накопичених видань з курсу „Цивільне право України”, досвіду його викладання, загальних тенденцій новітніх навчальних технологій.

В главах максимально збережено авторський підхід до викладення тем, вказані основні теоретичні концепції, наголошені певні проблеми із застосування норм цивільного законодавства, що стимулюватиме до кращого засвоєння навчального курсу цивільного права взагалі та його окремих інститутів.

Підручник буде корисним студентам, молодим викладачам, науковцям і всім хто цікавиться проблемами цивільного права та цивільного законодавства, застосування його на практиці.

Зміст

Автори:

Апанасюк М. П. – канд. юрид. наук – § 1 глави 20.

Батожська О.В. – §§ 2-6 глави 20 (у співавторстві з Кройтором В.А.).

Вакулович Е. В.– канд. юрид. наук– глава 11 (у співавторстві з Кройтором В.А.).

Венедіктова І. В. – канд. юрид. наук, доцент – глава 21.

Д’ячкова Н. А. – канд. юрид. наук – глава 8 (у співавторстві з Кройтором В.А.).

Зайцев О.Л.– канд. юрид. наук – глава 12.

Кройтор В.А. – канд. юрид. наук, доцент – глава 8 (у співавторстві з Д’ячковою Н.А.), глава 11 (у співавторстві з Вакулович Е.В.), §§ 2-6 глави 20 (у співавторстві з Батожською О.В.).

Лісніча Т.В. – § 2 глави 16 (у співавторстві з Сліпченко С.О.).

Мандрика Л. М. – канд. юрид. наук, – §1 глави 10.

Мічурін Є. О. – канд. юрид. наук, доцент – глава 9, 10, § 1 глави 18 (у співавторстві з Шишкою Р.Б.), §12 глави 18.

Молчанов Р.Ю. – § 3 глави 16 (у співавторстві з Сліпченко С.О.).

Москалюк В.Ю. – канд. юрид. наук – § 9 глави 7.

Самойлов М.О. – канд. юрид. наук, доцент – глава 3.

Селіванов М. В. – канд. юрид. наук – глави 22, 24.

Сліпченко С. О. – канд. юрид. наук, доцент – глава 6 (§§ 3,4 у співавторстві з Чапічадзе Я.О.), глава 16 (§ 2 у співавторстві з Ліснічою Т.В.), (§ 3 у співавторстві з Молчановим Р.Ю.).

Смотров О. І.- канд. юрид. наук – глава 15.

Соболєв О.В. - канд. юрид. наук – § 9 глави 18.

Рєзніченко С.В. - канд. юрид. наук, доцент – §§ 10, 11 глави 18.

Чалий Ю. І. – канд. юрид. наук, доцент – глави 4, 5, 17.

Чапічадзе Я.О. – канд. юрид. наук, доцент – §§ 3, 4 глави 6 (у співавторстві з Сліпченко С.О.).

Шишка О. Р. – канд. юрид. наук – §§ 1-8 глави 7 (у співавторстві з Шишкою Р.Б.).

Шишка Р. Б. – докт. юрид. наук, професор – глави 1, 2, §§ 1-8 глави 7 (у співавторстві з Шишкою О.Р.), 13, 14, § 1 глави 18 (у співавторстві з Мічуріним Є. О.), §§ 2-7 глави 18, 23.


ВСТУП

Практика застосування Цивільного кодексу України (далі-ЦК) свідчить, що цивільні відносини отримали стабільну основу для свого подальшого розвитку. Проте зосталась низка не досить чітко врегульованих цивільних правовідносин, які потребують вдосконалення їх позитивного регулювання і спричиняють потребу внесення змін та доповнень у нього. Крім того існує конкуренція норм цивільного та господарського права, що регулюють одні і ті ж відносини і можливість вирішення однотипних спорів по різному, що саме по собі є не бажаним явищем та не сприяє єдності правозастосувальної практики.

У підручнику проведена ідея, що чинне цивільне право є єдиним і має розвиватися у напрямку сучасного вектору розвитку відповідно ідеям його гармонізації та універсалізації. Його основу складає ідея про визначальну цінність права, його верховенство над законом, поділу права на приватне та публічне, можливість застосування прецеденту та широкому застосуванні договору для врегулювання відносин між автономними суб’єктами права. На національному рівні можуть бути певні особливості, але не настільки суттєві щоб мова йшла про особливе цивільне право України. Скоріше мова йде про його прояви в формальному (позитивному) праві і доктрині в Україні.

Популяризація положень новітнього цивільного законодавства, критичний аналіз допущених у ньому помилок, обґрунтування необхідності їх виправлення, а саме головне підготовки правознавців на його основі. Це спричинено тим, що ряд новел появилось буквально в останній момент. Вони не досить апробовані на практиці тому практики потребують вишколу тих, хто застосовує норми цивільного законодавства. Відповідно з цією метою підручник побудовано відповідно до структури ЦК.Одночасно його провідною ідеєю є те, що він написаний для студентів у яких обмаль часу для ознайомлення із складними конструкціями.Вона передбачає, що ознайомлення із матеріалом підручника повинне здійснюватися разом із ЦК і при необхідності студент чи інша особа повинна повністю прочитати відповідну статтю для розуміння якої, викладений у підручнику матеріал є компасом.

Редактори намагалися максимально зберегти надані авторські тексти. Крім того позитивний матеріал свідомо не перенавантажувалися деталізацією та аналізом всіх причетних до певних інститутів теоретичних положень та норм актів цивільного законодавства та прикладами із практики. Це – завдання для практичних занять та більш глибокого вивчення спеціальної літератури.

Структура підручника максимальна наближена до структури ЦК та зблокована з іншими розробками відповідно до вимог модульної системи викладання навчальних дисциплін.

Крім досконалого знання ЦК сучасний фахівець повинен розуміти сутність тих чи інших цивілістичних конструкцій, генезу і чинники їх формування, альтернативні конструкцій, шляхи врегулювання цих відносин у інших нормативних актах.

В тексті лекцій використані такі скорочення:

ВАСУ – Вищий арбітражний суд України;

ВР – Верховна Рада;

ВВР – Відомості Верховної Ради України;

ВГСУ – Вищий господарський суд України;

ВСУ – Верховний Суд України;

ГК - Господарський кодекс України;

ГПК – Господарський процесуальний кодекс України;

ЖК - Житловий кодекс України;

ЄДРПОУ - Єдиний державний реєстр підприємств і організацій України;

ЗК - Земельний кодекс України;

ЗУ – Закон України;

КК – Кримінальний кодекс України;

КМУ - Кабінет Міністрів України;

КЗпШС – Кодекс про шлюб та сім’ю Української РСР;

КТМ - Кодекс торгівельного мореплавства України;

МВС – Міністерство внутрішніх справ України;

НБУ – Національний банк України;

ПВСУ – Пленум Верховного Суду України;

СК - Сімейний кодекс України;

ФДМ – Фонд державного майна України;

ЦК - Цивільний кодекс України;

ЦК УРСР - Цивільний кодекс Української РСР 1963р.;

ЦК РФ - Цивільний кодекс Російської Федерації;

ЦПК - Цивільно-процесуальний кодекс України;

Колектив авторів та редактори щиро вдячні рецензентам д.ю.н., професору, академіку АпрН України В.В. Луцю, д.ю.н. професору Харитонову Є.О., за ознайомлення із запропонованими рукописом підручника, слушні зауваження та поради. Творчий колектив наперед висловлює вдячність за критичні зауваження фахівців та пропозиції.





Дата публикования: 2014-10-30; Прочитано: 1063 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...