Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. 1. У хромосом розрізняють інформаційну, структурно-організаційну, транскрипційну, рекомбінаційну та сегрегаційну функції



1. У хромосом розрізняють інформаційну, структурно-організаційну, транскрипційну, рекомбінаційну та сегрегаційну функції.

2. Головна кількісна особливість генетичного матеріалу еукаріот - наявність надлишкової ДНК. В ДНК виділяють унікальні, помірно повторювані послідовності та високоповторювані послідовності (сателітну ДНК).

3. В хромосомах розрізняють центромери, які поділяють хромосоми на плечі, кінетохор, теломери, супутники і вторинні перетяжки, які визначають морфологію індивідуальних хромосом.

4. Протягом клітинного циклу хромосоми вкорочується у 104-105 разів (у метафазі) завдяки чотирьом рівням компактизації.

5. Політенні (гіганські) хромосоми виникають внаслідок багаторазової реплікації ДНК і хроматид, які залишаються у складі вихідної хромосоми.

6. Хромосоми типу лампових щіток – дуже довгі, тонкі, сильно деспіралізовані хромосоми, характерні тим, що в них чергуються конденсовані ділянки з деконденсованими подвійними петлями.

7. Каріотипом називають сукупність ознак, згідно з якими можна ідентифікувати даний хромосомний набір: кількість хромосом, їх розміри, форма, що визначається насамперед, розміщенням перетяжок, супутників, чергуванням еу- та гетерохроматинових ділянок та ін. Таким чином, каріотип – це паспорт виду.

8. У багатьох тварин і рослин поряд з хромосомами основного набору (А-хромосомами) виявляються додаткові, або надлишкові хромосоми, так звані В-хромосоми.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 1079 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...