Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Підготовка труб до зварювання



Підготовка труб до зварювання.

Використовуємі на будівництві газопроводів сталеві труби в залежності від товщини стінки можуть мати прямі крайки (при малій товщині) і скошені під кутом а = 30 ° ± 3 °. До збірки стику труби повинні бути очищені від бруду і засмічень. Кінці труб повинні мати правильну окружність при допущенні незначної еліптичності. Дефекти у вигляді невеликої овальності, малих вм'ятин і забоїн повинні бути виправлені за шаблоном в холодному або гарячому стані. При підготовці труб для дугового зварювання кромки і прилеглі до них ділянки труб шириною до 10 мм з внутрішнього і зовнішнього боку очищають до металевого блиску. Зачистку кромок труб виробляють шлифовальнимі колами на фібровій основі або спеціальними щітками циліндричними, що обертаються пневматичним або електричним двигуном.

Для зручності складання стику під дугове зварювання застосовують центратори, за допомогою яких поєднують кінці труб таким чином, щоб утворити їх циліндричний збіг.

Центратори бувають зовнішні і внутрішні. Зовнішній ланковоий центратор складається з окремих ланок, шарнірно з'єднаних між собою, подібно ролико-втулочному ланцюгу. Ланки мають виступи, в яких укріплені втулки з роликами. Крайня ланка має замок із запірно-натяжним пристроєм.

Перед складанням стикуюємі торці труб, очищені від бруду та іржі, зближують між собою так, щоб отримати необхідний зазор між крайками. Далі на майбутній стик на-кладають центратор, причому ролики його заходяться на рівні відстані як на одну, так і на іншу трубу. Потім центратор змикають у замку і за допомогою важеля обертають гвинт, упираючийся у черевик, який в свою чергу спирається на трубу. При натягу ролики центратора щільно притискаються до обох кінців труб.

Після складання стику під дугове зварювання роблять прихватку, тобто закріплюють стик шляхом накладення коротких (преривістних) одношарових зварювальних швів по довжині кола стику. Довжина шва кожної прихватки 30-40 мм для поворотних сти- ків і 50-60 мм - для неповоротних. Шви прихватки роблять тими ж електродами і при тих же режимах зварювання, які будуть застосовані при зварюванні стику. Висота прихватки повинна складати 40-50% товщини стінки труби.

Рис. 3. Зовнішній ланцюговий центратор.

1- ланцюг; 2- труба; 3- накідний ланцюг; 4- притискуюче улаштування; 5- опорний ролік.

Питання для самоконтролю.

1. Назвіть основні види зварювання.

2. Перелічте види зварювання плавленням.

3. Назвіть матеріали, які використовують для зварювання.

4. Поясніть для чого використовують електроди.

5. Поясніть, як здійснюється електродугове зварювання металів.

6. Дайте визначення електричній дузі.

7. Назвіть просторові положення зварного шву.

8. Назвіть обладнання для дугової зварки.

9. Поясніть, як готують труби до зварювання.

Література.

1. Шальнов А.П. Строительство газових сетей и сооружений.- М.: Стройиздат, 1980.

ЛЕКЦІЯ № 13

ЗМ Технологія будівництва зовнішніх газопроводів

План

1. Технологія виконання робіт при зварюванні поворотних і неповоротних стиків.

2. Зварка під шаром флюсу.

3. Зварка в середовищі вуглекислого газу і обладнання до неї.

1. Технологія виконання робіт при зварюванні поворотних і неповоротних стиків.





Дата публикования: 2014-10-18; Прочитано: 2163 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...